HomeΕΛΛΑΔΑΕκλογικός νόμος: Διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25

Εκλογικός νόμος: Διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25

Θετική η «Ελληνική Λύση»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις τους για τον εκλογικό νόμο εξέθεσαν τα κόμματα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου την Τετάρτη στη Βουλή.

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών στη Βουλή, φαίνεται πως εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία, μόνο το κόμμα του Κυριάκου Βελλόπουλου έχει εκφραστεί θετικά υπέρ της αλλαγής που φέρνει το νομοσχέδιο στον εκλογικό νόμο.

ΣΥΡΙΖΑ: Η απλή αναλογική οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας

«Με το σημερινό σχέδιο εκλογικού νόμου σταματά, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η κατεύθυνση της αναζήτησης και της εύρεσης πολιτικών συγκλίσεων, και μάλιστα αυτό σε μια εποχή που οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να οικοδομήσουν ένα κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

«Η κυβέρνηση εισηγείται ένα σχέδιο νόμου, με δεδομένη τη διαφωνία του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ενώ έχει ψηφιστεί ήδη η απλή αναλογική. Επιστρέφουμε σε λογικές του παρελθόντος και σε ένα πλειοψηφικό σύστημα και ενώ είναι δεδομένο ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας, οδηγεί το πολιτικό σύστημα σε προγραμματικές συγκλίσεις», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Ο εκλογικός νόμος διαφοροποιείται της πρότασης του ΚΙΝΑΛ

«Η κυβερνητική πρόταση διαφοροποιείται καθοριστικά από την πρότασή μας», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πονηρές παρεμβάσεις», καθώς η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος θα επιτυγχάνεται με ποσοστό περίπου στο 36,5% με 37% του εκλογικού σώματος, ενώ με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής απαιτείται πάνω 40,5% έως 41%.

«Το να επιτευχθεί αυτοδυναμία με 41%, ως κατώφλι της, για εμάς είναι κομβικής σημασίας. Διαφορετικά αγνοείς ευθέως τη λαϊκή ετυμηγορία που σε σπρώχνει σε συγκλίσεις», είπε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει προσχωρήσει στη λογική της μονοκρατορίας, προσπαθώντας να φτιάξει δικό του κόμμα και κράτος.

Υπέρ της απλής αναλογικής το ΚΚΕ στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

«Το ΚΚΕ είναι συνεπές, από θέση αρχής, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, στην υποστήριξη της ανόθευτης, άδολης απλής αναλογικής, γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει τη λαϊκή βούληση», υπογράμμισε, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Το ΚΚΕ τις προτάσεις, τις θέσεις του, για τον εκλογικό νόμο, δεν τις βάζει στη ζυγαριά και σε παιχνίδια με άλλα ζητήματα, είπε και τόνισε ότι αυτή την περίοδο εξελίσσεται «ένα παζάρι, με αφορμή τον εκλογικό νόμο, στο οποίο εντάσσονται και άλλα ζητήματα, όπως είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο Μανώλης Συντυχάκης υπογράμμισε επίσης, ότι η απλή αναλογική είναι ασυμβίβαστη με την οποιασδήποτε μορφής μπόνους και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή, για το οποίο κανένα κόμμα, πλην του ΚΚΕ, ομιλεί.

Το νομοσχέδιο κείται προς θετική κατεύθυνση, λέει η Ελληνική Λύση

«Η δυνατότητα σε ένα κόμμα με υψηλά ποσοστά να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πρέπει να είναι στο μυαλό όλων μας, διότι ένα κόμμα πρέπει να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που προτείνει προεκλογικά, και με βάση αυτό ψηφίζεται», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

«Η νοοτροπία «όποιος να είναι αρκεί να υπάρχει κυβέρνηση», πρέπει να εκλείψει. Το είδαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε με ένα κόμμα που δεν είχε καμία ιδεολογική σχέση», είπε ο κ. Μυλωνάκης και πρόσθεσε: «Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις συγκυριακές συνεργασίες, μόνο και μόνο για αναλάβουν κάποια κόμματα την εξουσία. Το νομοσχέδιο κείται προς θετική κατεύθυνση και επιφυλασσόμεθα για την τελική μας απόφαση στην ολομέλεια». Είπε πάντως πως η Ελληνική Λύση είναι υπέρ της απλής αναλογικής αλλά δεν θέλει κυβερνητική αστάθεια διότι υπάρχουν κρίσιμα εθνικά θέματα.

Αντίθετο στον εκλογικό νόμο και το ΜεΡΑ25

«Σήμερα καταργείται ένα σύστημα που, παρά τα τρωτά του, κινείται στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου η εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25, Αγγελική Αδαμοπούλου και κατήγγειλε ότι εισάγεται ωφελιμιστικά κλιμακωτή πριμοδότηση του νικητή των εκλογών, με μπόνους, κατά μέγιστο 50 εδρών.

«Πρακτικά θα έχουμε αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση, με ποσοστό περίπου στο 37% και αν μάλιστα το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή, είναι μεγαλύτερο από το σημερινό, η αυτοδυναμία θα προκύπτει με ποσοστό 36,5%», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προκαλεί μια ακραία διολίσθηση στην αξία της ψήφου του 63% για να αυξηθεί ανεπίτρεπτα η αξία της ψήφου του 37%, που κάνει τον πρώτο αυτοδύναμο.

Η πρόταση του ΜέΡΑ 25, είπε, αφορά σε μικτό σύστημα εκλογής βουλευτών και στην απόλυτη τήρηση της γνήσιας και ανόθευτης αναλογικότητας για τις 250 από τις 300 έδρες. «Χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία και καλύτερη αντιπροσώπευση», είπε η βουλευτής και τόνισε ότι μόνο η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική διασφαλίζει τη γνήσια καταγραφή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση