HomeΚΟΣΜΟΣΟ Μητσοτάκης μετέφερε τηλεφωνικά στη Μέρκελ τη δυσαρέσκειά του για την απουσία της Ελλάδας

Ο Μητσοτάκης μετέφερε τηλεφωνικά στη Μέρκελ τη δυσαρέσκειά του για την απουσία της Ελλάδας

Λίγο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις) ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο τηλέφωνο με την Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της Λιβύης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

«Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες».

Ο στρατηγός Χαφτάρ στην Αθήνα
Το τηλεφώνημα έγινε την ώρα που ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού που στέλνει πολλαπλά μηνύματα τόσο στην Άγκυρα όσο και στο Βερολίνο.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά την αποστολή σχετικής επιστολής από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Γερμανίδα καγκελάριο για το γεγονός ότι «κακώς δεν προσκληθήκαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha το βράδυ της Πέμπτης.

«Η Ελλάδα είναι περιφερειακή δύναμη σταθερότητας. Έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Μαζί με την Ιταλία είμαστε οι γειτονικές χώρες της Λιβύης και θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο για να συζητήσουμε για το μέλλον μίας χώρας, η σταθερότητα της οποίας ενδιαφέρει την Ευρώπη, ενδιαφέρει και ιδιαίτερα την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή είναι προγραμματισμένη η Διάσκεψη του Βερολίνου για την τύχη της Λιβύης από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα. Η επίσκεψη του Χαφτάρ στην Αθήνα θεωρείται διπλωματική ρελάνς μετά τον αποκλεισμό της χώρας μας από τη Διάσκεψη.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της συνέντευξής του στον Alpha διεμήνυσε ότι θα ασκήσει βέτο τόσο σε επίπεδο ΥΠΕΞ όσο και στη Σύνοδο Κορυφής αν οι όποιες αποφάσεις δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση