HomeΚΡΗΤΗΣτρατακης: «Καταστροφική η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο»

Στρατακης: «Καταστροφική η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο»

Στην Κρήτη των 32 εκ. ελαιόδεντρων παράγονται μόνο 100.000 τόνου σε μία καλή χρονια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κρήτη σε σχέση με το ελαιόλαδο, περιέγραψε ο Σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Στρατάκης.

Ο κ. Στρατάκης  είπε πως η φετινή χρονιά είναι αναμφίβολα καταστροφική. Είναι όμως και μια ευκαιρία για να αναθεωρηθούν πάρα πολλά σε αυτό που λέγεται ελιά, καλλιέργεια, παραγωγή, ελαιοτριβείο, τυποποίηση κ.α.

Γιατί η χώρα μας – όπως τόνισε- δυστυχώς ακολουθεί τις εξελίξεις και έτσι φτάσαμε στα επίπεδα του 2012 όταν η τιμή του λαδιού ήταν στο 1.80 ευρώ

«Το ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί εθνικό προϊόν. Και μόνον από αυτό το χαρακτηρισμό θα έπρεπε να αντιληφθούν οι ιθύνοντες τη σημασία του. Αντ’ αυτού όμως βλέπουμε πως δεν υπάρχει πολιτική στήριξης του. Κάτι που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία που είναι χώρες που στηρίζουν το προϊόν, από την παραγωγή ως την εμπορία του. Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να το αφήσουμε στην τύχη του. Και αν κάτι πάει καλά μια χρονιά, αυτό συμβαίνει από τύχη. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι εμείς μόνο παράγουμε λάδι. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και μέσα από την εμφάνιση και άλλων χωρών.

Την ίδια ώρα βλέπουμε πως στην Ελλάδα της παραγωγής των 300.000 τόνων λαδιού το χρόνο, δεν υπάρχει ένα πλάνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 35.000 τόνοι τυποποιούνται με την πορεία να είναι φθίνουσα και όλοι οι υπόλοιποι διατίθενται χύμα, την οποία εκμεταλλεύονται για παράδειγμα οι Ιταλοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε λέγοντας ότι: «πρέπει να λυθούν πολλά ζητήματα και να αλλάξουν αρκετά, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα της δακοκτονίας και η ομαλή και ουσιαστική εφαρμογή του. Από εκεί και πέρα όμως οι κυβερνώντες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το λάδι θα πρέπει να στηριχθεί. Δέσμευση δική μου είναι όσο μπορώ από τη δική μου πλευρά να πιέσω για να υπάρξουν λύσεις. Πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αυτό.

Για να γίνουν όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να καλλιεργήσουμε. Θα σας πω μόνο πως στην Κρήτη των 32 εκ. ελαιόδεντρων παράγει 100.000 τόνους σε μια καλή χρονιά, αυτό μας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι πολλά τα δέντρα και η παραγωγή είναι πολύ λίγη. Αυτό σημαίνει ότι αφενός δεν καλλιεργούνται τα ελαιόδεντρα, αφετέρου η συνολική καλλιέργεια είναι πλημμελής. Έπειτα δεν υπάρχει νερό, ένα βασικό αγαθό για την ελαιοκαλλιέργεια. Θα πρέπει να παραχθεί προϊόν, το οποίο βέβαια να στηριχθεί, μέσα από όλη τη διαδικασία από την παραγωγή ως την τυποποίηση και την εμπορία του.

Θα πρέπει να στηριχθούν ακόμη και οι εμφιαλωτές μας. Είναι ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, γιατί γνωρίζω ότι εγκαταλείπονται τα λιόφυτα».

Μέσα από τη συνέντευξη του που παραχώρησε στο voucherergasia.gr μιλησε για την πλέον κρίσιμη χρονιά που διανύουμε σε ότι αφορά το μέλλον των αγροτών.

Μιλάμε για τη χρονιά κατά την οποία «τρέχουν» τα ζητήματα της ολοκλήρωσης του φακέλου που θα κατατεθεί ενόψει της νέας ΚΑΠ, τη χρονιά κατά την οποία πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον του λαδιού, των σταφυλιών, των υπαίθριων καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας.

Ο κ. Στρατάκης «άνοιξε» επίσης το φάκελο για το συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό κίνημα, ρίχνοντας ευθείες βολές σε όσους σήμερα εκπροσωπούν τους αγρότες, εκμεταλλευόμενοι την απουσία πανελλαδικών αγροτικών Οργάνων και αποκαλύπτει τους μελλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα και την Κρήτη σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα ζήτημα, πέρα από τους Συνεταιρισμούς που αυτοί μπορούν να μιλάνε εξ ονόματος των μελών τους. Όλοι αυτοί που βγαίνουν δήθεν εκπροσωπώντας τους αγρότες, είναι ορισμένοι που για κάποιο λόγο εκμεταλλεύτηκαν αυτό το έλλειμμα. Δεν εκπροσωπεί κανείς κανέναν αυτή τη στιγμή. Πως γίνεται τώρα αυτό, η αλήθεια είναι πως αυτό είναι ένα θέμα. Θεσμικά δεν έχουμε συνδικαλιστική Οργάνωση σήμερα. Για αυτό και ζητάμε την εφαρμογή ξανά ενός συνδικαλιστικού νόμου, που θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία των Ομοσπονδιών και των Οργάνων των αγροτών. Αυτό βέβαια που θα πρέπει να δούμε είναι η δομή τους και φυσικά η βιώσιμη λειτουργία τους, γιατί ως σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των εξόδων τους, την ύπαρξη εσόδων και άλλα ζητήματα», κατέληξε ο κ. Στρατάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση