HomeHL-WorldΒενετία: «Στέρεψαν» τα κανάλια -Απίστευτες εικόνες από την άμπωτη

Βενετία: «Στέρεψαν» τα κανάλια -Απίστευτες εικόνες από την άμπωτη

Δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες,που προκάλεσαν ζημιές εκατοντάδων εκατ. ευρώ τα κανάλια της Βενετίας σχεδόν στέρεψαν, αφού τα νερά τραβήχτηκαν λόγω μιας ασυνήθιστης άμπωτης.

Η Βενετία βρέθηκε αντιμέτωπη τον περασμένο Νοέμβριο με τη χειρότερη πλημμυρίδα της τελευταίας πεντηκονταετίας, όταν η στάθμη του νερού έφθασε το 1,87 μ. με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ορόσημα της Πόλης των Δόγηδων όπως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου και η ομώνυμη πλατεία.

Αλλά το θέαμα τώρα σόκαρε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Serenissima με τις γόνδολες και τις βάρκες ακινητοποιημένες στα φημισμένα κανάλια που μετατράπηκαν σ’ έναν βούρκο λάσπης καθώς η στάθμη του νερού έπεσε στα 45 εκ. κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, όπως φαίνεται και από τις εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου.

Αν και σπάνιο, πάντως, δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο το φαινόμενο στη Βενετία, όπου η στάθμη των υδάτων ανεβοκατεβαίνει λόγω της παλίρροιας και της άμπωτης.

Οι εικόνες, ωστόσο, έρχονται σε έντονη αντίθεση με εκείνες του περασμένου Νοεμβρίου όταν τα δύο τρίτα της ιστορικής πόλης του ιταλικού Βορρά βρέθηκαν κάτω απ’ το νερό.

Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίτζι Μπρουνάρο, απέδωσε τις πλημμύρες στην κλιματική αλλαγή κάνοντας λόγο για ζημιές «εκατοντάδων εκατομμυρίων» ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο της Βενετίας, Φραντσέσκο Μοράλια η βασιλική του Αγίου Μάρκου, που πλημμύρισε για έκτη φορά στους 12 αιώνες της ιστορίας της, «υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές ειδικά στο κάτω τμήμα του ναού, τα μωσαϊκά και την πλακόστρωση».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/benetia-ampoti-shedon-sterepsan-ta-kanalia

Διαφήμιση
Διαφήμιση