HomeΚΡΗΤΗΕπίσκεψη αναψυχής του Κινέζου πρωθυπουργού με το βλέμμα στο Καστέλι

Επίσκεψη αναψυχής του Κινέζου πρωθυπουργού με το βλέμμα στο Καστέλι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για λιγότερο από 24 ώρες βρέθηκε στην Κρήτη ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ όπου αφού επισκέφτηκε μαζί τον Αντώνη Σαμαρά τους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού και το Μουσείο, αναχώρησε με γεμάτη ατζέντα.

Όπως διαβεβαίωσε ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων επιβεβαίωσε ότι Κινέζοι επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο Καστελίου.

«Το αεροδρόμιο Καστελίου είναι ένα μεγάλο έργο που το έχουμε βάλει μπροστά και θα προχωρήσει. Ήδη ενδιαφέρονται κινεζικές επιχειρήσεις για να το αναλάβουν και για την κατασκευή του ακόμα», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Λι Κετσιάνγκ στη Κρήτη θα σημάνει την αύξηση τουρισμού της περιοχής από Κινέζους.

«Όταν ο πρωθυπουργός της Κίνας πάει κάπου γίνεται αμέσως η μεγαλύτερη είδηση σ’ ένα πληθυσμό σε σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου ατόμων. Θα δείτε αρκετή προσέλευση Κινέζων στην Κρήτη», ανέφερε ο κ. Σαμαράς (δείτε εδώ)

 

Πρωινή συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Ο Κινέζος πρωθυπουργός άρχισε την… ημέρα του χθες με συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη στο ξενοδοχείο CretaMarris όπου διανυκτέρευσε.

Οι δύο άντρες συζήτησαν για τις σχέσεις Κίνας και Κρήτης αλλά και το πώς μπορούν να συνεχιστούν με θετικά αποτελέσματα (δείτε εδώ).

 

Πρώτος σταθμός στην…  Κνωσό

Μεγάλος λάτρης του Μινωικού πολιτισμού έχει δηλώσει ότι είναι και κατά το παρελθόν ο Κινέζος πρωθυπουργός. Γι’ αυτό άλλωστε και ζήτησε να παρευρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού για να θαυμάσει τον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού βρέθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έφτασε στο Ηράκλειο λίγο μετά τις 9.30 το πρωί, στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης και πήρε το δρόμο για την Κνωσό.

Οι δύο άνδρες ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο (δείτε εδώ).

 

Δεύτερος σταθμός το… Μουσείο

Αμέσως μετά την Κνωσό σειρά είχε η ξενάγηση των δύο ηγετών στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. Μάλιστα, σήμερα πραγματοποιήθηκε και η επίσημη τελετή εγκαινίων του.

Ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του ευχαρίστησε τον Κινέζο πρωθυπουργό ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες, Ελλάδας και Κίνας, θα έχουν μία πολύ καλή κοινή πορεία.

Από την πλευρά του ο κ. Λι Κετσιάνγκ δήλωσε για άλλη μια φορά θαυμαστής του Μινωικού Πολιτισμού.

Επίσης αναφέρθηκε στις συμφωνίες, που υπογράφηκαν στην Αθήνα, και τόνισε: «θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την πολιτική εμπιστοσύνης και τις πολιτικές συνεργασίας μεταξύ μας».

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η ελληνο-κινεζική συνεργασία έχει μεγάλη προοπτική και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Κομφούκιο, αλλά και τον Πλάτωνα:

«Ο χρόνος είναι σαν το νερό…Τρέχει και γι αυτό πρέπει να αρπάξουμε τη σημερινή ευκαιρία και να συνεχίσουμε να προωθούμε τη διμερή συνεργασία μας».

Πρόσθεσε μάλιστα πως περιμένει μεγαλύτερη έλευση Κινέζων επισκεπτών στο Μουσείο, δεδομένου ότι «οι Κινέζοι αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό». (δείτε εδώ).

 

Αναχώρησε μαγεμένος από την Κρήτη

Ενθουσιασμένος από την Κρήτη και “πλέκοντας” το εγκώμιο των τοπικών προϊόντων ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αναχώρησε χθες από το Ηράκλειο.

Ο Λι Κετσιάνγκ ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κρήτη για τον επαναπατρισμό 13.000 συμπατριωτών του από τη Λιβύη, τον Φεβρουάριο του 2011, σημειώνοντας: «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό».

Στο αεροδρόμιο, τον πρωθυπουργό της Κίνας και την αποστολή που τον συνόδευσε, αποχαιρέτησαν ο ομόλογός του Αντώνης Σαμαράς, οι υπουργοί Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, υφυπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών. (δείτε εδώ)

Διαφήμιση
Διαφήμιση