Σήμερα αποφασίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον νέο κοροναϊό.

Ο ΠΟΥ συνεδρίασε χθες στην Ελβετία, αλλά δεν κατέληξε σε απόφαση, καθώς υπήρχαν αμφιβολίες, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

«Είναι μία απόφαση που θα πάρουμε με μεγάλη σοβαρότητα και δεν ήμασταν έτοιμοι. Θα γίνει μόνο όταν λάβουμε τις διαθέσιμες αποδείξεις», είπε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.
Κοροναϊός: Ανέβηκαν στα 571 τα κρούσματα, 17 οι νεκροί

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν κάνει γνωστό πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον νέο κοροναϊό, ο οποίος προκαλεί επιδημία πνευμονίας, έχουν φτάσει τα 571, ενώ 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όλοι στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η πόλη Βουχάν, απ’ όπου εντοπίστηκε η εστία μόλυνσης.

Σε καραντίνα 9 εκ. κάτοικοι για τον κοροναϊό
Το Πεκίνο, μετά την παγκόσμια ανησυχία, προχώρησε στην προσωρινή καραντίνα των κατοίκων της πόλης Βουχάν, όπου ζουν περίπου 9 εκ. άνθρωποι. Μετά από απόφαση της κυβέρνησης, από σήμερα το πρωί (10 τοπική), τα δρομολόγια σε λεωφορεία, μετρό, φέριμποτ και στα δίκτυα επιβατικών μέσων μεγάλων αποστάσεων αναστάλθηκαν, ενώ οι σταθμοί του αεροδρομίου και των τρένων έκλεισαν για τους εξερχόμενους επιβάτες. Ηδη μάλιστα για όσους χρησιμοποιούν αεροπορικές πτήσεις στο εσωτερικό, γίνονται έλεγχοι για την θερμοκρασία τους στα αεροδρόμια της χώρας.

Health Officials in hazmat suits check body temperatures of passengers arriving from the city of Wuhan Wednesday, Jan. 22, 2020, at the airport in Beijing, China. Nearly two decades after the disastrously-handled SARS epidemic, China’s more-open response to a new virus signals its growing confidence and a greater awareness of the pitfalls of censorship, even while the government is as authoritarian as ever. (AP Photo Emily Wang)
Επιβάτες πτήσεις προς Πεκίνο ελέγχονται για την θερμοκρασία τους

Η κυβέρνηση ζήτησε μάλιστα από τους πολίτες να μην φύγουν από την πόλη, παρά μονάχα υπό ειδικές συνθήκες, όπως αναφέρουν τα κρατικά ΜΜΕ. Το μέτρο χαιρέτησε ο ΠΟΥ, με τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή, καθώς ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα και φοβούνται για την εξάπλωση του ιού. Οι Κινέζοι ταξιδεύουν με αφορμή την κινεζική πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο και αυτό έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλα τα αεροδρόμια.

Παγκόσμιος συναγερμός στα αεροδρόμια για τον κοροναϊό

Ήδη βρέθηκε κρούσμα του κοροναϊού στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη έχουν λάβει ήδη έκτακτα μέτρα στα αεροδρόμια. Στον ασθενή που εντοπίστηκε στο Σιάτλ, οι έρευνες έδειξαν πως ήρθε σε επαφή με 16 άτομα, από την στιγμή που έφτασε στην πόλη. Ωστόσο, φέρεται να είναι καλά στην υγεία του και σύντονα να πάρει εξιτήριο.

Ειδικά μέτρα έχει πάρει και η Ρωσία, καθώς έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού. Την ίδια ώρα μαζί με την Τουρκία έχουν επιστρατεύσει θερμικές κάμερες, ενώ η Αγγλία έχει δημιουργήσει ειδικούς χώρους στο Χίθροου και η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε κάθε ξένο τουρίστα…

Ειδικούς χώρους έχουν δημιουργήσει και τα αεροδρόμια στην Ιταλία, τα οποία θα ελέγχουν και την θερμοκρασία των επιβατών που θα έχουν ταξιδέψει ή θα έχουν περάσει από την Βουχάν.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοροναϊού;

Ο ιός προκαλεί πνευμονία. Όσοι έχουν αρρωστήσει εμφανίζουν βήχα, πυρετό και δύσπνοια. Η περίοδος ανάρρωσης ποικίλει από το ανοσοποιητικό σύστημα του εκάστοτε ασθενή. Όσοι έχουν πεθάνει, αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα υγείας.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Δεν αποτελεί πλέον ερώτημα, καθώς επιβεβαιώθηκε επισήμως ότι ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, δεν είναι πολύ απλή η μετάδοση. Σήμερα, 21 Ιανουαρίου, οι Αρχές της Κίνας έκαναν λόγο για 291 κρούσματα και έξι θανάτους. Ωστόσο, ειδικοί του Imperial College εκτιμούν ότι οι ασθενείς είναι περισσότεροι από 1.700.

Πόσο ανήσυχοι είναι οι ειδικοί;

Εκφράζονται φόβοι πως ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό στο πλαίσιο των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

Όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας, κινδυνεύουν περισσότερο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περιπτώσεις της γρίπης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση