Μία πλούσια ειδησεογραφικά χρονιά ήταν το 2019 με γεγονότα που συγκλόνισαν τόσο την τοπική κοινωνία της Κρήτης, όσο την Ελλάδα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και τα διεθνή ΜΜΕ.

Κατ’ αρχήν το 2019 ήταν έτος εκλογών καθώς στήθηκαν πέντε συνολικά κάλπες (ευρωεκλογές, εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές αλλά και ανάδειξη τοπικών συμβουλίων) με τη μεγάλη ανατροπή να καταγράφεται στις εθνικές εκλογές όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη ΝΔ πέτυχε αυτοδυναμία έπειτα από 10 χρόνια.

Αδιαμφισβήτητα όμως το θέμα της χρονιάς στην Κρήτη ήταν η δολοφονία της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, Suzanne Eaton ενώ μεγάλη διάσταση έλαβε και η τραγωδία στον Γεροπόταμο όπου βρέθηκαν νεκροί μέσα στο αυτοκίνητο τέσσερις άνθρωποι που είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Το cretapost συγκέντρωσε τα 33 πιο σημαντικά γεγονότα της Κρήτης για το 2019 και σας τα παρουσιάζει.

13 Ιανουαρίου: Παραίτηση Καμμένου– Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ευάγγελος Αποστολάκης

Ο νέος χρόνος έρχεται με το πολιτικό διαζύγιο του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, με κορυφή του παγόβουνου την συμφωνία των Πρεσπών. Στις 13 Ιανουαρίου ο Πάνος Καμμένος παραιτείται από υπουργός Εθνικής Άμυνας και αποσύρει τους ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Μία κίνηση που – όπως φάνηκε – αποτέλεσε το τέλος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας προσελκύει στο κόμμα του μία σειρά από βουλευτές των ΑΝΕΛ μαζί με άλλους ανεξάρτητους και διατηρεί την κυβερνητική του πλειοψηφία. Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας ορίζεται ο εν ενεργεία αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη.

apostolakhs-13-1

15 Ιανουαρίου: Η ψήφος εμπιστοσύνης του Σπύρου Δανέλλη σώζει… τον Αλέξη Τσίπρα

Στις 15 Ιανουαρίου, λίγες μέρες πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης δηλώνει την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ του πρωθυπουργού. Ο ίδιος αποτελεί τον 151ο βουλευτή που στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα ενώ την ίδια ώρα αποσύρεται από το «Ποτάμι» και ανεξαρτητοποιείται.
danellhs-15-1

18 Ιανουαρίου: Ηλικιωμένος κάηκε ζωντανός στο σπίτι του έπειτα από φωτιά

Τραγικό θάνατο βρίσκει ένας 71χρονος άνδρας ο οποίος κάηκε ζωντανός μετά από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι του στον Μασταμπά Ρεθύμνου.

4 Φεβρουαρίου: Νεκρή η 6χρονη Εύχαρις από τον ιό της γρίπης

Μία ασύλληπτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στο ΠΑΓΝΗ όπου η 6χρονη Εύχαρις άφησε την τελευταία της πνοή έπειτα από επιπλοκές του ιού της γρίπης Η1Ν1.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του έτους τέσσερα ακόμα άτομα πεθαίνουν στην Κρήτη από τον ιό της γρίπης ενώ αρκετά νοσηλεύονται στην Εντατική μεταξύ αυτών ένα 7χρονο παιδί αλλά και μία έγκυος γυναίκα που ευτυχώς αναρρώνουν πλήρως.
eyxaris

9 Φεβρουαρίου: Ηλικιωμένη πέθανε μετά από ληστεία

Μία 88χρονη από τη Ζήρο της Σητείας πέφτει θύμα ληστείας και κακοποίησης. Οι ληστές την δένουν, την φιμώνουν και την χτυπούν και στη συνέχεια φεύγουν. Η ίδια πέθανε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο. Οι τέσσερις ληστές συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται.

zhros-hlikiomenh-9-2

14 Φεβρουαρίου: Ολοκληρώνεται η δίκη της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Στις 14 Φεβρουαρίου, έπειτα από δύο μήνες, ολοκληρώνεται η εκδίκαση της υπόθεσης απαγωγής του γνωστού Κρητικού επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη η οποία απασχόλησε τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή ΜΜΕ.

Στο εδώλιο κάθισαν 12 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είχαν κριθεί προφυλακιστέοι. Και οι 12 κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν από 26 έως 11 χρόνια φυλάκισης.

Δείτε εδώ όλες τις σημαντικές υποθέσεις που εκδικάστηκαν κατά τη διάρκεια του 2019

18 Φεβρουαρίου: Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο αυτοκίνητο

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του έτους γράφηκε την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου. Νεκροί βρέθηκαν οι: 30χρονη Ροδούλα, 29χρονος σύζυγός της Κώστας, 21χρονη αδερφής της Μαριλένα και η 58χρονη μητέρας της Μαρία. Οι σοροί της βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας, στον Γεροπόταμο.

Το ζευγάρι άφησε πίσω του ένα μωρό 7 μηνών, η επιμέλεια του οποίου πήγε στους γονείς του 29χρονου.

Δείτε εδώ όλα τα θανατηφόρα που σημειώθηκαν το 2019

26 Φεβρουαρίου: Καταστροφική κακοκαιρία στα Χανιά: Έπεσαν γέφυρες,  ένας νεκρός

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στα Χανιά. Έπεσαν γέφυρες (με σημαντικότερη την καταστροφή της γέφυρας του Κερίτη), έκλεισαν δρόμοι από κατολισθήσεις τόσο στον ΒΟΑΚ (Σταλός) όσο και στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, καταστράφηκαν περιουσίες και καλλιέργειες. Επιστρατεύτηκαν γέφυρες του στρατού ως προσωρινή λύση για τις καταρρεύσεις γεφυριών και δρόμων. Οι ζημιές υπολογίστηκαν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, ένας 61χρονος αγρότης παρασύρθηκε με το όχημά του από τα ορμητικά νερά και βρήκε τραγικό θάνατο.

29 Μαρτίου: Πεθαίνει ο γνωστός δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας

Σε ηλικία 73 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή ο γνωστός δικηγόρος, Αντώνης Βγόντζας, νικημένος από την επάρατο νόσο.

bgontzas

Δείτε εδώ όλους τους σπουδαίους Κρητικούς που «έφυγαν» το 2019

7 Απριλίου: Στο έλεος της κακοκαιρίας η… Σητεία

Μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση βρέθηκε στις αρχές Απριλίου η Σητεία καθώς επλήγη από τη θεομηνία που σημειώθηκε στην περιοχή. Άνθρωποι κινδύνευσαν ενώ πολλοί έμειναν άστεγοι, μεταξύ αυτών και φοιτητές. Παράλληλα καταστράφηκαν περιουσίες και καλλιέργειες.

13 Απριλίου: Δύο αδέρφια έκρυβαν στην… στέγη 1,5 κιλό κοκαΐνης

Πολλές ήταν οι συλλήψεις της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης ωστόσο η πιο χαρακτηριστική σημειώθηκε στις 13 Απριλίου όταν συνελήφθησαν δύο αδέρφια 44 και 48 χρόνων που είχαν κρύψει στη στέγη τους στο Ρέθυμνο 1,5 κιλό κοκαΐνης. Και οι δύο προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους.
kokainh-13-4

19 Μαΐου: Νεκρός 16χρονος από ηλεκτροπληξία

16χρονος βρήκε τραγικό θάνατο καθώς υπέστη ηλεκτροπληξία στο σπίτι του στην περιοχή της Θερίσου στο Ηράκλειο στην προσπάθειά του να αλλάξει τη λάμπα στο φωτιστικό του γραφείου του.

22 Μαΐου: Το ΤΕΙ Κρήτης γίνεται… Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Στις 22 Μαΐου το ΤΕΙ Κρήτης παύει να υφίσταται καθώς μετεξελίσσεται σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

ellhniko-mesogeiako-panepisthmio

26 Μαΐου: Αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές

Μέρα εκλογών η 26η Μαΐου και στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας στήθηκαν τέσσερις κάλπες (τοπικά συμβούλια, δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές).

Ο Σταύρος Αρναουτάκης εκλέχθηκε ξανά περιφερειάρχης Κρήτης από τον α’ γύρο.

Από τη πρώτη Κυριακή εκλέχθηκαν δήμαρχοι σε 11 δήμους ενώ 13 αναδείχθηκαν στον δεύτερο γύρο (2 Ιουνίου).

Το παράδοξο κατά τις φετινές δημοτικές εκλογές ήταν πως εξαιτίας του νόμου της απλής αναλογικής πολλοί δήμαρχοι – που αναδείχθηκαν στον β’ γύρο – δεν κατέχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και χρειάστηκε να κάνουν συνεργασίες για να παραμείνουν στο δημαρχιακό θώκο.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο δήμο Ηρακλείου όπου ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός κατέχει 12 έδρες ενώ ο Γιάννης Κουράκης 18.

Ως προς τις ευρωεκλογές η Κρήτη ήταν μοιρασμένη: ο νομός Ηρακλείου και ο νομός Χανίων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι νομοί Ρεθύμνου και Λασιθίου ΝΔ.

28 Μαΐου: Είχαν στο πορτ μπαγκάζ 52 κιλά χασίς

Πολλές ήταν οι υποθέσεις διακίνησης και κατοχής χασίς που εξιχνίασαν οι αρχές του τόπου. Η σημαντικότερη καταγράφηκε στις 28 Μαΐου όταν οι άνδρες του λιμενικού συνέλαβαν έναν 40χρονο κι έναν 36χρονο στο λιμάνι του Ηρακλείου που είχαν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου 52 κιλά χασίς. Και οι δύο προφυλακίστηκαν.
52-kila-xasis

4 Ιουνίου: Έγραψε «συγνώμη» στο facebook και πήδηξε από τα Τείχη

Το απόγευμα της 4ης Ιουνίου ο 27χρονος Παναγιώτης, γιος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, έγραψε «συγνώμη» στο facebook και πήδηξε από τα Ενετικά Τείχη, στην Πύλη του Ιησού στο Ηράκλειο.

Δείτε εδώ τις 33 αυτοκτονίες που συγκλόνισαν την Κρήτη κατά το 2019

28 Ιουνίου: Υπόθεση Γιακουμάκη: Καταδίκη των 9 Κρητικών σπουδαστών

Στις 28 Ιουνίου εκδικάζεται στα δικαστήρια Ιωαννίνων η πολύκροτη υπόθεση με τους εννέα Κρητικούς, σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής, που κατηγορούνταν για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στο άτυχο Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Το δικαστήριο έκρινε τους οκτώ ένοχους και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης: στους πέντε ποινή φυλάκισης τριών ετών χωρίς αναστολή και στους τρεις ποινή κοινωφελούς εργασίας 150 ωρών στο Ηράκλειο.

7 Ιουλίου: Εθνικές εκλογές: Πρωθυπουργός με αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν οι εθνικές εκλογές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη καθώς έπειτα από 10 χρόνια αναδείχθηκε αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Χρυσή Αυγή τέθηκε εκτός Βουλής ενώ δύο νέα κόμματα μπήκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο (ΜέΡΑ25 – Γιάνης Βαρουφάκης και Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελλόπουλος).

Τα αποτελέματα: Η ΝΔ (Κυριάκος Μητσοτάκης) έλαβε 39,58% ποσοστό (158 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Τσίπρας) έλαβε 31,53% (86 έδρες), το ΚΙΝΑΛ (Φώφη Γεννηματά) 8,10% (22 έδρες), ΚΚΕ (Δημήτρης Κουτσούμπας) 5,30% (15 έδρες), Ελληνική Λύση (Κυριάκος Βελλόπουλος) 3,70% (10 έδρες), ΜέΡΑ25 (Γιάνης Βαρουφάκης) 3,44% (9 έδρες).

ekloges-xarths

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη σε αυτές τις εκλογές έβγαλε πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ.

Την αμέσως επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρότησε το υπουργικό συμβούλιο του στο οποίο συμμετείχαν τέσσερις Κρητικοί (Λευτέρης Αυγενάκης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Βασίλης Διγαλάκης).

8 Ιουλίου: Δολοφονία της Suzanne Eaton: Βρέθηκε νεκρή σε μία σπηλιά

Ίσως μία από τις πιο περίεργες δολοφονίες που έχουν απασχολήσει τις ελληνικές αρχές έρχεται στο… φως της δημοσιότητας το βράδυ της 8ης Ιουλίου όταν σε μία σπηλιά στο Ξαμουδοχώρι του δήμου Πλατανιά στα Χανιά εντοπίζεται το άψυχο σώμα της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, Suzanne Eaton, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί στις 2 Ιουλίου.

Για την υπόθεση συλλαμβάνεται ο 27χρονος Γ.Π. ο οποίος ομολογεί πως βίασε και σκότωσε την 60χρονη βιολόγο ενώ την έκρυψε στη συγκεκριμένη σπηλιά.

Λίγους μήνες μετά, το τεστ dna δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον βιασμό ενώ ο, ήδη προφυλακισμένος, 27χρονος αρχίζει να αλλάζει την ομολογία του.

 Δείτε εδώ και τα 12 εγκλήματα που συγκλόνισαν την Κρήτη

19 Ιουλίου: Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο Κρητικός Μιχάλης Καραμαλάκης

Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ορίζεται ο αντιστράτηγος, Μιχάλης Καραμαλάκης μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

karamalakis

Λίγες μέρες μετά δύο ακόμα Κρητικοί τοποθετούνται στην φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για τους αντιστράτηγους: Ανδρέας Δασκαλάκης (υπαρχηγός του Σώματος) και Κωνσταντίνος Λαγουδάκης (προϊστάμενος επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.).

30 Ιουλίου: «Έσβησε» ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης

Σε ηλικία 75 χρόνων αφήνει την τελευταία του πνοή ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.
skoylakhs-manolhs

1 Αυγούστου: Νεκρό 8χρονο κοριτσάκι σε πισίνα με νεροτσουλήθρες

8χρονο κοριτσάκι πνίγηκε σε πισίνα με νεροτσουλήθρες σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου. Αμέσως συνελήφθησαν οι δύο υπεύθυνες του ξενοδοχείου και οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα που άσκησε σε βάρος τους διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια ενώ στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερες.

Δείτε εδώ τους πνιγμούς που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2019

21 Αυγούστου: Τεράστια προβλήματα στην Creta Farms

Στον… αέρα βρίσκεται η εταιρία Creta Farms που όπως δείχνουν τα πράγματα οδηγείται σε πτώχευση. Από εκείνη την ημέρα έως και σήμερα έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για να κρατηθεί ζωντανή η εταιρία και να διατηρηθούν οι εργαζόμενοι. Τα πράγματα πλέον, τέσσερις μήνες μετά, φαίνονται πιο αισιόδοξα χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες.
creta-farms

15 Σεπτεμβρίου: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας όπλων καλάσνικοφ

Κύκλωμα εμπορίας όπλων καλάσνικοφ εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ. Οι αρχές εντόπισαν ένα φορτηγό που ερχόταν «καμουφλαρισμένο» από την Αλβανία και κατά τον έλεγχο διαπίστωσαν πως υπήρχαν τέσσερα καλάσνικοφ και πάνω από 120.000 σφαίρες για καλάσνικοφ.

Οι αρχές συνέλαβαν πέντε άτομα (τρεις Κρητικούς, έναν Ηπειρώτη κι έναν που ζει στην Δυτική Μακεδονία).

23 Σεπτεμβρίου: Η Thomas Cook κηρύσσει πτώχευση

Τα ξημερώματα της 23ης Σεπτεμβρίου η Thomas Cook κηρύσσει πτώχευση προκαλώντας ένα ντόμινο εξελίξεων στον τουριστικό κόσμο της Κρήτης. Ξενοδοχεία έκλεισαν νωρίτερα, υπάλληλοι απολύθηκαν ενώ εγκλωβίστηκαν πάνω από 20.000 τουρίστες στην Κρήτη. Η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα στήριξης μετά την πτώχευση της Thomas Cook ενώ ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για τον επαναπατρισμό των τουριστών που ξέμειναν στο νησί.

Η ζημιά που υπέστη ο τοπικός τουρισμός υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
thomas-cook

14 Οκτωβρίου: Έφυγε από τη ζωή η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη

Στα 47 της χρόνια «έφυγε» από τη ζωή η Κρητικής καταγωγής σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη, η οποία ζούσε και δραστηριοποιούνταν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Λονδίνο.

Δέκα μέρες μετά τελείται η κηδεία της στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας στην Πολιτεία της Κηφισιάς, παρουσία πλήθους κόσμου.
kokosalakh-sofia

3 Νοεμβρίου: Εντοπίζεται ανοιχτά της Κρήτης η 47χρονη τουρίστρια που «χάθηκε» στη Φολέγανδρο

Μετά από μιάμιση μέρα στη θάλασσα εντοπίζεται από τις λιμενικές αρχές η 47χρονη τουρίστρια πάνω σ’ ένα φουσκωτό βαρκάκι, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί στη Φολέγανδρο.

toyristria-thalassa

15 Νοεμβρίου: Στα 100 εκ. ευρώ οι ζημιές από τον δάκο

Μία από τις χειρότερες ελαιοκομικές περιόδους των τελευταίων ετών έζησε η Κρήτη εξαιτίας του δάκου.

Μάλιστα, σε περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου τονίστηκε πως οι ζημιές ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.

27 Νοεμβρίου: Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη

Στις 27 Νοεμβρίου σημειώνεται ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Κρήτης που γίνεται πολύ αισθητός στα Χανιά. Μάλιστα, το σχολικό συγκρότημα του γενικού λυκείου και ΕΠΑΛ Κισσάμου κρίνεται ακατάλληλο και μπαίνει «λουκέτο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε λίγα 24ωρα σημειώθηκαν 90 μετασεισμοί με τους σεισμολόγους να καθησυχάζουν μεν αλλά να τονίζουν παράλληλα πως αυτό το ρήγμα μπορεί να δώσει κι άλλους δυνατούς σεισμούς.

1 Δεκεμβρίου: «Έφυγε» ο Γιώργος Δεικτάκης μετά από έμφραγμα στο γήπεδο του ΟΦΗ

Την τελευταία του πνοή στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ αφήνει ο 71χρονος πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Δεικτάκης μετά από έμφραγμα που υπέστη στις 30 Νοεμβρίου στο «Γεντί Κουλέ» λίγο πριν την σέντρα του αγώνα ΟΦΗ – ΑΕΚ.
cover-deiktakhs-exo

4 Δεκεμβρίου: Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος ανοιχτά της Κρήτης

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του 2019 συνεχώς οξυνόταν με έντονες αντιπαραθέσεις από την πλευρά του Ερντογάν. Το αποκορύφωμα ήταν η παράνομη – όπως χαρακτηρίστηκε – συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη για τα χωρικά ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή τη συμφωνία αγνοείται η Ελλάδα καθώς δεν αναγνωρίζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα ανοιχτά της Κρήτης. Άμεσες ήταν οι ενέργειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που άρχισε μία σειρά διπλωματικών επαφών ενώ παράλληλα το Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σχέδιο θωράκισης της Κρήτης.
toyrkia-libyh

9 Δεκεμβρίου: ΠΕΔ Κρήτης: Ναι στη φιλοξενία προσφύγων, όχι στα hot spot

Δημιουργία hot spot στην Κρήτη περιλαμβάνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Μάλιστα, το σενάριο έκανε λόγο για κέντρο κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Πεδίο Βολής Γουβών. Η ΠΕΔ Κρήτης, μετά από συνεδρίαση, αποφάσισε πως δεν συμφωνεί με το hot spot παρά μόνο με τη φιλοξενία προσφύγων όπως ήδη γίνεται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

22 Δεκεμβρίου: Έγκλημα στη Νέα Αλικαρνασσό: 54χρονος σκότωσε την 33χρονη σύζυγό του

Τα ξημερώματα της 22ης Δεκεμβρίου ο 54χρονος Κ.Λ. πυροβόλησε και σκότωσε με κυνηγετικό όπλο την 33χρονη σύζυγό του, Αδαμαντία, στη Νέα Αλικαρνασσό στο Ηράκλειο. Ο 54χρονος τρεις μέρες μετά προφυλακίζεται με την σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση