HomeHL-9«Mr Bitcoin»: Ο Ρώσος τεχνικός και τα χαμένα bitcoins

«Mr Bitcoin»: Ο Ρώσος τεχνικός και τα χαμένα bitcoins

Από την Κρήτη στο... επίκεντρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον Ιούλιο του 2017, ο Αλεξέι Μπιλιουτσένκο, πρώην τεχνικός σε μια ρωσική εταιρεία επίπλων, έσπαγε στα βράχια μιας παραλίας στην Κρήτη τον φορητό του υπολογιστή και πετούσε τα κομμάτια στη θάλασσα. Μόλις είχε πληροφορηθεί από τη μητέρα του Αλεξάντερ Βίνικ ότι ο γιος της είχε συλληφθεί σε τουριστικό θέρετρο της Χαλκιδικής βάσει αμερικανικού εντάλματος. Δεν χρειαζόταν να μάθει λεπτομέρειες. Χωρίς χρονοτριβή επιβιβάστηκε στην πρώτη διαθέσιμη πτήση και επέστρεψε στην πατρίδα του.

Όπως αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η Καθημερινή, δύο χρόνια που ακολούθησαν, οι προβολείς του διεθνούς ενδιαφέροντος στράφηκαν αποκλειστικά στον Βίνικ. Εγινε γνωστός ως «Mr Bitcoin», για την τύχη του ερίζουν μέχρι και σήμερα τρεις χώρες εμπλέκοντάς τον σε υποθέσεις εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έδωσε με απόφασή του προτεραιότητα στην έκδοση του Βίνικ στη Γαλλία. Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e. Ο ίδιος υποστηρίζει σθεναρά ότι είναι αθώος και ότι ουδέποτε υπήρξε διαχειριστής ή ιδρυτής του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου. Στις 10 Ιανουαρίου 2020 πρόκειται να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας εάν θα ανασταλεί ή όχι η εκτέλεση της έκδοσής του.

Πρόσφατο δημοσίευμα του BBC βάζει πλέον και ένα δεύτερο πρόσωπο στο κάδρο αυτής της ψυχροπολεμικής ιστορίας. Ο δημοσιογράφος Αντρέι Ζαχάροφ σκιαγραφεί το προφίλ ενός ανθρώπου ο οποίος είχε καταφέρει για καιρό να μείνει στην αφάνεια. Σύμφωνα με την έρευνα του Ζαχάροφ, ο Αλεξέι Μπιλιουτσένκο φέρεται να ήταν συνεταίρος του Βίνικ στη BTC-e. Μετά τη σύλληψη του «Mr Bitcoin» στην Ελλάδα, ο Μπιλιουτσέκνο επέστρεψε εσπευσμένα στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας. Αξιοποιώντας κάποιους από τους σέρβερ της BTC-e που δεν είχαν δεσμευτεί από το FBI φέρεται να έστησε ένα νέο ανταλλακτήριο με την ονομασία Wex.

Ωστόσο σύντομα φαίνεται πως έχασε τον έλεγχο του δημιουργήματός του. Στο τέλος του 2018 η νέα πλατφόρμα έπαψε τη λειτουργία της και κρυπτονομίσματα συνολικής αξίας 450 εκατ. δολαρίων έκαναν φτερά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, την άνοιξη του 2018 κάποιοι άντρες οι οποίοι συστήθηκαν ως πράκτορες της FSB ζήτησαν από τον Μπιλιουτσένκο να μεταφέρει τα ποσά της Wex σε ένα άλλο fund των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Εκείνος φέρεται να ακολούθησε πιστά τις οδηγίες τους, ώσπου κατάλαβε ότι είχε εξαπατηθεί. Κατέθεσε στην αστυνομία ότι οι υποτιθέμενοι πράκτορες ήταν συνεργάτες ενός Ρώσου μεγιστάνα. Πλέον ζει κρυμμένος, αποφεύγει τις συνεντεύξεις, ενώ μέλη ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας φυλάσσουν το σπίτι του.

Μετά τις αποκαλύψεις του BBC, δικαστήρια, δημόσια κτίρια, σταθμοί μετρό και εμπορικά κέντρα στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουν παραλύσει από σχεδόν καθημερινές φάρσες για τοποθέτηση βόμβας. Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στα απειλητικά μηνύματα των φαρσέρ γίνονται αναφορές στα εξαφανισμένα εκατομμύρια της Wex.

Πίσω στην Ελλάδα, η συνήγορος του Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αντέδρασε στην επίσπευση της εξέτασης της υπόθεσης του εκζητούμενου από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Αφησε αιχμές για μεθόδευση και επισήμανε ότι αρχικά η δικάσιμος είχε οριστεί για τις 24 Μαρτίου και ότι η υπόθεση είχε ανατεθεί πρώτα στο Δ΄ Τμήμα. «Ο αγώνας του Αλεξάντερ για το δίκαιο και το δίκιο συνεχίζεται. Είναι ένας άνισος αγώνας, που θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να τον κερδίσουμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση