HomeΚΡΗΤΗΓενναιόδωρη υποστήριξη του Mathesis από τους Κρήτες Αμερικής

Γενναιόδωρη υποστήριξη του Mathesis από τους Κρήτες Αμερικής

Στη μνήμη του Κώστα Σταματάκη η δωρεά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

To Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis/ΠΕΚ/ΙΤΕ, ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά άλλη μια χειρονομία στήριξής του, αυτή τη φορά από την Παγκρήτια Ένωση Αμερικής (ΠΕΑ). Υπενθυμίζεται ότι οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) συνδέονται με έναν μακροχρόνιο δεσμό με τους Κρήτες της Αμερικής αφού η Επιτροπή Κληροδοτήματος της ΠΕΑ υπήρξε ο βασικός δωρητής τους με ένα συνολικό ποσό που έφτασε στις 330 χιλιάδες δολάρια μέσα στα χρόνια.

Ανανεώνοντας αυτήν την παράδοση, η πρόεδρος της Επιτροπής Κληροδοτήματος της ΠΕΑ κ. Άννα Γιαννούλια πήρε την πρωτοβουλία για την προσέλκυση νέων χορηγιών με σκοπό τη στήριξη του Mathesis τούτη τη φορά. Όπως είναι γνωστό το Mathesis λειτουργεί χωρίς καμία κρατική ενίσχυση (άμεση ή έμμεση, π.χ. μισθοί προσωπικού) και βασίζεται κυρίως σε δωρεές και τη σχεδόν συμβολική συνεισφορά των φοιτητών του για την απόκτηση του πιστοποιητικού παρακολούθησης. Ενώ είναι επίσης γνωστό ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων του Mathesis είναι δωρεάν, όπως δωρεάν είναι και η χορήγηση του πιστοποιητικού παρακολούθησης στους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους. Ένα εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο για το οποίο δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η κ. Γιαννούλια, η Επιτροπή Κληροδοτήματος αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας τη προσφορά του Mathesis στη χώρα μας αποφασίζει να στηρίξει το έργο του με το ποσόν των 25 χιλιάδων δολαρίων για τούτη τη χρονιά, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθεί και να δωρηθεί στο Mathesis ένα παρόμοιο ποσό και για τα επόμενα δύο χρόνια. Η φετινή δωρεά θα δοθεί για τη συνέχιση ενός από τα πιο επιτυχημένα μαθήματα του Mathesis με τίτλο Ταξείδι στο Σύμπαν, στη σειρά Εύρηκα-Εύρηκα: Για μια πιο δημιουργική εκπαίδευση με την οποία το Mathesis φιλοδοξεί να ασκήσει μια μικρή θετική επίδραση στον τρόπο διδασκαλίας της επιστήμης στη Μέση Εκπαίδευση. Ενθαρρύνοντας κυρίως την ανάπτυξη της περιέργειας και τη χαρά της ανακάλυψης κι όχι την παθητική κατανάλωση έτοιμης γνώσης.

Με διδάσκοντες δύο ξεχωριστούς νέους ερευνητές και πανεπιστημιακούς δασκάλους —την κ. Βάσω Παυλίδου και τον κ. Κώστα Τάσση, καθηγητές στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης— το Ταξείδι στο Σύμπαν θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη ενός σπουδαίου Κρητικού: Του κ. Κώστα Σταματάκη, πρωτεργάτη της Επιτροπής Κληροδοτήματος που στήριξε τις ΠΕΚ στα πρώτα τους κρίσιμα βήματα. Μια παράδοση που συνεχίζει σήμερα η κ. Άννα Γιαννούλια στηρίζοντας το Mathesis στα δικά του πρώτα μικρά βήματα. Απόδημος ελληνισμός και η σχέση με τον γενέθλιο τόπο στην ευγενέστερη εκδοχή τους.

Οι 66 χιλιάδες εγγεγραμμένοι φοιτητές του Mathesis και οι 42 χιλιάδες επιτυχείς αποφοιτήσεις από τα μαθήματα που έχει προσφέρει, είναι ο τρόπος του Mathesis να πει ευχαριστώ στους Κρήτες φίλους του. Να μπορούν να πουν ότι η βοήθειά τους έπιασε τόπο. Ότι δημιουργήθηκε ένας δημόσιος θεσμός ταγμένος να υπηρετεί πάνω από όλα την εξίσωση των ευκαιριών στην ποιοτική εκπαίδευση. Ότι το αγαθό της καλής εκπαίδευσης θα μπορεί να φτάνει σε όλους όσους το επιζητούν ανεξάρτητα από οικονομικούς, κοινωνικούς ή γεωγραφικούς φραγμούς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση