HomeHL-9Κόλπος Δερματά: Στην αντεπίθεση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

Κόλπος Δερματά: Στην αντεπίθεση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

Σαφείς αιχμές σε όσους μιλούν για "διαφορετική αντιμετώπιση"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε διευκρινήσεις ως προς τις επιχειρούμενες εργασίες στον κόλπο Δερματά, προχωράει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης,  με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση (10-1-2020) της δημοτικής παράταξης του Ηρακλείου Λαϊκή Συσπείρωση, δίνοντας ουσιαστικά, με έναν έμμεσο τρόπο, τη δική της απάντηση στον Δήμαρχο Ηρακλείου ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, αναφερόμενος στις ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο.

Η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης υπεραμύνεται των ενεργειών της επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι έχει ενεργήσει κατά τα επιβαλλόμενα της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον όσων μιλούν για «διαφορετική αντιμετώπιση» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι απλά εφαρμόζονται οι νομοθετικές διατάξεις και τηρείται η νομιμότητα.

«Η διασφάλιση της νομιμότητας, της ισονομίας, του δημόσιου συμφέροντος και, της προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος και του τοπίου, αποτελούν καθήκοντα και επιταγή εκ του Συντάγματος για τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και, δεν μπορούν να τύχουν αμφισβήτησης, διαπραγμάτευσης ή καπηλείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έγγραφο της Μαρίας Κοζυράκη στον απόηχο και της πρόσφατης, αιχμηρής τοποθέτησης του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού σε σχέση με τους χειρισμούς της Αποκετρωμένης Διοίκησης.

Η ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχει ως εξής:

Διαβάζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση (10-1-2020) της δημοτικής παράταξης του Ηρακλείου Λαϊκή Συσπείρωση, σχετικά με τις εξελίξεις για τις επιχειρούμενες εργασίες στον κόλπο Δερματά, και το εύλογο ερώτημα που διατυπώνεται σχετικά με τη διαχείριση των ενεργειών της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ενημερώνουμε κάθε νομοταγή και σκεπτόμενο πολίτη και συλλογικό όργανο, που επιθυμεί να λάβει γνώση για τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος και τη διαχρονική εξέλιξη του, τα εξής: 

  • Για το έργο άμεσης αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου Δερματά, όπως αυτό αρχικά είχε σχεδιαστεί και υποβληθεί το 2016, χορηγήθηκε «εξαίρεση από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης», υπαγόμενο στις ευεργετικές διατάξεις της νομοθεσίας ως έργο κατεπείγοντος χαρακτήρα, μετά από κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή του κινδύνου υποσκαφής και κατάρρευσης του παραλιακού δρόμου από τον θαλάσσιο κυματισμό λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Οι εξαιρέσεις από τη διαδικασία της κανονικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης, οι οποίες χορηγούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μόνο σε έκτακτες καταστάσεις που άπτονται της πολιτικής προστασίας κι ασφάλειας, έχουν απαρέγκλιτα μέγιστο χρόνο ισχύος τα δύο (2) έτη, προφανώς για να αποτρέπεται η καταστρατήγηση των νόμων και του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου γιατί, μετά από τον μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο των δύο ετών, όλα τα έργα είναι εφικτό να αποκτούν την κανονική αδειοδότηση.
  • Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, μετά την αρχική χορήγηση (2016) της «εξαίρεσης από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης», χορήγησε επιπλέον παρατάσεις της εξαίρεσης αυτής μέχρι τη συμπλήρωση του συνολικού χρόνου των δύο ετών (2018) προκειμένου να συνδράμει στην ομαλή περαίωση του έργου. Δεν ήταν όμως εφικτό να χορηγήσει άλλη παράταση πλέον της διετίας, η οποία θα ήταν αντίθετη με την ισχύουσα νομοθεσία και το κράτος δικαίου και ισονομίας και, γι΄αυτό, δεν το έπραξε. Αυτό σημαίνει ότι, σύννομα δεν χορήγησε άλλη παράταση εξαίρεσης πέραν της 11ης Δεκεμβρίου του 2018 και, από το χρονικό σημείο αυτό και μετά, δεν είναι δυνατή η νόμιμη εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας στον κόλπο Δερματά χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης εκτέλεσης εργασιών και αδειοδότησης. Τυχόν κατασκευή οποιασδήποτε εργασίας στην περιοχή αυτή θεωρείται παράνομη, αυθαίρετη και απόπειρα καταπάτησης του κοινόχρηστου δημόσιου χώρου.

Από τα παραπάνω προκύπτει αναμφίβολα, τεκμηριωμένα και βάσει του νομικού πλαισίου ότι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχει ενεργήσει κατά τα επιβαλλόμενα της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και η διαδιδόμενη ως «διαφορετική αντιμετώπιση» μετά την παρέλευση της θεσμικά προβλεπόμενης διετίας οφείλεται στην εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων και στην τήρηση της νομιμότητας. Η διασφάλιση της νομιμότητας, της ισονομίας, του δημόσιου συμφέροντος και, της προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος και του τοπίου, αποτελούν καθήκοντα και επιταγή εκ του Συντάγματος για τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και, δεν μπορούν να τύχουν αμφισβήτησης, διαπραγμάτευσης ή καπηλείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι λίγες ημέρες πριν η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου έδωσε αιχμηρή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως προς τις εργασίες στον κόλπο του Δερματά.

Πρόσφατα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με έγγραφό της είχε ξεκαθαρίσει πως οι εργασίες στον κόλπο του Δερματά «δεν έχουν νόμιμη αδειοδότηση» με αποτέλεσμα όποια εργασίες πραγματοποιηθεί στο χώρο «είναι αυθαίρετη με όποιες συνέπειες επισύρει αυτή η πράξη σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

Η αντίδραση του δήμου Ηρακλείου ήταν άμεση με τον δήμαρχο, Βασίλη Λαμπρινό να ορίζει για σήμερα συνέντευξη Τύπου προκειμένου να δώσει την δική του απάντηση σε όλα αυτά αλλά και να ενημερώσει τους πολίτες.

Ο ίδιος τόνισε, σε όλους τους τόνους, πως όλες οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί είχαν τις απαραίτητες άδειες ενώ υπογράμμισε πως «το έργο σταμάτησε παρανόμως και πρέπει να επανεκκινήσει άμεσα».

Αναφερόμενος στη στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την χαρακτήρισε «περίεργη» λέγοντας πως οι συνθήκες του έργου δεν έχουν αλλάξει από την ημέρα που ξεκίνησε.

«Όταν σταμάτησε το έργο της Β΄ Φάσης της Αντιδιαβρωτικής Προστασίας του Κόλπου του Δερματά, τον Μάρτιο του 2019, δεν είχε αλλάξει απολύτως τίποτα σε σχέση με τις συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε. Όσα ίσχυαν το καλοκαίρι του 2018, όταν ο τεχνικός φάκελος του έργου ελέγχθηκε και εγκρίθηκε τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει να εκτελείται, τα ίδια ακριβώς ίσχυαν και την άνοιξη του 2019. Το μόνο που άλλαξε, χωρίς να γνωρίζουμε μέχρι σήμερα το γιατί, ήταν η στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», επεσήμανε ο κ. Λαμπρινός ενώ τόνισε πως «το έργο διαθέτει όλες τις διαθέσιμες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης».

Παράλληλα ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά πως το έργο θα συνεχιστεί: «Υπέρ της συνέχισης του έργου έχουν ταχθεί όλοι όσοι έχουν εξετάσει τον φάκελο – το Σώμα των Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας. Η μόνη που επιμένει ότι το έργο δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία μάλιστα με την στάση της, απαξιώνει και όλους τους παραπάνω. Εφόσον βρεθεί λύση με τον ανάδοχο, ο οποίος όπως γνωρίζετε μετά από πολλούς μήνες αναμονής, τελικά υπέβαλε αίτηση διάλυσης της σύμβασης, εμείς έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε τις εργασίες. Αυτό πρέπει να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση