HomeΚΡΗΤΗΕ.Π.Κ.Κρήτης: «Πως θα πρέπει οι δανειολήπτες να αντιμετωπίσουν, τους νέους ιδιοκτήτες των δανείων τα funds»

Ε.Π.Κ.Κρήτης: «Πως θα πρέπει οι δανειολήπτες να αντιμετωπίσουν, τους νέους ιδιοκτήτες των δανείων τα funds»

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ενημερώνει τους οφειλέτες κόκκινων δανείων ,όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ έχει μπει το 2020 και ότι μόνο με την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μπορεί να σωθεί από πλειστηριασμό, η πρώτη κατοικία του οφειλέτη δανειολήπτη

Εκείνο που θα πρέπει οι οφειλέτες να γνωρίζουν είναι ότι:

α) οι τράπεζες έχουν πωλήσει τα δάνεια,(55.486 πλειστηριασμοί έχουν ήδη αναρτηθεί και 557 είναι προγραμματισμένοι για την εβδομάδα από 8/1/2020) που θα επισπεύσουν οι τράπεζες.

β) ότι οι αιτήσεις για προστασία της α΄ κατοικίας, ξεπερνούν τις 39.000 ευρώ

Σημειώνεται ότι. με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ, από 1/7/2019 μέχρι 31/12/2019, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν εισέλθει 58.711 ενδιαφερόμενοι και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης, συναινώντας στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου τους, περί τους 39.063 χρήστες.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες ανέρχονται σε 1.368. Έχουν δοθεί 402 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, εκ των οποίων έχουν γίνει αποδεκτές από δανειολήπτες οι 124 και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων. Κρατική επιδότηση έχει ήδη εγκριθεί σε 63 πολίτες.

Οι δανειολήπτες οφείλουν επίσης να γνωρίζουν ότι,
Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται με τα funds και τις εταιρίες διαχείρισης, οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1) Δεν συναινούμε στην αλλαγή των όρων της σύμβασης, ούτε στην αύξηση του επιτοκίου
Σε περίπτωση που ένα δάνειο πουληθεί, μεταβιβαστεί προς διαχείριση ή τιτλοποιηθεί, το fund ή η εταιρεία διαχείρισης, δεν μπορούν να χειροτερεύσουν τους όρους της σύμβασης που είχε ο δανειολήπτης με την τράπεζα. Η ουσιαστική και δικονομική θέση του οφειλέτη και του εγγυητή δεν χειροτερεύει σε καμία περίπτωση και δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση όρου σύμβασης καθώς και του επιτοκίου.

Σε περίπτωση που μεταβιβάζεται απαίτηση από εξυπηρετούμενο δάνειο ή πίστωση, για την εξυπηρέτηση του οποίου έχει συμφωνηθεί κυμαινόμενο επιτόκιο, ο εκδοχέας (εταιρεία διαχείρισης, fund) δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να προσδιορίσει περιθώριο, επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, υψηλότερο εκείνου που είχε προσδιορίσει το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα κατά το χρόνο καταχώρισης της μεταβίβασης, ακόμα και αν τέτοιο δικαίωμα υφίστατο συμβατικά για τον εκχωρητή (τράπεζα).

2) Δεχόμαστε τον νέο πιστωτή μας(fund)

Το ότι η τράπεζα μεταβιβάζει το δάνειο και λύνει τη σχέση με τον δανειολήπτη, δεν σημαίνει ότι ο τελευταίος ξεμπερδεύει με την οφειλή του. Στη θέση της τράπεζας θα έχει πλέον ως αντισυμβαλλόμενο το fund, με το οποίο θα κληθεί να συμφωνήσει τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου του. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να αναμένει τηλεφώνημα/μήνυμα από το fund ή την εταιρεία διαχείρισης που θα τον ενημερώνουν ότι αυτοί πλέον κατέχουν το δάνειο του, είναι οι πιστωτές του και είναι ο οφειλέτης τους, άρα μαζί τους θα πρέπει να τακτοποιήσει την οφειλή.

3) Υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι 30-4-2020

Η πρώτη κατοικία του οφειλέτη δανειολήπτη ,μπορεί να σωθεί από πλειστηριασμό μόνο με την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Εφόσον πληροί κάποιες προϋποθέσεις, ο οφειλέτης μπορεί να εξασφαλίσει προστασία της πρώτης κατοικίας του και να ρυθμίσει με «κούρεμα» καθώς και με κρατική επιδότηση, το δάνειο του.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητα του νόμου 4605/2019 είναι:

– Ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον 90 ημερών στις 31/12/2018.
– Ανεξόφλητη οφειλή μέχρι 130.000 ευρώ (ανά πιστωτή).
– Οικογενειακό εισόδημα (τελευταίου έτους) από 12.500 έως 36.000 ευρώ.
– Συνολική φορολογητέα αξία κύριας κατοικίας (αντικειμενική αξία) έως 250.000 ευρώ ή σε περίπτωση επιχειρηματικού δανείου έως 175.000 ευρώ.
– Λοιπή ακίνητη περιουσία + μεταφορικά μέσα (του αιτούντα και του/της συζύγου) έως 80.000 ευρώ (σε περίπτωση που οι προς ρύθμιση οφειλές ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ).
– Καταθέσεις + χρηματοπιστωτικά προϊόντα + πολύτιμα μέταλλα (του αιτούντα και του/της συζύγου) έως 15.000 ευρώ.
– Μη ύπαρξη τελεσίδικης απόφασης στο πλαίσιο του ν. 3869/2010 (ν. Κατσέλη) που απέρριψε την αίτηση παροχής προστασίας λόγω δολιότητας ή ύπαρξης επαρκούς περιουσίας ή που εξαίρεσε την κύρια κατοικία του αιτούντος από τη ρευστοποίηση κατά την παρ. 2 του άρθ. 9 του ν.3869/2010.

4) Με τη ρύθμιση του δανείου ,του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ,του ν. 4605/2019, ο δανειολήπτης κερδίζει:

– Απομείωση της ληξιπρόθεσμης οφειλής στο 120% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας.
– Ρύθμιση νέας (απομειωμένης) οφειλής με νέο τοκοχρεολυτικό δάνειο, διάρκειας 25 ετών, με επιτόκιο Euribor + 2%.
– Επιδότηση Δημοσίου στη μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση σε ποσοστό 20% – 50%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Τέλος, για οποιαδήποτε πληροφόρηση , στήριξη και καθοδήγηση η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, προσφέρεται με το επιτελείο της , να βοηθήσει κάθε οφειλέτη που ζητήσει την βοήθεια της.-

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση