HomeHL-EconomyΚερδίζει έδαφος η επένδυση στον χρυσό

Κερδίζει έδαφος η επένδυση στον χρυσό

Ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας ή χρηματοοικονομικών κρίσεων, το οποίο αφορά όχι μόνο τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, αλλά και τον απλό ιδιώτη, ο χρυσός δεν χάνει ποτέ τη λάμψη του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 2019 η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 65%, με τις Κεντρικές Τράπεζες να συμπληρώνουν δέκα χρόνια συνεχών τοποθετήσεων σε χρυσό (η μακρότερη χρονικά περίοδος μετά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού).

Προκειμένου να πάρουν τις αποδόσεις τους από την άνοδο της τιμής, επενδυτές στην Ελλάδα πούλησαν το 2019 στην Τράπεζα της Ελλάδος σχεδόν 100.000 χρυσές λίρες (99.744 τεμάχια), το υψηλότερο ποσό από το 2015.

Παρά την μεγάλη άνοδο της τιμής του χρυσού, ωστόσο, πέρυσι, οι τιμές του κυμαίνονται ακόμη στο 50% των τιμών που σημείωσε τις χρονιές – ρεκόρ 2012/2013, με τους ειδικούς να προβλέπουν συνέχεια της ανοδικής τάσης τους επόμενους 12 – 18 μήνες.

Πώς μπορεί να επενδύσει κάποιος σε χρυσό

Για κάποιον που ενδιαφέρεται να επενδύσει στον χρυσό, ο πιο απλός τρόπος είναι να αγοράσει χρυσές λίρες Αγγλίας. Μία λίρα Αγγλίας 22 καρατίων ζυγίζει 7,988 γραμμάρια, ενώ η μισή χρυσή λίρα ζυγίζει 3,99 γραμμάρια. Επίσης, υπάρχουν και οι ράβδοι χρυσού, που διατίθενται σε μεγέθη  από 5 έως 1.000 γραμμάρια.

Η μοναδική εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε προϊόντα και υπηρεσίες χρυσού είναι η Τράπεζα Πειραιώς και είναι επίσημος αντιπρόσωπος και διανομέας του Βασιλικού Νομισματοκοπείου της Μεγάλης Βρετανίας για τη διάθεση Χρυσών Λιρών Αγγλίας στη χώρα μας. Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου 16 και στο Ηράκλειο Κρήτης, 25ης Αυγούστου 62 & Κορωναίου,  η Τράπεζα Πειραιώς έχει δημιουργήσει το PIRAEUS GOLD, ενώ σύντομα πρόκειται να ανοίξει ακόμα ένα PIRAEUS GOLD στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για σημεία εξυπηρέτησης πελατών για προϊόντα και υπηρεσίες χρυσού, όπου ο πελάτης μπορεί να απευθυνθεί άμεσα και με ασφάλεια, χωρίς να απαιτείται προγραμματισμένο ραντεβού. Κατόπιν ραντεβού, οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς στη Λ. Συγγρού 87 (Αθήνα), ενώ στην επαρχία, μέσω οποιουδήποτε καταστήματος, μπορεί να σταλεί κεντρικά χρυσός για εκτίμηση.

Αν θέλει κανείς να πουλήσει ή να αγοράσει χρυσές λίρες Αγγλίας, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με βάση το Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Συναλλάγματος και Τραπεζογραμματίων που εκδίδει καθημερινά η Τράπεζα Πειραιώς, εφόσον αφορούν σε έως και 30 Χρυσές Λίρες Αγγλίας ή 60 Μισές Χρυσές Λίρες Αγγλίας ή 300 γραμμάρια Ράβδων Χρυσού, ενώ πάνω από το όριο αυτό οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με ειδική τιμή που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς.

Ενδεικτικά χθες, η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας από την Τράπεζα Πειραιώς ήταν 326 ευρώ και η τιμή πώλησης 390,30 ευρώ (στην Τράπεζα της Ελλάδος οι αντίστοιχες τιμές ήταν 325,73 ευρώ για αγορά και 392,85 ευρώ για πώληση).

Όσο για την τιμή της μισής χρυσής λίρας, η Τράπεζα Πειραιώς αγόραζε χθες προς 171,10 ευρώ και πουλούσε προς 204,90 ευρώ, ενώ όσον αφορά τις τιμές ράβδων χρυσού από την Τράπεζα κινούνταν στα 43,50 ευρώ/γραμμάριο για αγορά και στα 50,30 ευρώ/γραμμάριο για πώληση.

Η αγορά ή πώληση για μέχρι 10 χρυσές λίρες γίνεται από την Τράπεζα Πειραιώς χωρίς προμήθεια ταμείου. Από τις 11 λίρες και πάνω υπάρχει προμήθεια ταμείου 15 ευρώ για την αγορά και 10 ευρώ για την πώληση.

Πέρα από την αγορά και πώληση προϊόντων χρυσού, η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω ειδικής Μονάδας, στελεχωμένης με εμπειρογνώμονες ειδικούς στην εκτίμηση χρυσών λιρών και εξοπλισμένη με φασματογράφους τελευταίας τεχνολογίας, προσφέρει επίσης υπηρεσίες εκτίμησης / ελέγχου γνησιότητας χρυσών λιρών. Η εκτίμηση της κάθε χρυσής λίρας κινείται, με ΦΠΑ, περίπου σε 0,50 ευρώ.

Επιπλέον, η Τράπεζα παρέχει και υπηρεσίες φύλαξης χρυσών λιρών, σε ειδικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας. Το κόστος του λογαριασμού φύλαξης, ο οποίος είναι άμεσα προσβάσιμος στον πελάτη, κινείται, μαζί με ΦΠΑ, στα 37 ευρώ ετησίως.

Στα πλεονεκτήματά του για τον πελάτη, πέρα από την ασφάλεια και την προστασία των χρυσών λιρών από φθορές που θα μείωναν την αξία πώλησής τους, είναι ότι όταν ο πελάτης θελήσει να προβεί σε πώληση, δεν χρειάζεται να περάσει από διαδικασία εκτίμησης.

Τι προσφέρει η επένδυση σε χρυσό

Ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο, ο επενδυτικός χρυσός είναι πηγή μακροπρόθεσμων αποδόσεων. Η τιμή του χρυσού ενισχύεται κατά μέσο όρο 10% ετησίως από το 1971, όταν ο χρυσός άρχισε να διαπραγματεύεται ελεύθερα μετά την κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods.

Η επένδυση σε χρυσό είναι επίσης στοιχείο διαφοροποίησης ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Ο επενδυτικός χρυσός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε περιόδους χρηματοοικονομικών κρίσεων, κατά τις οποίες οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από αγορές υψηλού επενδυτικού ρίσκου.

Η επένδυση σε χρυσό δεν έχει επίσης πιστωτικό κίνδυνο και προσφέρει  υψηλή εμπορευσιμότητα. Ο χρυσός δεν ενέχει κίνδυνο αντισυμβαλλόμενου όπως οι υπόλοιπες μορφές επένδυσης, ενώ προσφέρει υψηλή εμπορευσιμότητα καθώς εκτιμάται, ότι η αξία του φυσικού χρυσού που διακατέχεται από κεντρικές τράπεζες και επενδυτές ξεπερνά τα 3 τρις. δολάρια.

Αποτελεί επίσης μέσο βελτίωσης σχέσης ρίσκου/ απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με μελέτες, η ύπαρξη επενδυτικού χρυσού σε ποσοστό από 2% έως και 5% στο μέσο χαρτοφυλάκιο συνταξιοδοτικών ταμείων την τελευταία 10ετία, θα επιτύγχανε μεγαλύτερες αποδόσεις σε συνδυασμό με μειωμένο ρίσκο.

Όσο υψηλότερο το ρίσκο ενός χαρτοφυλακίου –σε όρους μεταβλητότητας, ρευστότητας ή συγκέντρωσης επενδύσεων– τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα χρυσού που απαιτείται για να αντισταθμίσει το ρίσκο.

Ο χρυσός, τέλος,  πέρα από επένδυση, αποτελεί και ιδανικό δώρο, αφού κανείς μπορεί κανείς να αγοράσει και να δωρίσει χρυσές λίρες ή ράβδους χρυσού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση