HomeΚΟΣΜΟΣΚοροναϊός: Όσοι Αυστραλοί επιστρέφουν από την Κίνα τους πετάνε στο Νησί των Χριστουγέννων!

Κοροναϊός: Όσοι Αυστραλοί επιστρέφουν από την Κίνα τους πετάνε στο Νησί των Χριστουγέννων!

Δύο εβδομάδες καραντίνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο εβδομάδες καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων προβλέπει το σχέδιο της Αυστραλίας για όσους επιστρέφουν από την Κίνα υπό τον φόβο του κοροναϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρινσον η κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για τους 600 Αυστραλούς που εγκαταλείπουν την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες και κυρίως στα παιδιά και στους ηλικιωμένους αλλά και σε όσους έχουν περάσει από την πόλη Ουχάν.

Ο Μόρισον διευκρίνισε πως η Αυστραλία συνεργάζεται με με τη Νέα Ζηλανδία για την εκκένωση αυτή και επιδιώκει να βοηθήσει τους πολίτες χωρών του Ειρηνικού, ωστόσο πρόσθεσε: «Η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των Αυστραλών». «Επιμένω στο γεγονός ότι το παράθυρο ευκαιρίας είναι στενό και ότι οφείλουμε να δράσουμε πολύ, πολύ γρήγορα για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο και αυτή την επιχείρηση», δήλωσε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Κοροναϊός: Αντιδράσεις για την απόφαση της Αυστραλίας

Η απόφαση, πάντως, της Αυστραλιανής κυβέρνησης να θέσει σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων όσους επιστρέφουν από την Κίνα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Το Νησί των Χριστουγέννων απέχει 2000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αυστραλίας και είναι γνωστό για το κέντρο κράτησης μεταναστών στο οποίο μεταφέρονται όσοι επιχειρούν να μπουν στη χώρα χωρίς χαρτιά.

Οι συνθήκες κράτησης στο νησί έχουν προκαλέσει τις επικρίσεις του ΟΗΕ με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά. Σύμφωνα με το BBC στο κέντρο κράτησης αυτή τη στιγμή κρατείται μόνο μία τετραμελής οικογένεια από την Σρι Λάνκα.

Οι επικριτές της απόφασης σημειώνουν ότι οι ιατρικές δομές στο νησί δεν είναι αρκετές για όσους μεταφερθούν εκεί, ενώ και οι ίδιοι οι Αυστραλοί που βρίσκονται στη Κίνα ζητούν να τύχουν ιατρικής παρακολούθησης στην ηπειρωτική χώρα. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, απαντώντας στις επικρίσεις σημείωσε ότι ο στρατός θα βοηθήσει στην υποδοχή στο Νησί των Χριστουγέννων των Αυστραλών που θα απομακρυνθούν από τη Χουμπέι.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση