Το τελευταίο αντίο στον Θάνο Μικρούτσικο είπαν  η οικογένεια, οι φίλοι του και όλοι όσοι ταξιδεύουν με τα τραγούδια του και τη μουσική του.  Με τη φωνή του, με τη μουσική του άρχισε η πολιτική του κηδεία: Στα μεγάφωνα ακούστηκε το «Για το φτωχό Μπέρτολτ Μπρεχτ». Όλοι άκουσαν σιωπηλά και στη συνέχεια ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Και μετά τους επικηδείους ξανά η φωνή του Θάνου Μικρούτσικου. Στους εμβληματικούς Επτά Νάνους- ένα από τα ελάχιστα τραγούδια του που εμήνευσε ο ίδιος, έχοντας μάλιστα πει ότι η αρμονία του και το είναι του είχαν συντονιστεί στο συγκεκριμένο τραγούδι. Ενα από εκείνα που ερμήνευσε πιστεύοντας ότι κάποια τραγούδια μπορεί να πει μόνο ο δημιουργός τους. Στο άκουσμα των Επτά Νάνων κάποιοι παρέμειναν σιωπηλοί, άλλοι δάκρυσαν, άλλοι σιγοτραγούδησαν… Στο τέλος τραγούδησαν «Μάνα θα πάω στα καράβια…» Χειροκρότημα παρατεταμένο. «Αθανάτος»….

kosmos-kideia-arthro

Τους επικηδείους, στην πολιτική κηδεία που γίνεται στην αίθουσα πολιτικών τελετών του Α’ Νεκροταφείου της Αθήνας εκφωνούν  ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Οδυσσέας Ιωάννου. Αύριο η σορός του θα  αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα.

Νωρίτερα, περίπου από τις 10.30 το πρωί η σορός είχε φτάσει στο Α’ Νεκροταφείο, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Πίσω από τη σορό του αγαπημένου τους έφτασαν πρώτοι η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη, μαζί με τα παιδιά τους Αλεξάνδρα και Στέργιο.

Σε κλίμα συγκίνησης ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εκφώνησε επικήδειο λόγο, αναφερόμενος στη ζωή και στο μεγάλο έργο του Θάνου Μικρούτσικου. Βαθιά συγκινημένος ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για έναν ανεπανάληπτο δημιουργό και συγκλονιστικός ερμηνευτής αλλά πάνω απ’ όλα τον χαρακτήρισε ένα «ιδιοφυές πνεύμα, ανήσυχο, ένας βαθιά καλλιεργημένος διανοητής. Ορκισμένος εχθρός της επανάπαυσης, της ρουτίνας, της παραίτησης».

«Πολυαγαπημένε μας Θάνο, Ακριβέ μας σύντροφε, Είμαστε εδώ όλοι οι άνθρωποί σου. Είμαστε εδώ όλοι οι άνθρωποι που για μισό αιώνα εμπνέονται, εμψυχώνονται, αισθάνονται, κατανοούν τον κόσμο και αγωνίζονται να τον αλλάξουν, συντροφιά με τη μουσική σου, μέσα από τη μουσική σου. Γιατί έγραφες «για ό,τι σε καίει», όπως σε δίδαξε ο Γιάννης Ρίτσος…

Ο στενός του φίλος και συνεργάτης, στιχουργός, Οδυσσέας Ιωάννου, στον επικήδειο του μίλησε με πολύ τρυφερά λόγια για τον Θάνο Μικρούτσικο τονίζοντας πως μέσα από το έργο του έχει αφήσει απαντήσεις για όλους μας.

«Δεν ήθελε να κρατήσει για τον εαυτό του τίποτα. Αγάπησε πολλούς ποιητές και αγαπούσε τα ταξίδια… Η φύση των προίκισε με αυτά τα ματια της καλοσύνης…έζησε ωραία, νοιάστηκε πολύ για όλους τους ανθρώπους… Μέσα από το έργο του έχει αφήσει απαντήσεις για όλους μας».

funeral2

Η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη, φτάνει στο Α’ Νεκροταφείο μαζί με τα παιδιά τους, Αλεξάνδρα και Στέργιο

dsc_3051-02

Η Ειρήνη Ιγγλέση (αριστερά) δεύτερη σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου και μητέρα των δύο μεγαλύτερων θυγατέρων του, της Σεσίλ και της Κωνσταντίνας

dsc_2967

Το στεφάνι του Μίκη Θεοδωράκη με τον αποχαιρετισμό του στον Θάνο Μικρούτσικο

dsc_2965

Πολίτες γράφουν στο βιβλίο των συλλυπητηρίων

dsc_2975

Μεταξύ των πρώτων που έφτασαν στο Α’ Νεκροταφείο για το ύστατο χαίρε στον Θάνο Μικρούτσικο, ήταν ο Γιώργος Κιμούλης

Συγκινημένος αποχαιρέτισε τον Θάνο Μικρούτσικο ο τραγουδιστής Κώστας Θωμαϊδης, που υπήρξαν συνοδοιπόροι τα τελευταία 45 χρόνια. «Του χρωστώ ευγνωμοσύνη. Μας συνδέουν 45 χρόνια φιλίας και 45 χρόνια διδαχής στο μεγαλείο που λέγεται Μουσική. Μαέστρο, καλό ταξίδι…»

Ο φιλόλογος και κριτικός Θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, που είχε συνεργαστεί με τον εκλιπόντα, αποχαιρέτισε τον Θάνο Μικρούτσικο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Έχουμε την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα. Οι δημιουργοί είναι η συνείδηση του έθνους. Και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, όπου όλα διακυβεύονται, μόνο οι άνθρωποι του πνεύματος προσπαθούν να βρούν την ουσία μέσα από τις νότες και τις λέξεις και είναι η παρηγοριά για το μέλλον».

dsc_5578

Εμφανώς συγκινημένη η Σοφία Βόσσου, επί χρόνια σύντροφος του αδελφού του εκλιπόντος, Ανδρέα

dsc_2986

Ο ανιψιός του εκλιπόντος, Στέργιος Μικρούτσικος, γιος του Ανδρέα

Μεταξύ των πρώτων στο Α’ Νεκροταφείο βρέθηκαν ο ανιψιός του Στέργιος Μικρούτσικος, γιος του Ανδρέα, ο Γιώργος Κιμούλης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη που άφησε λουλούδια, το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου. Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι έφτασε στην αίθουσα των πολιτιών τελετών του Α’ Νεκροταφείου, συντετριμμένος, ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Το παρών δίνουν καλλιτέχνες που έχουν συνδέσει την πορεία τους με τον Θάνο Μικρούτσικο, όπως ο Κώστας Θωμαΐδης.  Στο τελευταίο αντίο βρέθηκαν, επίσης, Στο τελευταίο αντίο βρέθηκαν, επίσης, ο Γιάννης Μπέζος, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, η Λόλα Νταϊφά, ο Αχιλλέας Χαρίτος, ο Γιάννης Πολίτης, ο Παύλος Τσίμας, η Ιωάννα Καρυστιανή, ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, η Όλγα Παυλάτου, ο Χρήστος Λεοντής, η Ουρανία Μπασλή, ο Νίκος Θρασυβούλου, ο Νίκος Μπογιόπουλος, ο Σταύρος Τσακίρης, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Κόρα Καρβούνη και ο Κώστας Φαλελάκης.

21104125
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση