HomeHL-WorldΜάλτα: Ο 42χρονος δικηγόρος Ρόμπερτ Αμπέλα νέος πρωθυπουργός

Μάλτα: Ο 42χρονος δικηγόρος Ρόμπερτ Αμπέλα νέος πρωθυπουργός

Εκλέχθηκε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο 42χρονος δικηγόρος Ρόμπερτ Αμπέλα θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας καθώς εκλέχθηκε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Μάλτας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα τα ξημερώματα.

Ο Αμπέλα, γιος του πρώην προέδρου Τζορτζ Αμπέλα, θεωρείται ότι ενσαρκώνει τη συνέχεια του προκάτοχου του, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του εξαιτίας του σκανδάλου για τη δολοφονία το 2017 της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος, περίπου στις 1:40 τοπική ώρα, (02:40 ώρα Ελλάδας), θα απογοητεύσει χωρίς αμφιβολία τα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών που απαιτούσαν για μήνες μια αλλαγή πορείας της χώρας που, σύμφωνα με αυτά, έχει «πέσει στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων».

Η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που ερευνούσε τη διαφθορά στη χώρα της, δολοφονήθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της τον Οκτώβριο του 2017. Η υπόθεση αυτή, στην οποία εμπλέκονται υψηλόβαθμοι Μαλτέζοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ένας υπουργός και ο διευθυντής του γραφείου του Μουσκάτ, ανάγκασε τον τέως πρωθυπουργό να αναγγείλει την 1η Δεκεμβρίου ότι θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο.

Η πλειοψηφία των 17.500 εγγεγραμμένων μελών του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι κλήθηκαν για πρώτη φορά να εκλέξουν απευθείας τον αρχηγό τους, επέλεξαν τον Αμπέλα και την υπόσχεσή του να συνεχίσει «με τις νικηφόρες συνταγές» των πολιτικών του Μουσκάτ, από τον 52χρονο γιατρό Κρις Φερν, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό, που σχεδίαζε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Η νίκη του 42χρονου δικηγόρου με ποσοστό 57,9% αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο Φερν αποτελούσε το φαβορί για την νίκη στην εσωκομματική εκλογή.

Για χρόνια μέλος των Εργατικών, ο Ρόμπερτ Αμπέλα εκλέχθηκε βουλευτής μόλις στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2017, που κηρύχθηκαν πρόωρα από τον Μουσκάτ, τις οποίες κέρδισε το Εργατικό Κόμμα παρά τους κλυδωνισμούς του σκανδάλου της υπόθεσης δολοφονίας της δημοσιογράφου.

Ο νέος πρωθυπουργός σε μια πολύ σύντομη δήλωσή του μετά από τα αποτελέσματα, κάλεσε «σε ενότητα» και θα δώσει την πρώτη επίσημη ομιλία του ως ηγέτης του κόμματος στις 16:00 (τοπική ώρα) σήμερα Κυριακή στο συνέδριο των Εργατικών.

Μια πηγή των Εργατικών τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο Μουσκάτ θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας την Δευτέρα. Ο Αμπέλα θα αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα μόνο για δυόμισι χρόνια, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022.

Κατά την διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας κανείς από τους υποψηφίους δεν αναφέρθηκε στην υπόθεση δολοφονίας της Γκαλιζία, ούτε κατηγόρησε τον Μουσκάτ, ο οποίος κατηγορείται από την οικογένεια της δημοσιογράφου και από κινήματα πολιτών για παρεμβάσεις στις έρευνες της υπόθεσης για να προστατεύσει συνεργάτες του.

Η εκλογή του Αμπέλα, που απορρίπτει κάθε ολιγωρία του κράτους στην προστασία της δημοσιογράφου, ενδέχεται να αποτύχει να ικανοποιήσει τα κινήματα πολιτών που ζητούσαν μια «πραγματική κάθαρση».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση