HomeHL-EconomyΑρχισε το μπρα ντε φερ με τους Θεσμούς για τα πλεονάσματα

Αρχισε το μπρα ντε φερ με τους Θεσμούς για τα πλεονάσματα

Στόχος οι φοροελαφρύνσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοιξε και επισήμως η συζήτηση με τους Ευρωπαίους, που σύμφωνα με τις προσδοκίες της Αθήνας, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα ευρύ πρόγραμμα πρόσθετων φοροελαφρύνσεων από φέτος κιόλας.

Μετά από τον πρώτο γύρο επαφών με τους Θεσμούς, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι στα χέρια των ξένων τεχνοκρατών παραδόθηκαν κείμενα σε 3 από τις 5 προτεραιότητες της κυβέρνησης:

την αλλαγή χρήσης των ANFA- SMP, προκειμένου να χρηματοδοτούνται εφεξής επενδύσεις. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς και αν θα επηρεάζει το πλεόνασμα αυτή η αλλαγή χρήσης

η λειτουργία Μηχανισμού Εξομάλυνσης, που θα επιτρέπει τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο

την εξαίρεση ενός κονδυλίου 200 εκατ. ευρώ από τις μεταναστευτικές ροές, από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτέλεσματος, δηλαδή από το πλεόνασμα

Οι άλλες δύο προτεραιότητες

Οι άλλες 2 προτεραιότητες, αν και συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δεν είναι ακόμα ώριμες, τουλάχιστον ως προς την τεκμηρίωση έναντι των Θεσμών: 1) η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και το «ψαλίδισμα» της εισφοράς αλληλεγγύης από το υπερπλεόνασμα που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί και φέτος 2) ο στρατηγικός στόχος της μείωσης των πλεονασμάτων

«Θα θέσουμε το θέμα όταν θα υπάρχει ασφάλεια», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, εννοώντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν απτά στοιχεία από τον Προϋπολογισμό, άρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο 3μηνο- 4μηνο της φετινής χρονιάς, όπως άλλωστε συνέβη και πέρσι. «Δεν υπάρχει καμία άσκηση για τις φοροελαφρύνσεις», συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι το πώς και πόσο θα περιοριστεί η εισφορά αλληλεγγύης είναι σε συνάρτηση με τις προβολές για το φετινό πλεόνασμα.

Ειδικά όσον αφορά στο θέμα των πλεονασμάτων, με φόντο τις δηλώσεις του Κ. Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup, η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι προ των πυλών βρίσκεται Επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους από τον ESM, που θα χρησιμοποιηθεί από τους Ευρωπαίους κατά τη «μάχη» για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων. Η Αθήνα προετοιμάζει, πάντως, ήδη τη δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας, «πατώντας» πάνω στις θετικές εξελίξεις για το κόστος δανεισμού.

Η ατζέντα των 5 θεμάτων είναι διακριτή, με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση «πακέτο», καθώς όλα «κουμπώνουν» μεταξύ τους. «Θεωρώ δύσκολο η Ελλάδα να μην πάρει το καλύτερο», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οσον αφορά στην… καθημερινότητα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί δεν έθεσαν θέμα, δεν διατύπωσαν επιφυλάξεις δημοσιονομικού χαρακτήρα για το νέο Ασφαλιστικό. «Αν έβλεπαν, θα το έθεταν», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προαναγγέλλοντας, παράλληλα νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Για το θέμα της νέας πάγιας ρύθμισης και ειδικά όσον αφορά στη δυνατότητα μετάπτωσης από τις 12 στις 24 δόσεις, ο ίδιος αξιωματούχος φάνηκε να «φρενάρει» τις προσδοκίες.

Η αυριανή ημέρα θα επικεντρωθεί στο μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του νέου Πτωχευτικού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση