Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η «εκλεκτή» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στην πρώτη της αντίδραση στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η ίδια σημείωσε πως στο πρόσωπό της «τιμάται τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα» και αποδέχθηκε την πρόταση με «αίσθημα ευθύνης».

Η κ. Σακελλαροπούλου ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το Ύπατο Αξίωμα της Πολιτείας.

Το προφίλ της στο Facebook μαρτυρά την αγάπη της για το περιβάλλον, τα ζώα και τον πολιτισμό.

Ανεβάζει συχνά φωτογραφίες από την παιδική της ηλικία, την οικογένειά της, αλλά και τον σύντροφό της, Παύλο Κοτσώνη.

Η αναδρομή στο προφίλ της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ακριβώς αυτό: μια σύγχρονη Ελληνίδα, μια γυναίκα με γεμάτη επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική ζωή.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μέσα από το προφίλ της στο Facebook

5

Με τον σύντροφο της

0

Με τον πατέρα της Νικόλαο Σακελλαρόπουλο. Η ίδια ανάρτησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία όταν αναδείχθηκε πρόεδρος του ΣτΕ.

1

Κοριτσάκι με τους γονείς και την αδελφή της

n5

Θεσσαλονίκη, δεκαετία του ’60: «Εμείς του ’60 οι εκδρομείς..» σχολιάζει η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάτω από αυτή τη φωτογραφία με τις συμμαθήτριες και τη δασκάλα της στο δημοτικό. Αυτό το κοριτσάκι (κάτω δεξιά) έγραψε ιστορία ως πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ και συνεχίζει αφού όλα δείχνουν ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

2

4

3

nnn2

Η κυρία Σακελλαροπούλου με τη μητέρα και την κόρη της

nnn

Τέσσερις γενιές γυναικών: Η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου νεαρή μητέρα με τη γιαγιά και τη μητέρα της

nnn3

Φωτογραφία από την περίοδο του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Κοσκωτά. Στη σύνθεσή του μετείχε ο πατέρας της κυρίας Σακελλαροπούλου, Νικόλαος, ως αντιπρόεδρος, αντιπρόεδρος ων του Αρείου Πάγου (στο μέσο της φωτογραφίας)

Το βιογραφικό της

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι γόνος δικαστικής οικογένειας. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου – Γιώργου Κοσκωτά.

Ακόμη, ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.

Έως σήμερα, η κυρία Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό».

Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ..

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.

aikaterini-sakellaropoulou-nea-proedros-dimokratias

1-482

Ευδιάθετη στο πρώτο τετ α τετ με τους δημοσιογράφους

Ιδιαίτερα ευδιάθετη και φιλική αναχώρησε λίγο μετά τις 08:30 από την οικία της στην περιοχή του Μεταξουργείου η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Στο πρώτο τετ α τετ που είχε με τους δημοσιογράφους μετά την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αυτό της Προέδρου της Δημοκρατίας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Το μόνο που έκανε ήταν να παραπέμψει στις χθεσινές της δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Καλημέρα, ευχαριστώ θερμά. Δεν έχω καμία δήλωση, πέρα από όσα δήλωσα χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα», είχε δηλώσει χθες η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

https://www.youtube.com/watch?v=NLbyl6DqRfI

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα για ΠτΔ

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι Ελληνίδα δικαστής, που από τον Οκτώβριο του 2018, με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου, βρίσκεται στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ και εφόσον εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

kke-sakellaropoulou

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την Σακελλαροπούλου

Η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Στην πρώτη ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή. Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ έχει 158 βουλευτές, επομένως χρειάζονται άλλες 42 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι, το αν η κυρία Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακόμη και αν η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου δεν συγκεντρώσει τις ψήφους που προβλέπονται στην πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία (200, 200, 180, αντίστοιχα), η Βουλή -με τις αλλαγές που έγιναν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση- δεν διαλύεται και η χώρα δεν οδηγείται σε εκλογές, όπως είχε γίνει το 2015. Απλά θα επαναληφθούν οι ψηφοφορίες. Στην τέταρτη επαναληπτική ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι) και στην πέμπτη χρειάζεται σχετική πλειοψηφία.

Η ημερήσια διάταξη της Βουλής για την ψηφοφορία της ΠτΔ

imerisia-diataksi-vouli-ptd

Ήδη στη Βουλή αναρτήθηκε η ημερήσια διάταξη για την ψηφοφορία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αισιοδοξία ότι θα υπερψηφιστεί η Σακελλαροπούλου από την πρώτη ψηφοφορία

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν θετικές, γι’ αυτό και αμέσως μετά την ανακοίνωση κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι η πρόταση Μητσοτάκη θα υπερψηφιστεί από την πρώτη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας πάνω από 200 ψήφους. Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα ενωτική και αξιοκρατική, πέρα από τον συμβολισμό που έχει η επιλογή μιας γυναίκας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Εξάλλου, την κυρία Σακελλαροπούλου είχε προτείνει για πρόεδρο του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2018 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, εκ των εμπίστων του Αλέξη Τσίπρα. Μια πρόταση που ενέκρινε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Και στο ΚΙΝΑΛ όμως, αν και η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πληροί τα χαρακτηριστικά που είχε θέσει η Φώφη Γεννηματά, τα πρώτα σχόλια έδειξαν πως η Χαριλάου Τρικούπη κινείται προς το «ναι». Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση στελέχους του ΚΙΝΑΛ στο iefimerida πως «υπάρχει θετική διάθεση» ώστε να υπερψηφιστεί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

skai.griefimerida.grcnn.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση