HomeΚΡΗΤΗΣτο φως ο αρχαιολογικός πλούτος στη θέση «Καλό Χωράφι» Σισσών

Στο φως ο αρχαιολογικός πλούτος στη θέση «Καλό Χωράφι» Σισσών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντός του θέρους αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα στη θέση «Καλό Χωράφι» στις Σίσες Μυλοποτάμου.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία αναμένεται να φέρει στο φως νέα στοιχεία της τοπικής ιστορίας και ενδιαφέρον αρχαιολογικό υλικό.

Των ερευνών θα προΐσταται η αρχαιολόγος κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, προϊσταμένη της ΚΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία με ομάδα επιστημόνων και συνεργατών θα ξεκινήσει συστηματική ανασκαφή, σε μια περιοχή, η οποία θεωρείται ιδιαίτερος αρχαιολογικός τόπος με ευρήματα από την Μινωική έως και την Βυζαντινή εποχή.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, εργασίες θα γίνουν και από την 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με στόχο την σωστική παρέμβαση στη γειτονική Μονή των Αγίων Πατέρων.

Βασικός στόχος, όπως μας ενημέρωσε η κ. Τζιγκουνάκη είναι να έρθουν σταδιακά στο φως τα κατάλοιπα μιας εκτεταμένης μινωικής εγκατάστασης, ενός ολόκληρου οικισμού, ο οποίος φαίνεται να χρονολογείται στην μεσομινωική III περίοδο, δηλαδή περίπου 1.700 με 1600 π.Χ., όπως έχουν δείξει τα ευρήματα δοκιμαστικής τομής.

Επίσης υπάρχουν ενδείξεις για χρήση του χώρου σε μεταγενέστερες φάσεις μινωικής περιόδου και έχουν εντοπιστεί τμήματα αναλημματικών τοίχων ενδεχομένως χριστιανικών χρόνων. Παράλληλα με την ανασκαφική δραστηριότητα θα συντάσσεται πρόταση μελέτης ανάδειξης του υπό κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, σε συνάρτηση με τα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας, για την αξιοποίηση του νέου αρχαιολογικού χώρου στο βόρειο άξονα Ρεθύμνου – Ηρακλείου, στο πλαίσιο ανάδειξης και προβολής του.

Ο παράκτιος αρχαιολογικό χώρος στη θέση «Καλό Χωράφι» Σισών, διασώζει οικοδομικά κατάλοιπα διαχρονικά, από τους μινωικούς έως και τους νεότερους χρόνους, βρίσκεται σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και η έναρξη της συστηματικής ανασκαφής, αναμένεται να αποκαλύψει σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την περιοχή, συμβάλλοντας στην προβολή της μακρόχρονης ιστορίας του τόπου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι ανασκαφές στην περιοχή χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία για τα πρώτα δύο χρόνια διαθέτει το ποσό των 30.000 ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει το έργο της φωτογράφισης και καταγραφής της κεραμικής και των υπόλοιπων ευρημάτων, από το προσωπικό που θα προσληφθεί για τις ανάγκες των ερευνών.

Η Μονή των Αγίων Πατέρων

Σύμφωνα με την κ. Τζιγκουνάκη, με την ευκαιρία των ανασκαφών στον Μινωικό οικισμό, θα γίνουν σωστικές παρεμβάσεις στον παρακείμενό Ιερό Ναό Αγίων Πατέρων, ο οποίος υπήρξε το καθολικό ομώνυμης Βυζαντινής Μονής.

Η μονή Αγίων Πατέρων είναι χτισμένη πολύ κοντά σε αρχαίο ναό, φαινόμενο, συνηθισμένο σε ολόκληρη την Ελλάδα κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Είναι γνωστό, ότι το 1945 βρέθηκε πολύ κοντά στη μονή βωμός, ο οποίος σήμερα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η μονή Αγίων Πατέρων την εποχή της Βενετοκρατίας, υπήρξε σημαντικό και ισχυρό Μοναστικό Κέντρο με πολύ ευρύτατη κτηματική έκταση και μεγάλο αριθμό μοναχών.

Όμως λόγω της παράκτιας θέσης έτυχε δραματικής μοίρας τα κατοπινά χρόνια από τις επιδρομές του Μουσουλμανικού Ναυτικού και των πειρατών.

Καταστράφηκε από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1538, από την πειρατική επιδρομή του Ουλούτς Αλή το 1567 και από τον Σουλτάνο Σελήμ το 1571.

Έτσι οι μοναχοί του εγκαταστάθηκαν στην Μονή Βωσάκου, της οποίας σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς, υπήρξαν ιδρυτές. Έτσι μετατράπηκε σε μετόχι του Βωσάκου έως και την οριστική εγκατάλειψή του από μοναχικά τάγματα.

Η μετατροπή μονών σε μετόχια εκείνη την εποχή ήταν συνηθισμένο φαινόμενο, αφού εξυπηρετούσε το σύστημα διακυβέρνησης και φορολόγησης των Τούρκων, ενώ η παράδοση θέλει τους μοναχούς της μονής των Αγίων Πατέρων να ίδρυσαν ή να ενίσχυσαν τη Μονή Βωσάκου, αναζητώντας μεγαλύτερη προστασία και ευκολότερους τρόπους πληρωμής των φόρων.

Η Μονή Βωσάκου στους νότιους πρόποδες των Ταλέων, περιτριγυρισμένη από τα υψηλά βουνά και την βλάστηση, υπήρξε κρησφύγετο για τους κυνηγημένους από τους πειρατές μοναχούς των Αγίων Πατέρων.

Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι, ότι η μονή ανήκε στο φέουδο της οικογένειας Καλλέργη και σύμφωνα με την κ. Τζιγκουνάκη μεταξύ των άλλων εργασιών, πρόκειται να συντηρηθεί στην παρούσα φάση και να διασωθεί το ανάγλυφο οικόσημο της οικογένειας που βρίσκεται πάνω στον Ναό.

Γύρω του, υπάρχουν υπολείμματα κελιών, ενώ διάσπαρτα στον όρμο και κυρίως σε απόκρημνα σημεία υπάρχουν στοιχεία πρόχειρων μοναστικών κατοικιών.
rethnea.gr, Μανούσος Κλάδος

Διαφήμιση
Διαφήμιση