HomeHL-9Τέλος στις ουρές της ντροπής για φάρμακα στους καρκινοπαθείς

Τέλος στις ουρές της ντροπής για φάρμακα στους καρκινοπαθείς

Αλλάζουν όλα στη διάθεση των σκευασμάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πρόσβαση στη θεραπεία τους, στα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), αλλάζει άρδην τις επόμενες ημέρες βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους: οι ασθενείς θα αποφύγουν τις ουρές της πολύωρης αναμονής για το σωτήριο φάρμακό τους έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ -«ουρές της ντροπής» τις είχαν χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας- και θα μπορούν πλέον ηλεκτρονικά μέσω του προσωπικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) να επιλέγουν τον τρόπο που θα αποκτήσουν τα φάρμακά τους.

Η ενεργοποίηση του προσωπικού ΦΑΥ των ασφαλισμένων συνιστά ένα κομβικό βήμα στην επιχείρηση εξάλειψης των ουρών και των αναμονών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και παράλληλα στην ανακούφιση των ογκολογικών και άλλων ασθενών σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα φάρμακά τους, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το πρώτο βήμα ήταν η συμφωνία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής για τη διάθεση των θεραπειών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία από τις κλινικές· αντί για τους ασθενείς, παραλαμβάνουν τα σκευάσματα εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των ιδιωτικών θεραπευτηρίων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, οπότε και ενεργοποιήθηκε αυτός ο τρόπος διάθεσης των αντικαρκινικών θεραπειών, εκτιμάται ότι έχουν ωφεληθεί στην Αττική περισσότεροι από 7.000 ασθενείς, οι οποίοι κέρδισαν πολύτιμο χρόνο εκτός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, πηγαίνοντας απευθείας στην κλινική για να υποβληθούν στη θεραπεία.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι ογκολογικοί ασθενείς καθώς και τουλάχιστον 12.000 οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που αναμένεται να ωφεληθούν από τη δωρεάν διάθεση των φαρμάκων τους μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία, το δεύτερο κανάλι διανομής ΦΥΚ που άνοιξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αρχικός στόχος του υπουργείου Υγείας ήταν η ενεργοποίηση της δωρεάν διανομής ΦΥΚ μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς από τις πρώτες ημέρες του 2020, ωστόσο τεχνικής φύσεως προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ δεν το επέτρεψαν και έτσι η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, πιθανόν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται σημαντικές κινήσεις. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, θα υπογραφεί άμεσα συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τη διάθεση των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη υποβάλει επίσημη πρόσκληση προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας. Η πρόσκληση ισχύει από μεθαύριο, Τρίτη 7, μέχρι και τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, διάστημα στο οποίο οι φαρμακοποιοί μπορούν να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνουν ότι επιθυμούν να διαθέτουν δωρεάν ΦΥΚ στα φαρμακεία τους για ασθενείς με καρκίνο και με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΦΣ είχε αποφασίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο να στηρίξει μέσω των φαρμακείων του την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μειωθούν οι ουρές της ντροπής και να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρές παθήσεις ή των οικείων τους, που επίσης στήνονται στις ουρές για να παραλάβουν τα φάρμακα. Είχαν καταγραφεί, ωστόσο, και ισχυρές αντιρρήσεις, οι οποίες παραμένουν και δυναμώνουν από μερίδα φαρμακοποιών εν όψει της εγγραφής στην πλατφόρμα, καθώς θεωρούν ότι γίνεται στρέβλωση του ρόλου του φαρμακοποιού, ότι παρέχονται υπηρεσίες εντός του φαρμακείου που δεν κοστολογούνται, ότι χωρίζονται σε στρατόπεδα οι φαρμακοποιοί ανάλογα με την εγγραφή τους ή μη σε «ανάλγητους» και σε «καλούς» κ.ά.

Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς θα γίνει η σχετική αποτύπωση στο πεδίο των φαρμακοποιών, που αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχία του εγχειρήματος. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα φαρμακεία που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και στα οποία θα στέλνουν τα φάρμακά τους, τα οποία σήμερα αποστέλλονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, θα μπορούν να διανέμονται δωρεάν μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία περίπου 50 σκευάσματα για τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες ασθενών.

Παράλληλα, θα γίνει ενημέρωση προς τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις που λαμβάνουν ΦΥΚ να διασυνδεθούν με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ και να εγγραφούν στον προσωπικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας. Κάθε ασθενής μετά την εγγραφή του και τη διασύνδεσή του στον ΦΑΥ θα μπορεί να επιλέγει το φαρμακείο παραλαβής, ανάμεσα σε εκείνα που έχουν δηλώσει ότι συμμετέχουν στο σύστημα δωρεάν διάθεσης ΦΥΚ. Θα έχει όμως και τη δυνατότητα να τα λαμβάνει από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σε επόμενη φάση, μέσω του Φακέλου θα προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες και πληροφορίες, όπως ο προγραμματισμός ραντεβού για την προμήθεια ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η ηλεκτρονική ενημέρωση για την πορεία αιτήσεων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) για τη χορήγηση ΦΥΚ κ.ά. Για την εγγραφή στον Φάκελο, προϋπόθεση είναι η συναλλαγή σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση