HomeHL-WorldΔιάσκεψη Βερολίνου: Ποιές δυνάμεις είναι κατά του τουρκολυβικού μνημονίου

Διάσκεψη Βερολίνου: Ποιές δυνάμεις είναι κατά του τουρκολυβικού μνημονίου

Το μνημόνιο στηρίζουν οι δυνάμεις που το έχουν υπογράψει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις λίγες ώρες πριν τη διεθνή Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει αύριο Κυριακή, λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 18:00, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από τη διάσκεψη αποκλείστηκε η Ελλάδα, παρά τα διαβήματα και το μπαράζ επαφών της Αθήνας έως την τελευταία στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε και σήμερα τον διπλωματικό μαραθώνιο επικοινωνώντας για το θέμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν.

Η ελληνική κυβέρνηση με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα παρότι αποκλείστηκε από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, διεκδικεί να παίξει ρόλο στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί και θα ασκήσει βέτο σε λύση για την Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο που έχει υπογράψει ο Ερντογάν με την κυβέρνηση Σάρατζ.

Από τις δυνάμεις που θα μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κοινή θέση με την Ελλάδα κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου έχουν εκφράσει επισήμως η Αίγυπτος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ.

Το μνημόνιο στηρίζουν οι δυνάμεις που το έχουν υπογράψει, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση