HomeΚΟΣΜΟΣΤσαβούσογλου: Η Άγκυρα είναι σε επαφή με Ιράν και ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα είναι σε επαφή με Ιράν και ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης

Στην Τουρκία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Τουρκία θα εργαστεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών και είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν έναν κορυφαίο Ιρανό στρατιωτικό διοικητή την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι είχε συζήτησε το θέμα, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και του Ιράν. Όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, απάντησε ότι η Τουρκία θα στηρίξει κάθε ενέργεια για την αποκλιμάκωση της έντασης. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις άλλες χώρες για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ή να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στην Τουρκία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε συζητήσεις για το ζήτημα αυτό με τους ομολόγους του της Γαλλίας, του Ιράν, του Ιράκ και του Κατάρ.

«Η κοινή ανησυχία μας είναι μήπως μετατραπεί το Ιράκ σε εμπόλεμη ζώνη για άλλες, τρίτες χώρες. Πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο για το Ιράκ και την περιοχή μας. Επομένως, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τον κύκλο της βίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να εκδιώξει από τη χώρα όλες τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν είναι δεσμευτική και υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν κάλεσε τον Ιρακινό ομόλογό του να ενεργήσει με βάση τη λογική.

«Ο φόνος του Σουλεϊμανί δεν άλλες τις ισορροπίες μόνο στο Ιράκ αλλά και στο Ιράν. Αυτό μπορεί να ενισχύσει ριζοσπαστικές οργανώσεις», προειδοποίησε.

Ο Τσαβούσογλου είπε τέλος ότι έχει συζητήσει τις εξελίξεις με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Βρετανίας, του Κατάρ και του Πακιστάν, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση