HomeΚΟΣΜΟΣO Ερντογάν «πειράζει» τους τραπεζικούς κανόνες για να μαζέψει δολάρια

O Ερντογάν «πειράζει» τους τραπεζικούς κανόνες για να μαζέψει δολάρια

Τι φοβάται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τους δείκτες των υποχρεωτικών αποθεματικών για τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα κατά 200 μονάδες βάσης – είναι μια κίνηση που αποσκοπεί να «μαζέψει» τα δολάρια και το συνάλλαγμα γενικότερα από την Τουρκική αγορά.

Το ποσοστό των υποχρεωτικών αποθεματικών για καταθέσεις και προκαταβολές σε ξένο νόμισμα χωρίς προκαθορισμένο όριο και για προθεσμίες διάρκειας ενός μηνός έως ένα χρόνο αυξήθηκαν στο 19% από 17%, σύμφωνα με απόφαση που δημοσίευσε η επίσημη εφημερίδα της Τουρκικής κυβέρνησης. Τα ποσοστά αυξήθηκαν 15% από 13% για τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα με προθεσμία άνω του ενός έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλιμπαϊράκ, σε συνάντηση με οικονομολόγους την περασμένη εβδομάδα, είχε προαναγγείλει την τροποποίηση των κανονισμών που καθορίζουν τις υποχρεώσεις για τήρηση ελάχιστων αποθεματικών μέχρι το τέλος του έτους. Περίπου 2,9 δισ. δολάρια ρευστότητας σε ξένο νόμισμα αναμένεται να αποσυρθεί από την αγορά ως αποτέλεσμα του μέτρου, σύμφωνα με δήλωση της κεντρικής τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα στοχεύει στη στήριξη της ρευστότητας των λιρών και θέλει να επωφεληθεί από ένα θετικό περιβάλλον για την αύξηση των αποθεμάτων της, δήλωσε τηλεφωνικά ο Ozlem Derici Sengul, ιδρυτής της Spinn Consulting στην Κωνσταντινούπολη. «Η τράπεζα έχει ήδη προσπαθήσει να στηρίξει τη λίρα μέσω της αγοράς ανταλλαγής. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών έχει υψηλά ποσά εξαγορών έρχεται στις αρχές του 2020. Έτσι, η αύξηση των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών εξυπηρετεί τόσο ρευστότητας όσο και αποθεματικούς σκοπούς».

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα διατηρήσει τους δείκτες αμετάβλητους για τις τράπεζες που συμμορφώνονται με τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης δανείων σε λίρες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες αυτές δεν θα επηρεαστούν από την αύξηση. Τον Αύγουστο, είχε συνδέσει το ποσοστό συναλλάγματος που θα υποχρεούται να διατηρεί μια τράπεζα με το πόσα δάνεια δίνουν, προκειμένου να δώσει κίνητρο στις τράπεζες να αυξήσουν το δανεισμό προκειμένου η ασθμαίνουσα οικονομία να αναπτυχθεί εντονότερα.

Η αιτία; Ο Ερντογάν θέλει να ενισχύσει τα συναλλαγματικά του διαθέσιμμα

Η κίνηση θεωρείται ότι αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των επίσημων αποθεματικών και έρχεται μια μέρα μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ στην Τουρκία ότι τα συναλλαγματικά της αποθέματα παραμένουν πολύ χαμηλά ενώ οι ανάγκες χρηματοδότησης από το εξωτερικό είναι υψηλές.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα βρέθηκε νωρίτερα φέτος στο επίκεντρο της κριτικής επειδή υιοθέτησε ένα αμφιβόλου νομιμότητας μηχανισμό ανταλλαγής συναλλάγματος που της επέτρεψε να ενισχύσει τα αποθεματικά με δανεισμένα χρήματα.

Τα συνολικά συναλλαγματικά διαθέσιμα στις 20 Δεκεμβρίου ήταν στα 78,3 δισ. δολ.

Ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας κατά τον οποίο η τουρκική λίρα δέχθηκε υποτιμητικές πιέσεις μετά από καιρό. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο ο Ερντογάν μπορεί να υπερασπιστεί το νόμισμά του: Η πώληση δολαρίων από τα τουρκικά αποθέματα έναντι τουρκικών λιρών μπορεί να στηρίξει για λίγο την ισοτιμία της.

Η περιπέτεια του 2018 έχει μειώσει σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, για αυτό τώρα ο Ερντογάν πειράζοντας τους κανόνες προσπαθεί να τα ενισχύσει καθώς φοβάται νέο γύρο πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα με την έναρξη του 2020.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση