HomeHL-GreeceΝέο κεφάλαιο στις σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ

O Τόμσεν φεύγει ο Ζετελμάγιερ έρχεται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί η μεγάλη είδηση που έβγαλε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον να ήταν το κλείσιμο της αντιπροσωπείας του οργανισμού στην Αθήνα τους επόμενους μηνες, ωστόσο δεν ήταν η μόνη.

Ένα γεγονός που προκάλεσε επίσης αίσθηση ήταν η απουσία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν από τη συνάντηση. Δεδομένου ότι η συνάντηση Γκεοργκίεβα – Μητσοτάκη ήταν από καιρό προγραμματισμένη, αυτή η απουσία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία. Βεβαίως στη συνάντηση μετείχε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Ευρωπαϊκό Τομέα.

Αυτό που έχει ειδικό βάρος είναι πως αντί του Τόμσεν στη συνάντηση μετείχε ο «Φιλέλληνας» Αναπληρωτής Διευθυντής, του Τμήματος Στρατηγικής και Πολιτικής του ΔΝΤ Τζερονίμ Ζετελμάγιερ (Jeromin Zettelmeyer), ο οποίος έως τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν μέλος του Peterson Institute και αρθρογραφούσε τακτικά υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδος και υπέρ της χορήγησης μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους.

Η παρουσία του Γερμανού Ζετελμάγιερ στη συνάντηση των Γκεοργκίεβα – Μητσοτάκη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία και είναι ενδεικτική της στροφής του Ταμείου από μια σκληρή γραμμή σε μια γραμμή αυξημένης ευελιξίας.

Είναι ενδεικτικό πως στις αναλύσεις του για την Ελλάδα στο Peterson Institute for International Economics ο Τζερονίμ Ζετελμάγιερ είχε επικρίνει τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που επέβαλε η ευρωζώνη στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πως ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών δεν συνέβη ποτέ, σε καμία χώρα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παραλλήλως, ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως το νόημα οποιασδήποτε δέσμης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είναι να μεγιστοποιεί την ευημερία του οφειλέτη και πως η δημοσιονομική πορεία που αποφάσισε το Eurogroup δεν πληροί το εν λόγω πρότυπο.

Στη βάση αυτή η παρουσία του «αντι- Τόμσεν» στη συνάντηση των Γκεοργκίεβα – Μητσοτάκη από την πλευρά του ΔΝΤ δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως μια συμπαγή επιβεβαίωση στήριξης εκ μέρους του Ταμείου.

cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση