HomeΚΡΗΤΗΒαρδάκης: «Χωρίς σχεδιασμό για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών Κρήτης»

Βαρδάκης: «Χωρίς σχεδιασμό για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών Κρήτης»

Ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν υπάρχει πρόθεση ούτε σχεδιασμός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την άμεση ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη δακοπροσβολή.

Στην απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη, την οποία συνυπογράφει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, αρκέστηκε να περιγράψει τις προϋποθέσεις κατάρτισης πλήρους φακέλου για καταστροφές από ακραίες καιρικές συνθήκες , με στόχο την ένταξη σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αν και πότε θα οριστεί επιστημονική επιτροπή από το ΥΠΑΑΤ.

Σε ό,τι αφορά τη δακοπροσβολή, και τις ζημιές που προκάλεσαν στις καλλιέργειες, προϋπόθεση για την αποζημίωσή τους είναι να αποδειχτεί ότι δεν υπήρξαν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης της εν λόγω προσβολής.

Σε μία πολύ κακή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, κατά την οποία μειώθηκε η παραγωγή και υποβαθμίστηκε η ποιότητα του ελαιολάδου, ενός από τα σημαντικότερα προϊόντα στήριξης της τοπικής οικονομίας, το Υπουργείο δείχνει να μη μπορεί να δώσει λύση σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα.

Και ενώ η τελευταία χαλαζόπτωση και οι ακραίες καιρικές συνθήκες αποτελείωσαν τους ελαιοπαραγωγούς, Κυβέρνηση και Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, αδιαφορούν προκλητικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση