HomeΚΡΗΤΗΜέτρα είσπραξης ανεξόφλητων λογαριασμών – Χρέη άνω των 7 εκατ. ευρώ

Μέτρα είσπραξης ανεξόφλητων λογαριασμών – Χρέη άνω των 7 εκατ. ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συστηματικούς ελέγχους που αποσκοπούν στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόκειται να εφαρμόσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου, γεγονός που σημαίνει ότι στο εξής οι δημότες πέραν των προβλημάτων ύδρευσης που αντιμετωπίζουν σχεδόν επί καθημερινής βάσης, εξαιτίας των πεπαλαιωμένων δικτύων κυρίως στους οικισμούς, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τους εισπρακτικούς μηχανισμούς της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.

Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, μετά από διαγωνισμό, προχώρησε στην ανάθεση έργου σε ιδιώτες, που αναλαμβάνουν τον ρόλο της ειδοποίησης των οφειλετών και της ενημέρωσής τους σχετικά με την πιθανότητα διακοπής της παροχής ύδρευσης σε περίπτωση που δεν φροντίσουν είτε να εξοφλήσουν, είτε να διακανονίσουν το χρέος τους.

Τα συνεργεία ενημέρωσης των δημοτών και ελέγχου των υδρομέτρων θα λειτουργήσουν ανά Δημοτική Ενότητα και συγκεκριμένα ένα συνεργείο στη Δημοτική Ενότητα Ρεθύμνου, ένα στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου και ένα για τις Δημοτικές Ενότητες Νικηφόρου Φωκά και Αρκαδίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ., Άγγελο Μαλά, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί αποτελούν «αγκάθι» για την ομαλή λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., καθώς στο ταμείο δεν «επιστρέφουν» τα χρήματα που αντιστοιχούν στη χρήση του νερού από τους δημότες.

Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει ο ίδιος, αναγκάζει τους διοικούντες την δημοτική επιχείρηση να προχωρήσουν στην άμεση λήψη μέτρων που σχετίζονται με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ειδικότερα, ο κ. Μαλάς σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε ανατέθηκαν τρεις εργολαβίες, για τις Δημοτικές Ενότητες Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Νικηφόρου Φωκά και Λαππαίων, με σκοπό την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την τακτοποίηση οφειλών που προκύπτουν από τη χρήση νερού από τους δημότες.

Η διαχείριση, ο τρόπος χειρισμού και οι δυνατότητες διακανονισμού θα παρέχονται από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., όμως οι εργολάβοι έχουν την υποχρέωση να αποστείλουν ειδοποιήσεις και να προχωρήσουν σε διακοπή της παροχής νερού, εφόσον ο οφειλέτης δεν συμμορφωθεί και εξακολουθήσει να αγνοεί την υποχρέωση πληρωμής».

Ερωτώμενος ο κ. Μαλάς αν υπάρχει πρόβλεψη για τους δημότες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης, απάντησε: «Σκοπός μας δεν είναι να κόψουμε το νερό σε κανέναν δημότη, που αποδεδειγμένα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει.

Εκείνο που ζητούμε είναι να έρθει ο κόσμος στην υπηρεσία για να γίνει προσπάθεια τακτοποίησης της οφειλής. Χωρίς την παρουσία και την θέληση του δημότη δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ρύθμισης της οφειλής, επομένως αναγκαστικά το συνεργείο θα διακόψει την παροχή ύδρευσης».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν στο σύνολο της ενδοχώρας του Δήμου Ρεθύμνου: «Από εδώ και στο εξής οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί και θα αφορούν όχι μόνο την πόλη, αλλά και τους οικισμούς, όπου υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τους ανεξόφλητους λογαριασμούς».

Χρέη άνω των 7 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι η κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΥΑΡ σχετικά με τα ανείσπρακτα ποσά είναι χαοτική, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς νερού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2014, οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΡ από απλήρωτους λογαριασμούς καταναλωτών (ύδρευσης-αποχέτευσης) ανέρχονται στο ποσό των 7,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράγοντες της ΔΕΥΑΡ σημειώνουν ότι η αυξητική τάση που καταγράφεται στους ανεξόφλητους λογαριασμούς, οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και κατά συνέπεια στην αδυναμία πολλών δημοτών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό αφορά τη μεταφορά του υπολοίπου των πελατών από τις Δημοτικές Ενότητες Αρκαδίου, Νικηφόρου Φωκά και Λαππαίων, μετά τη συγχώνευση των «Καποδιστριακών» Δήμων, στον ενιαίο μητροπολιτικό Δήμο Ρεθύμνου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, από τα 7,3 εκατ. ευρώ που οφείλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη ΔΕΥΑΡ, περίπου τα 3,5 εκατ. ευρώ αφορούν απλήρωτους λογαριασμούς από την περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου και το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από τις καταναλώσεις που παραμένουν απλήρωτες εδώ και χρόνια στις Δημοτικές Ενότητες Νικηφόρου Φωκά, Λαππαίων και Αρκαδίου.
rethnea.gr, Βαγγέλης Συνολάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση