Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης αναμένονται κατά τις επόμενες ημέρες στην ατμόσφαιρα του Κεντρικού και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς ξεκίνησε τη κίνησή του προς τα νότια της Κρήτης το αφρικανικό βαρομετρικό χαμηλό, που το πρωί της Τρίτης βρισκόταν στις ακτές της Λιβύης.

Κατά τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στην Κρήτη, ενώ από την νύχτα απόψε τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στο Νότιο και αργότερα στο Κεντρικό Αιγαίο.

Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι της Τετάρτης κατά κύριο λόγο στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στις Νότιες Κυκλάδες, ενώ ασθενέστερες βροχές θα σημειωθούν αύριο στην Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Φαινόμενα αναμένονται και την Πέμπτη, κυρίως στο Νότιο Αιγαίο.

Τα αφρικανικά βαρομετρικά χαμηλά αυτού του τύπου δημιουργούνται στην υπήνεμη πλευρά της οροσειράς του ‘Ατλαντα. Κινούνται ταχύτατα προς ανατολάς, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι η μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων σκόνης προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Προσοχή εφιστά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού κακοκαιρία προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (15-01-2020) στη νότια νησιωτική χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά :

1. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (15-01-2020)

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κρήτη, σταδιακά στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

β. Θυελλώδεις άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στο νότιο Αιγαίο.

2. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (16-01-2020) ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (17-01-2020)

α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα την Πέμπτη (16-01-2020) στις Κυκλάδες, την Κρήτη, και τα Δωδεκάνησα. Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (17-01-2020) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

β. Θυελλώδεις άνεμοι με ένταση 8 και πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ θα πνέουν την Πέμπτη (16-01-2020) στο νότιο Αιγαίο.

Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών, ερασιτεχνικών αλιευτικών σκαφών, σκαφών αναψυχής και ναυταθλητικών ομίλων στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους κατά τον χρόνο ισχύος του δελτίου και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Τέλος γνωρίζεται ότι το κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Έκκληση στους πολίτες από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (15-01-2020) στη νότια νησιωτική χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους.

Παρακαλούμε τους πολίτες του Νομού Λασιθίου, λόγω της επιδείνωσης του καιρού που προβλέπεται από την ΕΜΥ από σήμερα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 Ειδικά για τις Ιρλανδικές διαβάσεις που συναντιούνται κυρίως σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να επικοινωνήσουν με τους Δήμους μέσα στους οποίους βρίσκονται αυτές για να ενημερωθούν πού υπάρχουν τέτοιες και να μην τις διασχίζουν πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους τις διαβάσεις αυτές.

irl

Τα… νάζια της Αρετούσας. Αλλαγές την τελευταία στιγμή!

Σύμφωνα με τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους «ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ» τα αρχικά στοιχεία σε σχέση με την καοκαιρία που έρχεται άλλαξαν προς το το καλύτερο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Όποιο καιρικό δελτίο κι αν διαβάσατε ή  ακούσατε, σίγουρα θα ήσασταν προετοιμασμένοι να δείτε μια βαριά συννεφιά έξω με κάποιες τοπικές βροχές οι οποίες προς το βράδυ θα γενικεύονταν και θα είχαν κατά τόπους εντάσεις, μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης!

Ακόμα κι η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο και μιλούσε γι’ αυτή την εξέλιξη. Τελικά τα στοιχεία άλλαξαν περίπου ένα οχτάωρο πριν την έναρξη της κακοκαιρίας και τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα ξημερώματα της Τετάρτης κι από τα νοτιοδυτικά και θα ενταθούν από το μεσημέρι της ίδιας μέρας κατά τόπους.

Αυτό συμβαίνει, γιατί το βαρομετρικό χαμηλό, θα πάρει τελικά μια πιο νότια τροχιά. Παρ’ ότι τα κύρια καιρικά μοντέλα GFS (Αμερικάνικο) και ECMWF (Ευρωπαϊκό), είναι αυτά που εμπιστεύονται επαγγελματίες κι ερασιτέχνες προγνώστες, να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στους Βρετανούς, όπου το μοντέλο τους από προχθές, ήταν το μόνο που διαφωνούσε κι εν τέλη έπεσε μέσα!

Σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι η αλήθεια, όμως αυτά τα χαμηλά που μας έρχονται από τα νότια κι είναι εγκλωβισμένα, είναι κάπως αψυχολόγητα κι έχουν κατά καιρούς διαψεύσει είτε θετικά είτε αρνητικά.

Κρατήστε λοιπόν, ότι ο καιρός επιδεινώνεται σταδιακά από αύριο Τετάρτη κι ότι από το απόγευμα- βράδυ της ίδιας μέρας έως το βράδυ της Πέμπτης μεταφέρονται τα πιο έντονα φαινόμενα.

Θα τη θεωρήσουμε θετική εξέλιξη, μιας και χάνεται η μεγάλη διάρκεια αυτής της κακοκαιρίας και κυρίως γλιτώνουμε πολλά νερά με ανεβασμένες θερμοκρασίες που θα έλιωναν βίαια τα χιόνια.

Όμως συνεχίζει να είναι δύσκολη η κατάσταση μιας και τα φαινόμενα περίπου για 24- 30 ώρες,θα έχουν μεγάλες εντάσεις κατά τόπους

Δείτε στο παρακάτω τον ολικό υετό που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 15/01:

https://www.youtube.com/watch?v=4eQ_hN2UCAo&feature=emb_title

Διαφήμιση
Διαφήμιση