HomeHL-WorldΚοροναϊός: 634 τα κρούσματα στην Κίνα

Κοροναϊός: 634 τα κρούσματα στην Κίνα

Κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τον νέο κοροναϊό έχει φθάσει τα 634, μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, κλείνει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, ανακοινώθηκε εξάλλου σήμερα από τον θεσμό.

Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Πεκίνο επίσης ακυρώνει δημοφιλείς εκδηλώσεις για το κινεζικό νέο έτος λόγω του κοροναϊού. Συγκεκριμένα, η Πόλη του Πεκίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει πολύ δημοφιλείς εκδηλώσεις για το νέο κινεζικό έτος λόγω της επιδημίας του κοροναϊού που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 17 ανθρώπων στην Κίνα.

Οι διακοπές για το νέο έτος ξεκινούν αύριο, Παρασκευή, και διαρκούν μία εβδομάδα. Οι κάτοικοι του Πεκίνου συνηθίζουν να συγκεντρώνονται με την ευκαιρία αυτή ανά εκατοντάδες χιλιάδες στα πάρκα προκειμένου να παρακολουθήσουν τους παραδοσιακούς χορούς του λιονταριού και του δράκου.

Η εξάπλωση του κοροναϊού

Σε καραντίνα βρίσκονται τρεις πόλεις στην Κίνα, καθώς οι Αρχές της χώρας φοβούνται την εξάπλωση του φονικού κοροναϊού, ο οποίος όπως φαίνεται εμφανίστηκε και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ερευνώνται δύο ύποπτα κρούσματα στη Σκωτία, καθώς δυο Κινέζοι ταξιδιώτες εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης και βρίσκονται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στη Γλασκόβη, καθώς οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό.

Την ίδια στιγμή, η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού. Πρόκειται για έναν 66χρονο Κινέζο, κάτοικο της πόλης Βουχάν, από όπου ξεκίνησε και η εμφάνιση του φονικού ιού. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί κι άλλο ένα άτομο από τον ιό.

Ο κοροναϊός έχει φτάσει μέχρι και τη Σαουδική Αραβία αλλά και το Βιετνάμ. Στη Σαουδική Αραβία με τον ιό διαγνώστηκε μία Ινδή νοσοκόμα, ενώ στο Βιετνάμ, δύο άνδρες από την Κίνα-πατέρα και γιος-νοσούν από τον ιό αλλά βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω αυτές τις ημέρες, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν εντός και εκτός χώρας, για να γιορτάσουν το νέο έτος.

Σε συναγερμό οι Αρχές στην Κίνα

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές της Κίνας και ιδιαίτερα στην πόλη Βουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χαμπέι, καθώς και από κοντινές πόλεις, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις του κόσμου. Εχουν απαγορευτεί οι αναχωρήσεις, λεωφορείων, τρένων και οχηματαγωγών, ενώ έκλεισε το αεροδρόμιο αλλά και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί.

Τα δρομολόγια των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, του μετρό, των φέριμποτ, καθώς και οι αναχωρήσεις των αεροπλάνων και των αμαξοστοιχιών αναστέλλονται από την Πέμπτη στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα, μέχρι νεωτέρας, υπογράμμισε η ειδοποίηση που εξέδωσε το ειδικό κλιμάκιο που έχει συστήσει η τοπική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ιού.

Το μέτρο λήφθηκε σε μια προσπάθεια «δραστικής διακοπής εξάπλωσης του ιού, για τον αποφασιστικό περιορισμό της έξαρσης και την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών», τονίζει η ειδοποίηση.

Πολλοί φοβούνται ότι θα επαναληφθεί η επιδημίας SARS, η οποία ξέσπασε στην Κίνα το 2002 και το 2003 και εξαπλώθηκε γρήγορα, σκοτώνοντας περισσότερους από 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι εικόνες με ασθενείς που μεταφέρονται μέσα σε κουτιά και πλαστικούς σωλήνες, θυμίζοντας σενάριο από ταινία.

Τι είναι ο κοροναϊός

Πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό – δηλαδή ένα μέλος της οικογένειας των κοροναϊών που δεν έχει συναντηθεί ποτέ πριν. Όπως και άλλοι κοροναϊοί, προέρχονται από ζώα – πιθανώς θαλασσινά. Πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν είτε εργάζονταν είτε συχνά ψώνιζαν στη χονδρική αγορά θαλασσινών Huanan στο κέντρο της κινεζικής πόλης.

Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, ο νέος κοροναϊός, ίσως να μεταφέρθηκε στον άνθρωπο, μέσα από δύο είδη φιδιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοροναϊού;

Ο ιός προκαλεί πνευμονία. Εκείνοι που έχουν αρρωστήσει από αυτόν, έχει αναφερθεί ότι υποφέρουν από βήχα, πυρετό και δυσκολίες στην αναπνοή. Δεδομένου ότι πρόκειται για ιογενή πνευμονία, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιικά φάρμακα, αλλά συνήθως μειώνουν μόνο τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Όσοι έχουν πεθάνει είναι γνωστό ότι είχαν ήδη κακή υγεία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση