HomeΕΛΛΑΔΑΕισαγγελική πρόταση: Nα παραπεμφθεί στο εδώλιο το ζεύγος Παπαντωνίου

Εισαγγελική πρόταση: Nα παραπεμφθεί στο εδώλιο το ζεύγος Παπαντωνίου

Για μίζα άνω των 2 εκατ. ελβετικών φράγκων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου θα καθορίσει οριστικά, μετά την πρόταση του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου, εάν θα οδηγηθεί στο εδώλιο ο πρώην τσάρος της οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, για μίζα τουλάχιστον 2.835.197 ελβετικών φράγκων.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος προτείνει την παραπομπή του ζεύγους Παπαντωνίου σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Το αδίκημα αφορά το «δώρο» τουλάχιστον 2.835.197 ελβετικών φράγκων το οποίο φέρεται να πήρε ο Γιάννος Παπαντωνίου από την Γαλλική εταιρεία THALES NEDERLAND B.V., προκειμένου να της ανατεθεί το έτος 2003 ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με την δικαστική έρευνα το επίμαχο ποσό αποτελεί τμήμα ενός συνολικού χρηματικού ποσού που έλαβε ο Γιάννος Παπαντωνίου , το οποίο ξεπερνά τα 4,5 εκ. Ελβετικά φράγκα.

Πάντως, ο πρώην υπουργός επιμένει ότι δεν έχει διαπράξει καμία παράνομη πράξη και ότι η επίμαχη σύμβαση ήταν επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου από τον Οκτώβριο του 2018 κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ η σύζυγο του Σταυρούλα Κουράκου είχε αρχικά προφυλακιστεί μετά την απολογία της στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, αλλά τον Μάρτιο του 2019 αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με την δικαστική έρευνα ο Γιάννος Παπαντωνίου διατηρούσε το παράνομο χρήμα εντός του Ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντάς το από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα, ενώ φέρεται, ότι ενήργησε από κοινού με τη σύζυγο του.

Ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση της επίμαχης «μίζας» σε Ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα φαίνεται να είχε επιχειρηματίας, φίλος του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος απολογούμενος παραδέχθηκε ότι κατά τα έτη 2002 και 2003, έβγαλε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού στην Ελβετία.

Παράλληλα είχε ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την παράνομη προέλευσή τους αλλά αντίθετα πίστευε ότι ήταν νόμιμα έσοδα του πρώην υπουργού.

Πάντως, το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει το τελικό λόγο για την τύχη του ζεύγους το Δικαστικό Συμβούλιο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση