HomeΚΡΗΤΗΝ. Ηγουμενίδης: «Απέναντι στην Υγεία ζούμε όλο το τελευταίο επτάμηνο την ακύρωση της στρατηγικής της Αριστεράς»

Ν. Ηγουμενίδης: «Απέναντι στην Υγεία ζούμε όλο το τελευταίο επτάμηνο την ακύρωση της στρατηγικής της Αριστεράς»

Τι αναφέρειστη σημερινή του τοποθέτηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιχείρηση της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση ζωτικών τμημάτων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Με την ιδιότητα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης υποστήριξε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με παραδείγματα ότι η σημερινή Κυβέρνηση «μέσω της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα επιλέγει τη γραμμή της εκχώρησης στον κρατικοδίαιτο κερδοσκοπικό ιδιωτικό τομέα σημαντικών νοσοκομειακών τμημάτων».

Ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ζούμε αυτό το τελευταίο επτάμηνο την ακύρωση της στρατηγικής της Αριστεράς. Μηδενικές προσλήψεις, υποβάθμιση υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα, ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων της δημόσιας περίθαλψης, με στόχο τα κέρδη του ιδιώτη επενδυτή».

Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «η απειλή λουκέτου σε αρκετές κλινικές λόγω υποστελέχωσης, οι ελλείψεις των φαρμάκων, οι ματαιώσεις θεραπειών λόγω ελλείψεων που υπάρχουν – όλα αυτά υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Το ζούμε το τελευταίο επτάμηνο -εντονότερα το τελευταίο τρίμηνο- σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων».

Σε αντίθεση με τη σημερινή πολιτική, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε για την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ: «Παραλάβαμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας στο χείλος του γκρεμού και το παραδώσαμε σε φάση επούλωσης των πληγών του», ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του σημείωσε ότι η ΝΔ «υπονομεύει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του εθνικού συστήματος υγείας, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στον πολίτη, τελικά διευρύνει τις ανισότητες στην Υγεία».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την τροποποίηση των συμβάσεων του Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που το 2018 έφερε προς ψήφιση η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε την ειδοποιό διαφορά με όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως αποτυπώθηκε στη σύμβαση του 2018 που έφερε προς κύρωση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η πολιτεία θέτει τις προτεραιότητες και η πολιτεία διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα των επενδύσεων. Ο επενδυτής βάζει τους πόρους και διασφαλίζει την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπενθύμισε στο Σώμα ότι «ο Πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Αριστεράς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι κατακερματισμένες παρεμβάσεις, παρουσίασαν λειτουργικές και μόνιμες παρεμβάσεις στο σύστημα και όχι ρουσφετολογικές, παρουσίασαν έναν σχεδιασμό ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και όχι προσλήψεις εξυπηρέτησης μικροκομματικών επιδιώξεων».

Αναφορικά με αυτή την εμπειρία τόνισε: «Αυτήν την εμπειρία πρέπει να την κρατήσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να εντάξουμε και να εντάσσουμε –αν θέλετε- κάθε οικονομική ενίσχυση, ανεξάρτητα από το ύψος της, σ’ έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάπτυξης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε επίσης ότι «στόχος μας ήταν, είναι και παραμένει η διατήρηση και η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού. Στην πολιτική δράση και την πολιτική καθημερινότητα όλη αυτή η θεωρητική μας προσέγγιση κατευθύνεται στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στην αύξηση του ζωτικού χώρου του δημόσιου σε βάρος του ιδιωτικού τομέα».

Σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε: «Όσον αφορά το σχέδιο νόμου που μας προτείνετε σήμερα, θεωρούμε θετικό το σχέδιο εξειδίκευσης που έρχεται να συνδράμει οικονομικά στην προσπάθεια ενίσχυσης των νοσοκομείων και γι’ αυτό επί της αρχής το υπερψηφίζουμε», ενώ διατύπωσε την έντονη επιφύλαξη σχετικά με την τροποποίηση που αφορά το θέμα των λοιμώξεων: «Επειδή θεωρούμε ότι κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνεται για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων διαμέσου του ΕΟΔΥ, εκφράζουμε την εντονότατη επιφύλαξή μας για την παράκαμψή του με το έργο που προτείνεται. Με αυτήν την εντονότατη επιφύλαξη θα υπερψηφίσουμε τη σύμβαση που έρχεται σήμερα για κύρωση».

https://www.youtube.com/watch?v=2k-KnV28tCc&feature=youtu.be

Διαφήμιση
Διαφήμιση