HomeΚΡΗΤΗΑσφυκτιούν τα Δικαστήρια λόγω έλλειψης χώρων

Ασφυκτιούν τα Δικαστήρια λόγω έλλειψης χώρων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε… καμαρούλα μια σταλιά συνωστίζονται καθημερινά υπάλληλοι, δικηγόροι, πολίτες και νομικό υλικό.

Στο Ειρηνοδικείο Χανίων επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς σε χώρους ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Μάλιστα όπως σημειώνουν μιλώντας στα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, αν μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν βρεθεί νέος χώρος ή δεν υπάρξει επέκταση του Ειρηνοδικείου στις υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις, το Ειρηνοδικείο θα αδυνατεί να λειτουργεί.

«Οι συνθήκες εργασίες είναι απαράδεκτες, τεταρτοκοσμικές. Είμαστε 11 άτομα σε ένα χώρο διαστάσεων 6×8! Πολλές φορές καθόμαστε δύο υπάλληλοι σε ένα γραφείο. Την ίδια στιγμή υπάρχει ένα γραφείο για 7 Ειρηνοδίκες! Τα πρωινά επικρατεί το αδιαχώρητο! Πώς να τους εξυπηρετήσεις τους πολίτες τους δικηγόρους;» διερωτάται η προϊσταμένη της γραμματείας κα Ελένη Λιμαντζάκη. Μας δείχνει τους χώρους όπου πράγματι 11 υπάλληλοι κυριολεκτικά στοιβάζονται καθώς και την αδυναμία ταξινόμησης όλου του υλικού και των αρχείων του Ειρηνοδικείου.

«Είχαμε κάνει μια ενέργεια ώστε να μας παραχωρηθεί χώρος από το στρατοδικείο, που σε κάθε γραφείο του στεγάζονται 1-2 υπάλληλοι. Όμως δυστυχώς ναυάγησε η όλη προσπάθεια. Αυτή είναι μια άμεση λύση, η απομάκρυνση του Στρατοδικείου. Δυστυχώς είχαμε την αδιαλλαξία του προέδρου του Στρατοδικείου που δεν το δέχθηκε» τονίζει η κα Λιμαντζάκη συμπληρώνοντας πως οι προτάσεις για μεταφορά των δικαστικών υπηρεσιών στο κτήριο των φυλακών δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα καθώς στο συγκεκριμένο κτήριο απαιτούνται μεγάλες εργασίες ανάπλασης.

Οι δικαστικοί και οι δικηγόροι ζητούν επίσης τον χώρο όπου στεγάζεται η Ένωση Αστυνομικών στο νότιο τμήμα του Δικαστικού Μεγάρου. Σημειώνεται ότι από τις 31-12-2012 στα Χανιά μεταφέρθηκαν οι εργαζόμενοι και οι δραστηριότητες των Ειρηνοδικείων Καντάνου, Κισάμου και Βάμου που έκλεισαν επιτείνοντας το πρόβλημα.

«Είναι απαράδεκτος ο τρόπος λειτουργίας. Πρέπει να κληθεί το υγιειονομικό από τη Δευτέρα κιόλας να μας πει αν μπορούν να στεγάζονται 11 υπάλληλοι σε χώρο 20 τ.μ. Και δεκάδες κόσμος να περνάει από εδώ, δεκάδες δικηγόροι. Δεν μπορούν ούτε να δουλέψουν οι άνθρωποι, ούτε αυτός ο χώρος εμπνέει στον πολίτη σεβασμό στη δικαιοσύνη. Πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους οι θεσμικοί φορείς της δικαιοσύνης ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές» δηλώνει το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ευτύχης Μαυρογένης.

Και ο κ. Μαυρογένης εκτιμά πως «το Ειρηνοδικείο έχει φτάσει στα όριά του. Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, δεν θα μπορεί να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο. Ας το λάβει υπόψιν του ο κ. αντιπεριφερειάρχης και οι αρμόδιες αρχές καθώς μαθαίνουμε ότι αδειάζουν γραφεία από την πολεοδομία. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

«Έχω πει ότι μπορώ να βοηθήσω χωρίς όμως να διαλύσω τη δομή της Νομαρχίας. Αν τους δώσουμε 1-2 γραφεία λύνεται το πρόβλημα; Δεν λύνεται. Τώρα το να φύγει από εδώ η Περιφέρεια και να έλθουν τα δικαστήρια είναι το μόνο που δεν συζητώ καθόλου» δηλώνει στα “Χ.Ν.”, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστόλης Βουλγαράκης. Ο κ. Βουλγαράκης τονίζει πως σε επίπεδο φορέων υπάρχει μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη αναφορικά με την αξιοποίηση των δημόσιων κτηρίων αλλά και έλλειψη συνεργασίας. «Φωνάζω ότι έχουμε άπειρους χώρους στα Χανιά όμως δεν τους παραχωρούν για χρήση των υπηρεσιών, αυτό είναι ακατανόητο και πρωτοφανές.

Υπάρχουν λύσεις αρκεί να θέλουμε να συνεργαστούμε και συγκεκριμένα:

• Υπήρχε η δυνατότητα να μεταφερθούν τα δικαστήρια στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Ένα θέμα του παρελθόντος που το επαναφέρω και τώρα.

• Πίσω από το κτήριο της Περιφέρειας υπάρχουν τα γραφεία του Συλλόγου αστυνομικών έκτασης 120 τ.μ.. Ξέρετε κανέναν άλλο Σύλλογο να του έχει δοθεί χώρος του δημοσίου; Αυτός ο χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία των δικαστικών υπηρεσιών.

• Γενικότερα για το σύνολο των δημόσιων χώρων που παραμένουν αναξιοποίητοι ο κ. Βουλγαράκης λέει πως το πρόβλημα συνεχίζει να διαιωνίζεται. «Τριάμιση χρόνια φωνάζω για τους Ιταλικούς Στρατώνες έκτασης 4000 τ.μ. Συζήτησαμε το θέμα με τον περιφερειάρχη και υποσχέθηκε να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανάπλασης για διάφορες χρήσεις. Δεν το ζητάμε για μας αλλά ας βάλουν πολιτιστικές δράσεις, ας λειτουργήσει το πολεμικό μουσείο, μουσείο μουσικής κ.λπ.. Έχουμε την πρώην πολυκλινική του ΙΚΑ στην οδό Σολωμού. Θα την κρατάμε εκεί μέχρι να πέσει; Δεν μπορεί εκεί να στεγαστεί κάποιος φορέας; Ανακυκλωνόμαστε γιατί κανείς φορέας δεν παίρνει πρωτοβουλίες να πει θέλω να κάνω αυτό, ή δίνω το κτήριο μου για να γίνει η Α΄ ή Β΄ δραστηριότητα».

Σημειώνεται ότι ανάλογο στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες υπηρεσίες των Δικαστηρίων, όμως το πρόβλημα του Ειρηνοδικείου είναι πιο έντονο.

Γιώργος Κώνστας

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση