Μνημόνιο με τη FIFA και την UEFA για την «ανάταξη του ελληνικού ποδοφαίρου» προανήγγειλε με παρέμβασή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, κατέστησε σαφές, ότι όσοι ιδιοκτήτες ομάδων δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες που θα τεθούν, τότε οι ομάδες τους θα αποκλείονται από διεθνείς διοργανώσεις και θα χάνουν έσοδα.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίσθηκε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την τροπολογία που ψηφίσθηκε χθες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί τα προβλήματα του ποδοσφαίρου να γίνονται πρόβλημα της κοινωνίας και πρόσθεσε ότι όταν μία ομάδα παρανομεί, πρέπει να τιμωρείται, αλλά όχι να εξοντώνεται.

Μάλιστα οι διαδικασίες θα κινηθούν άμεσα και σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικό κλιμάκιο αναμένεται να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην έδρα της UEFA στην Ελβετία, προκειμένου να γίνει η αναγκαία προπαρασκευή και να έρθει ακολούθως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

https://www.youtube.com/watch?v=Hdz8LiiL42c

Η ομιλία του κ.Μητσοτάκη ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους, καθώς απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα τον είχε κατηγορήσει ως «υπεύθυνο για το χάος στο ποδόσφαιρο».

«Ασχολούμαι και με το ποδόσφαιρο, αλλά όχι μόνο με το ποδόσφαιρο», είπε ο κ.Μητσοτάκης. Όπως είπε ο πρωθυπουργός με την νομοθετική παρέμβαση θα τιμωρείται μια ομάδα που παρανομεί, αλλά δεν θα εξοντώνεται.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος προχώρησε στην απομάκρυνση του ευρωβουλευτή Θ. Ζαγοράκη που συμπεριφέρθηκε ως οπαδός μιας ομάδας και όχι ως εκπρόσωπος του λαού. «Δεν μπορεί να ποδοσφαιρική αντιπαράθεση να γίνει κοινωνική».

Σε εξίσου υψηλούς τόνους όμως κινήθηκαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας και στις δευτερολογίες τους, που αντάλλαξαν πυρά, τόσο για την υπόθεση του ποδοσφαίρου, όσο και για το αντικείμενο της συζήτησης στη Βουλή, που ήταν η αναβάθμιση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε στην ομιλία του:

Προτιμώ να περνώ δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για τα δημοψηφίσματα, το κλείσιμο τραπεζών και το πως οδήγησα την χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Σε αυτό το αξίωμα όλοι περνάμε δύσκολες ώρες αλλά έχουμε πιο σοβαρά πράγματα απο το ποδόσφαιρο να ασχοληθούμε απο το ποδόσφαιρο. Κάποια στιγμή καλό είναι να το αντιληφθείτε και να σταματήσετε να παρουσιάζετε μια εικόνα της χώρας που φαντάζεται μόνο το δικό σας μυαλό.

Ξεκινήσατε την ομιλία σας ότι οι έλληνες ανησυχούν. Οντως υπάρχει διάχυτη ανησυχία και για τα εξωτερικά ζητήματα και για το μεταναστευτικό -προσφυγικό.

Η χώρα αντιμετωπίζει έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που μας υποχρεώνει σε πιο συστηματική τους παρακολούθηση. Ομως στην κοινωνία υπάρχει και το αίσθημα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης.

Γι αυτό και η ΝΔ προηγείται με διπλάσια ποσοστά απο το δικό σας κόμμα. Αλλά ξέχασα! Τι λέγατε πριν τις εκλογές; “Δεν υπάρχει μια στο εκατομμύριο να χάσω εκλογές απο τον Κυριάκο Μητσοτάκ稔.

Θα ξεκινήσω δίνοντας κάποιες απαντήσεις στα ζητήματα ποδοσφαίρου.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι το πρώτο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας. Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μια μίζερη επικαιρότητα. Το διαπίστωσα με θλίψη επιστρέφοντας απο το Παρίσι που είχα συναντήσεις με πρόεδρο Μακρόν.

Την ώρα που η χώρα επιστρέφει στις αγορές και αναβαθμίζεται απο τους οίκους αξιολόγησης και υ πάρχει πρωτοφανής διάθεση για επενδύσεις και η χώρα αποκτά αξιοπιστία και βαδίζει στον δρόμο προόδου πληγώνεται στο εσωτερικό απο ποδοσαφιρική βεβντέτα. Απο μια επιχειρηματική αντιπολότητα και μπαίνει στην συζήτηση με όρους γεωγραφίας.

Ας είμαστε ειλικρινείς. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται απο τέτοια γεγονότα και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να τα αντιμετωπισει με θάρρος. Ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην μπούμε στην συζήτηση ποιος έκανε παρέα με ποιον. Ας αφήσουμε στην άκρη το τι γινόταν και επί δικών σας ημερών. Δεν μπορεί σήμερα η Ελλάδα να εγκλωβίζεται σε μια γκρίζα κερκίδα. Να μην γίνει η ζώη της ώρας ποδοσφαιρική αρένα. Να μην επιτρέψουμε μάχη συμφερόντων να σκεπάσει την μάχη που δίνει ο κάθε έλληνας πολίτης για να προκόψει.

Τιμωρία, όχι εξόντωση

Χθές η κυβέρνηση σε μια κίνηση καταλαγής ψήφισε μια ρύθμιση για να καταλαγιαστούν οι αντιδράσεις από μια γνωμοδότηση.

Η παρανομία μιας ομάδας θα οδηγεί σε τιμωρία όχι όμως στην εξόντωσή της. Συμφωνείτε ή όχι με αυτή την διάταξη;

Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα.

Δεν μιλάμε για παρέμβαση, αλλά για προσπάθεια καταλαγιασμού. Θα επιληφθεί άλλωστε το αθλητικό δικαστήριο

Εγώ έκρινα ότι δεν μπορεί αυτό να εξελιχθεί σε κοινωνική διαμάχη γι αυτό και πρώτος εγώ διέγραψα έναν ευρωβουλευτή.

Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά και πυξίδα την ενότητα των πολιτών, αποκρούοντας άθλιες διχαστικές κραυγές όπως ότι η χώρα θα χωριστεί στα δύο και οι Έλληνες σε Βόρειους και Νότιους.

Επαναφέρει στην μνήμη μας όρους του παρελθόντος, όπως νταβατζήδες και άλλα

Ισως γι αυτό η μετριοπαθής προσέγγιση της κυβέρνησης να συγκεντρώνει τα πυρά των φανατισμένων και απο τις δύο πλευρές.

Φαίνεται όμως ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεσή μας. Τσι κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουθν τις διαφορ΄ς τους απο τα γήπεδα στην κοινωνμία. Κάποιοι επιμένπουν να χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατοήυς απειλώντας βουλευτές. Να μετατρέπουν ΜΜΕ σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη. Εϊοναι γνωστή και καταγεγραμμένη σε όλες έρευνες κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως των κυβερν΄σηεων για την ευθύνη στο ποδόσφαιρο. Θα κάνω ότι επιτάσσει η ευθύνη. Προειδοποιώ ότι όσοι δυναμιτίζουν την κοινή γνώμη να ξεχάσουθν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση έχει τρόπους να απαντήσει κατάλληλα. Ο αθλητισμός υπάρχει για να ενώνει.

Οι χαμηλοί φόροι τα καλά σχολεία και νοσοκομεία είναι πιο σημαντικά απο το ποδόσφαιρο

Μνημόνιο με FIFA- UEFA

Ομως και σε αυτή την περίπτωση θεωρώ ότι κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με την ευθύνη FIFA και UEFA διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν απο κάθε ευρωπακή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν απο τα πολλά έσοδά τους

Αν το άρρωστο αυτό κλίμα συνεχιστεί επι μακρών θα αναγκαστούμε να διακόψουμε αμέσως την Σουπερ Λιγκ γιατί θα είναι καλύτερο να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα απο αυτό που έχουμε τώρα.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο στην ηγεσία ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ και οι πρόεδροι των 2 ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο: Ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου

Αυτή την φορά μην σας φοβίζει η λέξη. Γι αυτού του τύπου τις συμφωνίες με δική σας ευθύνη την ζήσαμε παντού εκτός από εκεί που έπρεπε. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνής παρακολούθηση, που δυστυχώς πρέπει να ισχύσουν και εδώ. Με διεθνή υποστήριξη και τεχνική βοηθεια θα ξεκινήσει ανασυγκρότηση πρωταθλήματος. Και αν οι παράγοντες δεν συμμετάσχουν θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους και θα αναλάβουν τηνε υθύνη στους οπαδούς τους να αναλάβουν το βάρος. Αυτη η πρωτοβουλία θα έρθει να χτίσει σε μια σειρά μέτρων. Ο θεσμός των ξένων διαιτητών, tο VAR είναι εργαλεία που στηρίξαμε και κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Δεν αρκούν όμως για να αντιμετωπισουμε το πρόβλημα

Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα απο την ερχόμενη εβδομάδα.

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους στις δευτερολογίες Μητσοτάκη – Τσίπρα

Στα ύψη κρατήθηκε η αντιπαράθεση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα και κατά τις δευτερολογίες τους με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να ανταλλάσουν βαρύτατες καταγγελίες για σύμπλευση με οικονομικά και ποδοσφαιρικά συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας το γάντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε “Μιλησατε με ονόματα κ. Τσίπρα. Θα το κάνω και εγώ. Εξ όσων θυμάμαι ο κ. Μαρινάκης ήταν που σας έκανε διθυραμβικά πρωτοσέλιδα μέχρι που σταματήσατε να τα βρίσκετε. Τώρα για ποια θέματα δεν τα βρήκατε εσείς το ξέρετε. Με τον κ. Σαββίδη δεν ήταν που πηγαίνατε αγκαλιά στην Θεσσαλονίκη; Αν θυμάμαι καλά αυτός δεν ήταν που είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός; Αφήστε τα λοιπόν αυτά”.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό “Μιλήσατε εσείς για σχέσεις με νταβατζήδες; Σας προκαλώ να μας πείτε ποιοι είναι; Είναιο ο Μαρινάκης ο Σαββίδης;» για να συνεχίσει “μιλάτε εσείς για φερέφωνα ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης που με βάση τα συμφέροντά τους γέρνουν την ενημέρωσής τους; ΝΑ μας πείτε, είναι η εφημερίδα τα ΝΕΑ φερέφωνο, είναι το ΟΡΕΝ και το ΕΘΝΟΣ; Να έχετε την ευθύνη να βάλετε υπογραφή σε όσα λέτε”. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που μείωσε κατά 50% την φορολογία στα αθλητικά συμβόλαια και τόνισε “καλά ξεμπερδέματα δεν σας λυπάμαι καθόλου”.

Ενταση ωστόσο προκλήθηκε και απο τον υπαινιγμό που εκτόξευσε ο Αλέξης Τσίπρας περι ιδιωτικών ταξιδιών του πρωθυπουργού. Αναφερόμενος στις αποστολές του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό προκειμένου να ενισχύσει την διπλωματική θέση της χώρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε “Βλέπω ότι ταξιδεύετε πολύ. κάνετε και ταξίδια που δεν είναι στο πρόγραμμά σας”. Απο την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μικροπρεπή και άστοχη την ενέργεια του κ. Τσίπρα να σχολιάσει τις κυβερνητικές αποστολές

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση