HomeHL-9«Έφυγε» ο σπουδαίος λαουτιέρης Παντελής Σαλούστρος

«Έφυγε» ο σπουδαίος λαουτιέρης Παντελής Σαλούστρος

Σε ηλικία 92 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας σπουδαίος λαουτιέρης, ο Παντελής Σαλούστρος πέρασε στην αιωνιότητα σε ηλικία 92 ετών.

Σπουδαίος μουσικός με ήθος και αρχές που δεν καταπάτησε ποτέ, αφήνει τη δική του παρακαταθήκη στην μεγάλη μουσική παράδοση της Κρήτης.

Με Ανωγειανές ρίζες, ο Παντελής Σαούστρος γεννήθηκε στο Μορόνι το 1928 όπου και παντρεύτηκε, αποκτώντας 2 γιους, οι οποίοι συνεχίζουν την παράδοση του πατέρα τους.

Τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα τα πήρε από τον Καστελλολευτέρη που του υπέδειξε και τις πρώτες νότες.

Την καριέρα του όμως κατά μεγάλο ποσοστό την οφείλει στο Δηλαδογιάννη, αφού συνεργάστηκε μαζί του τα περισσότερα χρόνια. Δε θα ξεχάσει μια φορά το γλέντι της Αγ. Μαρίνας στο Βόνη, όπου πήγαν μαζί, ποδαρόδρομο.

Αγόρασε το πρώτο του λαγούτο 400.000 δρχ. (κατοχικά χρήματα) και έτσι σιγά σιγά ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς λυράρηδες, όπως με τον αείμνηστο Ν. Ξυλούρη, Σπανάκη, Σηφογιωργάκη, Κλάδο, Ρεμαντώνη, Φουστάνη, Καλομοίρη, Γαβρίλη, Φραγκιό, κ.α..

Έγραψε τον πρώτο του δίσκο με το Ρεμαντώνη το 1950 και τον δεύτερο με τον Λεωνίδα Κλάδο. Δεν θα ξεχάσει την πρώτη γνωριμία του με τον Κλάδο στα Σκούρβουλα όπου στη συνέχεια φεύγοντας σταμάτησαν στη Φανερωμένη.

Εκεί από παρέα σε παρέα, χωριό σε χωριό, πέρασαν 22 μέρες μέχρι να ξαναγυρίσουν στις Μοίρες.

Η κηδεία του θα γίνει στις 3 μ.μ στο Μορόνι δήμου Φαιστού Ηρακλείου.

(Φωτογραφία: anogi.gr)

Διαφήμιση
Διαφήμιση