HomeHL-9Η απαγωγή Λεμπιδάκη και 12 υποθέσεις που αναβίωσαν στα δικαστήρια

Η απαγωγή Λεμπιδάκη και 12 υποθέσεις που αναβίωσαν στα δικαστήρια

Οι σημαντικότερες δίκες του 2019 στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολλές και σοβαρές υποθέσεις είχαν να κληθούν οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές κατά τη διάρκεια του 2019 σε όλη την Κρήτη.

Η σημαντικότερη ήταν η απαγωγή του γνωστού Κρητικού επιχειρηματία, Μανώλη Λεμπιδάκη η οποία ξεκίνησε στα μέσα του Δεκέμβρη του 2018 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2019.

Το cretapost σας παρουσιάζει τις 13 πιο σημαντικές υποθέσεις που εκδικάστηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

18 Ιανουαρίου: Καταδικάστηκαν και στο Εφετείο για την άγρια δολοφονία του Όθωνα Ανδρουλιδάκη

Η υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τον Αύγουστο του 2015 όταν δύο νεαροί άνδρες δολοφόνησαν με 57 μαχαιριές τον άτυχο Όθωνα Ανδρουλιδάκη στο σπίτι του στις Μοίρες για να κλέψουν μόλις 100 ευρώ αναβίωσε στο Εφετείο Ανηλίκων στο Ηράκλειο.

Στο εδώλιο κάθισε ο 23χρονος – σήμερα – άνδρας ο οποίος καταδικάστηκε εκ νέου από το δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 23 ετών.

14 Φεβρουαρίου: Υπόθεση απαγωγής Μιχάλη Λεμπιδάκη – Ολοκληρώθηκε η δίκη

Μία από τις σημαντικότερες δίκες της δεκαετίας άρχισε τον Δεκέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε, δύο μήνες μετά, στις 14 Φεβρουαρίου του 2019.

Πρόκειται για την δίκη της υπόθεσης απαγωγής του γνωστού Κρητικού επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη η οποία απασχόλησε τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή ΜΜΕ.

lempidakhs-mixalhs-1

Στο εδώλιο κάθισαν 12 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είχαν κριθεί προφυλακιστέοι. Και οι 12 κρίθηκαν ένοχοι ενώ καταδικάστηκαν ως εξής:

26 χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκισης στον 46χρονο Ρεθυμνιώτη που ζούσε στην Αθήνα, 26 χρόνια φυλάκισης στον 46χρονο επιχειρηματία και ακτιβιστή από το Ρέθυμνο, 25 χρόνια φυλάκισης έκαστος στους: 46χρονο επιχειρηματία από το Ρέθυμνο – 23χρονο από τα Σφακιά – 47χρονο από το Ρέθυμνο – 49χρονο Ρεθυμνιώτη, 20 χρόνια φυλάκισης στον 44χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας στο Ρέθυμνο, 20 χρόνια φυλάκισης στον 62χρονο μεσίτη, 14 χρόνια και δύο μήνες φυλάκισης στους: 41χρονο «φύλακα» από τη Θεσσαλονίκη – 40χρονο που ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αποκαλούσε “Ευγένιο” και τέλος 11 χρόνια φυλάκισης στους: 39χρονο από την Αθήνα και 41χρονο από το Ρέθυμνο.

lempidak2

20 Φεβρουαρίου: Υπόθεση Καλαντζάκη: Ισόβια στην χήρα και τον εραστή της

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου εκδικάστηκε η υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας του καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη που έχασε την ζωή του τον Οκτώβριο του 2017 στα Πιλαλήματα Σητείας.

Στο εδώλιο κάθονταν ο 38χρονος αστυνομικός από τη Βουλγαρία και εραστής της συζύγου του Καλαντζάκη που κατηγορούνταν για τη δολοφονία καθώς και η 39χρονη χήρα του καρδιολόγου που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία.

Και οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά.

Υπόθεση: Ο 38χρονος αστυνομικός, γνωρίζοντας τη διαδρομή που έκανε με το αυτοκίνητό του ο Χριστόδουλος Καλαντζάκης, τον περίμενε στο δρόμο στη θέση Πιλαλήματα του Κουτσουρά. Μόλις τον είδε άνοιξε πυρ με την κυνηγετική καραμπίνα σκοτώνοντάς τον. Κατά την προανάκριση διαπιστώθηκε πως ηθική αυτουργός του εγκλήματος ήταν η 39χρονη σύζυγος του καρδιολόγου.

19 Μαρτίου: Έγκλημα στη Φορτέτσα: Καταδίκη του πατροκτόνου

Στις 19 Μαρτίου εκδικάζεται στα δικαστήρια Ηρακλείου η υπόθεση του 35χρονου άνδρα που τα Χριστούγεννα του 2017 σκότωσε τον 61χρονο πατέρα του στη Φορτέτσα Ηρακλείου.

Ο 35χρονος πατροκτόνος κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών με το δικαστήριο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με μειωμένο ωστόσο καταλογισμό, εξαιτίας της μέθης του πατροκτόνου.

Η υπόθεση: Ο 35χρονος μαζί με τον πατέρα του, μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, πιάστηκαν στα χέρια με τον δράστη να σκοτώνει τον 61χρονο μετά από καυγά. Μάλιστα ο 35χρονος δεν είχε καταλάβει ότι ο πατέρας του ήταν νεκρός και πήγε να ξαπλώσει δίπλα του για να κοιμηθεί.

2 Απριλίου: Καταδικάστηκε ο 48χρονος πατροκτόνος των Καμινίων

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου εκδικάστηκε στις 2 Απριλίου η υπόθεση της δολοφονίας του 80χρονου από τον 49χρονο γιο του στα Καμίνια Ηρακλείου τον Αύγουστο του 2018.

Ο 49χρονος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με το δικαστήριο να μην του αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό.

Η υπόθεση: Πατέρας και γιος, λίγες μέρες πριν το φονικό, είχαν διαπληκτιστεί έντονα εξαιτίας των εξαρτήσεων του 49χρονου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του καυγά ο γιος χτύπησε τον πατέρα. Ο 80χρονος κατήγγειλε τον γιο του στην αστυνομία η οποία τον συνέλαβε. Μόλις αφέθηκε ελεύθερος επέστρεψε στο πατρικό του, πήρε ένα μαχαίρι και τον σκότωσε.

24 Απριλίου: Καταδικάστηκε ο πατέρας που βίαζε την κόρη του

Πολλές ήταν οι υποθέσεις ασέλγειας σε ανήλικα παιδιά από συγγενείς τους που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δικαστικές αρχές της Κρήτης.

Μία από τις χειρότερες ήταν η υπόθεση ενός 35χρονου πατέρα που βίαζε την κόρη του από την ηλικία των 5 χρονών και για τρία χρόνια.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου με τον 35χρονο να κρίνεται ένοχος και να του επιβάλλεται ποινή κάθειρξης 39 χρόνια.

Η υπόθεση: Η συγκεκριμένη υπόθεση βγήκε στο… φως το καλοκαίρι του 2018 με τις αστυνομικές αρχές να εντοπίζουν και να συλλαμβάνουν τον 35χρονο πατέρα στο Ηράκλειο.

Κατά την προανάκριση διαπιστώθηκε πως ο συγκεκριμένος πατέρας ασελγούσε από το 2013 έως το 2016 σε βάρος της κόρης του. Η κακοποίηση ξεκίνησε όταν εκείνη ήταν σε ηλικία 5 χρόνων!

7 Μαΐου: Βρέφος Κοσμαδάκη: Ένοχος και στο Εφετείο ο παιδοχειρουργός

Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης αναβίωσε η τραγωδία που έζησε η οικογένεια Κοσμαδάκη το 2012 όταν το μόλις 11 μηνών βρέφος της έφυγε από τη ζωή μετά από σοβαρότατες επιπλοκές που προκλήθηκαν στην υγεία του, ύστερα από επέμβαση βουβωνοκήλης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε ο παιδοχειρουργός που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.

brefos-kosmadakh-exo-1024x469

Η υπόθεση: Το 11μηνών βρέφος της οικογένειας Κοσμαδάκη είχε εισαχθεί τον Νοέμβριο του 2012 στο ΠΑΓΝΗ για προγραμματισμένη επέμβαση αντιμετώπισης βουβωνοκήλης, μια περίπτωση ρουτίνας για αγοράκια της ηλικίας αυτής. Μετά την επέμβαση ωστόσο, το βρέφος υπέφερε από συνεχείς έντονους πόνους και παρουσίαζε επίμονο οίδημα στη χειρουργημένη περιοχή, με τους γονείς του ανήσυχους να επιστρέφουν στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, ο ίδιος χειρουργός υπέβαλε το αδικοχαμένο μωράκι σε άλλες δύο χειρουργικές επεμβάσεις, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ώσπου η καρδιά του δεν άντεξε και υπέκυψε συνεπεία οξείας περιτονίτιδας που είχε προκληθεί.

15 Μαΐου: Καταδικάστηκε ο δάσκαλος της Ιερέπετρας για την ασέλγεια σε μαθητές

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης εκδικάστηκε η υπόθεση του 54χρονου δασκάλου που είχε ασελγήσει σε μαθητές του σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα.

Ο 54χρονος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 17 χρόνια ποινή κάθειρθξης.

Η υπόθεση: Η υπόθεση είχε βγει στο φως τον Φεβρουάριο του 2016 μετά από καταγγελία γονέων μικρής μαθήτριας, την οποία ο κατηγορούμενος προγύμναζε στο σπίτι σε ιδιαίτερα μαθήματα μαζί με τον δίδυμο αδελφό της.

Οι γονείς των δύο παιδιών είχαν στηρίξει τις κατηγορίες για ασελγείς πράξεις σε βάρος του εκπαιδευτικού με οπτικό υλικό που είχε καταγράψει κάμερα που είχαν εγκαταστήσει στο δωμάτιο του κοριτσιού όπου και γινόταν τα μαθήματα.

28 Ιουνίου: Υπόθεση Γιακουμάκη: Αυτές είναι οι ποινές για τους οχτώ Κρητικούς

Στις 28 Ιουνίου εκδικάζεται στα δικαστήρια Ιωαννίνων η πολύκροτη υπόθεση με τους εννέα Κρητικούς, σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής, που κατηγορούνταν για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στο άτυχο Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Το δικαστήριο έκρινε τους οκτώ ένοχους και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης: στους πέντε ποινή φυλάκισης τριών ετών χωρίς αναστολή και στους τρεις ποινή κοινωφελούς εργασίας 150 ωρών στο Ηράκλειο.

Η υπόθεση: Η υπόθεση αφορούσε στα στα καψώνια που έπαιρναν τη μορφή βασανιστηρίων και στα πειράγματα που είχαν μετατραπεί σε άγριο bullying και είχαν κάνει αφόρητη τη ζωή του Βαγγέλη Γιακουμάκη, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε πλέον ούτε να βγει από την πόρτα του δωματίου του ή να κάνει ντους με την ηρεμία του. Κι όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της διετούς φοίτησής του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

30 Σεπτεμβρίου: Ισόβια ξανά στον 45χρονο για διακίνηση κοκαΐνης

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης εκδικάστηκε η υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης από μία οικογένεια στο Ηράκλειο.

Στο εδώλιο κάθισε ξανά ο 45χρονος άνδρας και η σύζυγός του με το δικαστήριο να τους κρίνει ένοχους  και να καταδικάζει τον μεν άνδρα σε ισόβια κάθειρξη και τη δε σύζυγο με 8 χρόνια ποινή κάθειρξης.

Η υπόθεση: Τον Σεπτέμβριο του 2016 οι αστυνομικές αρχές μετά από σκάψιμο επτά περίπου ωρών σε αγροτική περιοχή του δήμου Γόρτυνας που άνηκε στην οικογένεια του 45χρονου βρήκαν 3,2 κιλά κοκαΐνης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν εκτός του 45χρονο, η 40χρονη σύζυγός του, ο ανήλικος γιος τους και ο πατέρας της γυναίκας.

Ο γιος είχε καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανηλίκων σε 4 μήνες φυλάκισης ενώ ο παππούς είχε αφεθεί ελεύθερος.

23 Οκτωβρίου: Καταδικάστηκαν τα δύο αδέρφια για την δολοφονία του κτηνοτρόφου

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων εκδικάστηκε η υπόθεση της δολοφονίας του 63χρονου δολοφόνου στο Άνω Μέρος Αμαρίου Ρεθύμνου με κατηγορούμενους δύο αδέλφια 24 και 25 χρόνων.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους δύο επιβάλλοντας ισόβια κάθειρξη στον 24χρονο και 15 χρόνια στον 25χρονο.

egklhma-amarij1

Η υπόθεση: Όλα συνέβησαν το μεσημέρι της 18ης Ιουλίου του 2018 όταν τα δύο αδέρφια έστησαν… φονική ενέδρα στον 63χρονο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο 23χρονος συνοδηγός του κτηνοτρόφου, την ώρα που κινούνταν με το ΙΧ στο Άνω Μέρος του Αμαρίου δύο αυτοκίνητα τους έκλεισαν το δρόμο, το ένα μπροστά και το άλλο πίσω.

Ο ένας αδερφός βγήκε από το όχημα και με μία μαγκούρα έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου και πυροβόλησε εναντίον του κτηνοτρόφου.

1 Νοεμβρίου: Δίκη για την ανθρωποκτονία του Παντελή Δουρουντάκη

Στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Ρεθύμνου εκδικάστηκε η άγρια δολοφονία του 70χρονου Παντελή Δουρουντάκη.

Κατά πλειοψηφία αθώος κρίθηκε ο 45χρονος Σφακιανός καθώς έκρινε πως βρισκόταν σε άμυνα.

Μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου η οποία θεωρούσε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κριθεί ένοχος για την ανθρωποκτονία σε κατάσταση βρασμού.

Αθώοι κρίθηκαν για όλες τις πράξεις και οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι.

doyroyntakhs-exo-1024x469

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες μετά ο Εισαγγελέας Εφετών Χανίων άσκησε έφεση κατά της απόφασης με αποτέλεσμα η υπόθεση να εκδικαστεί από την αρχή στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης.

Η υπόθεση: Ο Παντελής Δουρουντάκης στις 7 Μαρτίου του 2018 φεύγει από το σπίτι του κι έκτοτε χάνονται τα ίχνη του. Οι έρευνες δεν απέδωσαν καρπούς ωστόσο τρεις μήνες μετά οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα δύο αδέρφια και στις 22 Ιουνίου σε βαθύ λάκκο στην περιοχή του Αλικιανού θαμμένο το αγροτικό αυτοκίνητο του Δουρουντάκη και στο εσωτερικό του το πτώμα του 70χρονου.

Όπως αποδείχθηκε από τη νεκροψία – νεκροτομή που ακολούθησε ο άτυχος άνδρας είχε βληθεί με κυνηγετική καραμπίνα και τα τραύματα που είχε υποστεί ήταν θανατηφόρα.

13 Δεκεμβρίου: Υπόθεση δολοφονίας της 38χρονης Τόνια: Ισόβια στον 60χρονο

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων εκδικάστηκε η υπόθεση της δολοφονίας της 38χρονης Τόνια Ζόεβα από η Βουλγαρία, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν τον Μάιο του 2018.

Στο εδώλιο κάθισε ο 60χρονος δημοτικός υπάλληλος με τον οποίο διατηρούσε σχέση. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πτώμα της 38χρονης δεν έχει ακόμα βρεθεί.

egklhma-tonia2

Η υπόθεση: Στις 11 Μαΐου του 2018 χάνονται τα ίχνη της 38χρονης Τόνια Ζόεβα και δηλώνεται αγνοούμενη από έναν Σύρο φίλο της.

Κατά τις έρευνες οι αστυνομικοί εντόπισαν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του 60χρονου – όπως κηλίδες αίματος στο σπίτι του και το αυτοκίνητό του με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν και να τον παραπέμψουν στη δικαιοσύνη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση