HomeHL-Culture«Έφυγε» η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

«Έφυγε» η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, όπως έγινε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1939. Γονείς της ήταν ο Γιάννης Αγγελάκης και η Ελένη Σταμάτη. Ήταν διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).
Καθοριστική στη ζωή και το έργο της αποδείχθηκε η βαθιά φιλική σχέση της οικογένειάς της με τον Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και η ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσιεύει στο περιοδικό «Καινούργια Εποχή» το πρώτο ποιήμά της, με τον τίτλο «Μοναξιά».

Άρθρα και δοκίμια για την ελληνική ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης δημοσίευσε σε πολλά περιοδικά και σε εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1962 τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Έδωσε διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά (Harvard, Cornell, Daztmouth, N.Y. State, Princeton, Columbia κ.α.) Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών). Το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.

Έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και ποιήματά της βρίσκονται σε πολλές ανθολογίες σε όλο τον κόσμο.

ert.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση