HomeHL-GreeceΤουρκικά μαχητικά πάνω από Παναγιά, Οινούσσες, Ρω, Καστελόριζο και Στρογγύλη

Τουρκικά μαχητικά πάνω από Παναγιά, Οινούσσες, Ρω, Καστελόριζο και Στρογγύλη

Δίχως τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέες υπερπτήσεις το απόγευμα πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα στις 18:06 δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Παναγιά και πάνω από τις Οινούσσες στα 31.000 πόδια.

Είχε προηγηθεί μπαράζ παραβιάσεων το μεσημέρι. Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Ρω 3 φορές ενώ έτερο τουρκικό F-16 πέταξε πάνω και από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τη Ρω στα 30.000 πόδια στις 15:34 μ.μ.

Στη συνέχεια έτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάλι πάνω από τη Ρω στα 15.000 πόδια, στις 16:16 μ.μ.

Επτά λεπτά αργότερα ένα τουρκικό αεροσκάφος που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο και δύο λεπτά αργότερα πάνω από τη Ρω, στα 14.500 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά, μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Τυπικώς σε μεγάλες θρησκευτικές γιορτές των Ελλήνων ή των Τούρκων ισχύει μορατόριουμ πτήσεων που είναι ένα από τα λεγόμενα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) που είχαν συμφωνησει Παπούλιας – Γιλμάζ. Στην πράξη οι Τούρκοι, παραμονή Χριστουγέννων, παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα, επιδεικνύοντας προκλητική διάθεση.

Συνολικά, οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου την παραμονή των Χριστουγέννων ανήλθαν σε 56! Σημειώθηκαν δύο εμπλοκές.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την είδηση που αρχικά μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές στο protothema.gr.

O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην Τουρκία καθώς θα περάσει στο Φανάρι τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συνοδεύεται από την σύζυγό του θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη και ανήμερα των Χριστουγέννων, προκειμένου να παρακολουθήσει την πανηγηρική λειτουργία.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η επιστροφή του υπ. Εξωτερικών στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση