HomeHL-9Γρίπη: άλλοι 5 νεκροί μέσα σε 4 μέρες

Γρίπη: άλλοι 5 νεκροί μέσα σε 4 μέρες

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών...

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την γρίπη, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, ανεβάζοντας σε 13 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Οι επτά θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μομάδες Εντατικής Θεραπείας και έξι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Συνολικά καταγράφηκαν 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών μόνο 25 (42,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Παράλληλα, από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου 2020 ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 205 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 80 (39%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 69 (86,2%) ήταν τύπου Α και τα 11 (13,8%) ήταν τύπου Β. Τα 54 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, και εξ΄ αυτών τα 27 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 27 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 (Διάγραμμα 3).

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται επί ποδός για την ολοένα και αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση