HomeHL-GreeceΜητσοτάκης: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021

Μητσοτάκης: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021

Eπιτάχυνση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Πολιτική επιλογή» που συνιστά «σύμβολο της νέας εποχής» και «μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στο εξωτερικό» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου που υπέδειξε ως υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας και θα εκλεγεί την προσεχή Τετάρτη με πανηγυρικό τρόπο.

«Πρόκειται για την υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ και το κεντρικό δελτίο του Alpha ένα εικοσιτετράωρο μετά την επιλογή της προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας για το ύπατο πολιτικό αξίωμα. «Είναι άνθρωπος με ευρύ πνεύμα, έχει όλα τα εχέγγυα για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Είναι ένα σύμβολο της νέας εποχής», τόνισε.

Ερωτηθείς για τον λόγο που δεν πρότεινε την ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Σέβομαι και τιμώ τον κ. Παυλόπουλο, ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά μπορούσα να επιλέξω ένα πρόσωπο». Πρόσθεσε ότι την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ και «επομένως η επιλογή μου έχει μεγαλύτερη συναίνεση. Το 2015 είχα τεκμηριώσει την επιλογή μου να μην ψηφίσω τον κ. Παυλόπουλο. Δεν νομίζω πως έκανα κάποιο σφάλμα».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν επέλεξε την κ. Σακελλαροπούλου «μόνο επειδή είναι γυναίκα, αλλά την επέλεξα και γιατί είναι γυναίκα». Ζούμε σε μια κοινωνία που βρίθει διακρίσεων ενάντια στις γυναίκες, συνέχισε.

Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι είχε κάνει νωρίτερα την επιλογή του, αλλά δεν την ανακοίνωσε νωρίτερα επειδή η κ. Σακελλαροπούλου χειριζόταν πολύ σημαντικές υποθέσεις. «Δεν καταλαβαίνω πως διέσυρα το θεσμό. Δεν μπήκα σε ονοματολογία. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε 718 λέξεις για να πει ένα απλό “ναι”», κατέληξε.

Λάθος η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η απόφαση να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που επανίδρυσε αυτές τις ημέρες. «Εάν τα δεδομένα πριν από έξι μήνες ήταν όπως είναι τώρα, δεν θα καταργούσα το υπουργείο. Αλλά δεδομένων των επιχειρησιακών δυστοκιών που διαπιστώθηκαν, έκρινα πως έπρεπε να επανασυσταθεί. Γιατί ο σχεδιασμός μας είναι σωστός. Έχουμε τον κ. Μηταράκη για το εσωτερικό και τον κ. Κουμουτσάκο για το εξωτερικό. Κάνουμε την διαρθρωτική κίνηση. Και το έχω ξαναπεί: Ουδείς αλάθητος, ιδίως από μία κυβέρνηση που παράγει πολιτική».

Απαντώντας στις αντιδράσεις για τις κλειστές δομές, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «πάντα όταν πρόκειται μια τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, λέει ότι δεν πρέπει να έρθει στη γειτονιά μου. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Συζητάμε με τις κοινωνίες αλλά πρέπει να αποφασίσουμε κι’ όλας. Οι δομές θα γίνουν και πιστεύω ότι θα βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και με ένα πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Είναι εθνική πολιτική οι κλειστές δομές και όταν θα αρχίσουν να κλείνουν οι δομές όπως η Μόρια, τότε θα φανούν και τα αποτελέσματα της πολιτικής μας».

Ερωτηθείς για την εξαμηνιαία διαδικασία αξιολόγησης των κυβερνητικών στελεχών που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είμαστε στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης, δεν επίκειται ανασχηματισμός άμεσα, αλλά όταν γίνει εννοείται ότι θα ληφθεί υπόψιν η πρώτη αξιολόγηση. Κοιτάξτε: Στις δύο κίτρινες αποβάλλεται κάποιος, αν και υπάρχει και η απευθείας κόκκινη. Δεν είναι πάντως στις προθέσεις μου ένας ανασχηματισμός» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Απέκρουσε επίσης κατηγορηματικά τη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας: «Γιατί να κάνω πρόωρες εκλογές; Έχω εμπιστοσύνη ότι θα υλοποιηθεί το κυβερνητικό έργο. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2023 κατά πάσα πιθανότητα διπλές».

 «Γραφικές πιρουέτες» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στις εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και φαίνεται ξεκάθαρη βελτίωση στην αστυνόμευση». Χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα όσα έγιναν στο πρόσφατα στο Κουκάκι και αφού επεσήμανε πως δεν θα υποδείξει στους εισαγγελείς τι θα κάνουν, συμπλήρωσε, ωστόσο, πώς όταν πετά κάποιος έναν τσιμεντόλιθο από τον δεύτερο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κακούργημα. «Κατά την άποψή μου αυτό είναι κακούργημα, αλλά δεν είμαι αυτός που θα κρίνει, αλλά οι εισαγγελείς. Αλλά δεν σκοπεύω να αλλάξω τον ποινικό κώδικα», πρόσθεσε.

Εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι «δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για τους τσιμεντόλιθους. Αλλά κατηγόρησε την αστυνομία για προκλητική συμπεριφορά στην πρώτη φάση της εκκένωσης της κατάληψης. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η βία καταδικάζεται απ’ όπου και αν προέρχεται. Σε ορισμένα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Δεν βλέπω δείγματα γραφής ως προς το ύφος της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλά βλέπω ορισμένες γραφικές πιρουέτες, όπως το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην εφαρμοστεί η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις».

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις φοροελαφρύνσεις που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. «Υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών που το υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021. Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων. Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Ο πρωθυπουργός είπε, τέλος, ότι η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3% και ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι τα πράγματα στην οικονομία πάνε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.

 «Γκάζι» στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη της Πέμπτης, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φέτος, με προοπτική πλήρους κατάργησής της το 2021, και η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αντί για την περαιτέρω μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, είναι τα δύο μέτρα τόνωσης του εισοδήματος των μισθωτών της μεσαίας τάξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει φέτος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία χαρακτήρισε «εν πολλοίς άδικο φόρο, έτσι όπως έχει διαρθρωθεί», καθώς, όπως είπε, «επιβαρύνει υπερβολικά τη μεσαία τάξη και τα υψηλότερα εισοδήματα». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και ένα μεγάλο βήμα παραπέρα, μιλώντας για πλήρη κατάργηση της εισφοράς το 2021, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας: «Πιστεύω ότι μπορούμε και εντός του 2021 να καταργηθεί πλήρως, εφόσον η οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει τόσο καλά όσο πιστεύουμε ότι θα πάει».

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και αποφέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 1,2 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει διάφορα σενάρια ως προς το ύψος της μείωσής της, σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εκτιμηθεί ότι είναι διαθέσιμος τον Μάιο. Το μέτρο-ανάσα είναι πιθανό να έχει ακόμα και αναδρομική ισχύ, ώστε να καλύψει και τα περυσινά εισοδήματα.

5007012

Το δεύτερο μέτρο που ανέφερε ο πρωθυπουργός, και το οποίο είναι ταυτοχρόνως ευεργετικό για τους μισθωτούς αλλά και για τις επιχειρήσεις, είναι η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωσή τους κατά 0,9% από τον προσεχή Ιούλιο και το συνολικό ψαλίδισμά τους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε μια τετραετία (από 41% το 2020 σε 36% το 2023), με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 1,35 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 565 εκατ. ευρώ την πρώτη διετία.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα συντμηθεί και η κυβέρνηση θα προτιμήσει τη γρηγορότερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αντί για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για τα φετινά κέρδη τους (με δημοσιονομικό κόστος 540 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2021). Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ευνοεί τους εργαζόμενους και όλες τις επιχειρήσεις, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος τους, ενώ η μείωση του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων ωφελεί μόνο τις (λιγοστές) κερδοφόρες επιχειρήσεις.

«Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίσουμε εάν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% και, αν κρίνουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε ακόμα πιο επιθετικά τη φορολόγηση στην εργασία, ενδεχομένως να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Βεβαίως, οι σχεδιασμοί αυτοί εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας, ενώ ιδίως ό,τι έχει να κάνει με το 2021 προϋποθέτει τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε όλα όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η ανάπτυξη το 2020 θα μας εκπλήξει, θα είναι στο 3%».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση