HomeΕΛΛΑΔΑΛέκκας: Περιμένουμε σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Tα επόμενα 5 χρόνια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως περιμένουν ένα σεισμό των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Λέκκας προχώρησε σε αυτή την αποκάλυψη, μετά από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος είπε στο CNN Turk πως περιμένουν σεισμό των 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.

«Ηταν βαριά η δήλωση του Σοϊλού, αλλά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό πως περιμένουμε έναν σεισμό των 7 Ρίχτερ στην Τουρκία τα επόμενα 4 με 5 χρόνια. Το θεωρούμε σχεδόν δεδομένο. Από το 1999 έγιναν πολλές μελέτες στο ρήγμα της Ανατολίας. Με βάση εκείνο τον σεισμό αυτό επηρεάζει και τον ελληνικό χώρο. Όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε στον επόμενο σεισμό που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι αυτονόητο ότι θα γίνει και στην Ελλάδα αν γίνει εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, που στο ερώτημα του κατά το πόσο είναι έτοιμοι στην Τουρκία να αντέξουν έναν τέτοιο σεισμό, απάντησε: «Απ’ ότι ξέρω και από συσκέψεις που έχουμε κάνει, στην Κωνσταντινούπολη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Το είδαμε και στον τελευταίο σεισμό. Επιχειρησιακά ήταν πολύ οργανωμένοι οι Τούρκοι. Μείναμε έκθαμβοι».

Λέκκας: Ενδεχόμενος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, ίσως επηρεάσει το βόρειο Αιγαίο

Στη συνέχεια, ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας, ρωτήθηκε για το αν ένας τόσο ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί να επηρεάσει και την Ελλάδα, είπε πως αυτό θα φανεί όταν θα έχουν τα δεδομένα του σεισμού.

«Οταν συμβεί ο σεισμός θα πρέπει να αναλύσουμε τα στοιχεία για να καταλάβουμε αν η ενέργεια από το ρήγμα θα πάει στον ελληνικό χώρο, ή θα κατευθυνθεί προς τα ανατολικά. Αν έρθει προς τα εμάς, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σεισμική δόνηση, κατά προτεραιότητα στο βόρειο Αιγαίο και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα πρέπει να ξέρουμε όμως τα χαρακτηριστικά του σεισμού που περιμένουμε να γίνει στην Τουρκία. Υπάρχει πλούσιο ιστορικό μεγάλων σεισμών στην Κωνσταντινούπολη από τα παλιά χρόνια. Υπάρχει ένα κομμάτι από το ρήγμα της Ανατολίας που δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και μετά τον τελευταίο σεισμό, έχει συσσωρευθεί πολύ ενέργεια εκεί. Το ρήγμα του Μαρμαρά για το οποίο μιλάμε, περνάει από το βόρειο Αιγαίο, μέσα από τη Λήμνο και καταλήγει στα ορεινά του Πηλίου. Είχε βγάλει όμως πρόσφατα μεγάλο σεισμό. Δεν ξέρουμε το δυναμικό καθώς το ρήγμα βρίσκεται κάτω από την θάλασσα», ήταν το σχόλιό του.

Σοϊλού: Περιμένουμε 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Τις προβλέψεις για έναν ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε δηλώσεις του στο CNN Türk.

«Ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ προκάλεσε φόβο σε όλους μας. Παρά το γεγονός αυτό, έχουμε μία κατάσταση την οποία μπορούμε να διαχειριστούμε σήμερα. Περιμένουμε σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. Εργαζόμαστε πολύ σοβαρά σε ένα τέτοιο πιθανό σενάριο για σεισμό», είπε χαρακτηριστικά.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση