HomeHL-9Οι σπουδαίοι Κρητικοί που «έφυγαν» το 2019

Οι σπουδαίοι Κρητικοί που «έφυγαν» το 2019

Προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στη σύγχρονη ιστορία του τόπου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε λίγες ημέρες αποχαιρετάμε το 2019 και υποδεχόμαστε το 2020 με αισιοδοξία για μία καλύτερη χρονιά.

Το 2019 φεύγει, ωστόσο μαζί του «έφυγαν» και σπουδαίες προσωπικότητες της Κρήτης που άφησαν το δικό τους στίγμα στην σύγχρονη ιστορία του τόπου. Άνθρωποι που προσέφεραν πολλά είτε στον τομέα της πολιτικής, είτε στον τομέα της επιχειρηματικότητας, είτε στον τομέα της εκκλησίας, είτε σε επίπεδο κοινωνίας άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Το cretapost, συγκέντρωσε τους σημαντικότερους θανάτους που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία της Κρήτης για το 2019.

Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Δεικτάκης, ο σπουδαίος νομικός Αντώνης Βγόντζας, ο πατέρας Ηλίας Βολονάκης και ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης.

3 Ιανουαρίου: Πέθανε ο τελευταίος αρχηγός της Χωροφυλακής – Ο αντιστράτηγος Μανώλης Μπριλάκης

mprilakhsΠλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ Μανώλης Μπριλάκης.

Ο Μανώλης Μπριλάκης, κατάγονταν από την Σητεία της Κρήτης και τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ηλιούπολη της Αθήνας.

Ήταν ο τελευταίος αρχηγός της Χωροφυλακής και πρώην συν-αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ από το 1984 έως το 1985 μαζί με τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων Αντιστράτηγο Παναγιώτη Ραυτόπουλο πριν τους διαδεχτεί ο πρώτος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αείμνηστος αντιστράτηγος Γιώργος Ρωμοσιός.

21 Φεβρουαρίου: Θλίψη για το θάνατο του Κώστα Δημάκηdhmakhs

Την τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός Ηρακλειώτης επιχειρηματίας, Κώστας Δημάκης σκορπίζοντας θλίψη σε συγγενείς, φίλους και στον επιχειρηματικό κόσμο του Ηρακλείου.

 

21 Φεβρουαρίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο Γιώργος Κατσανέβας

O επιχειρηματικός κόσμος του Ηρακλείου αποχαιρέτησε τον Γιώργο Κατσανέβα ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 60 χρόνων.

kalomoirhs-lyrarhs26 Φεβρουαρίου: Έφυγε από τη ζωή ο λυράρης Γιώργος Καλομοίρης

Σε ηλικία 88 “έφυγε” από τη ζωή ο γνωστός λυράρης των Ανωγείων Γιώργος Καλομοίρης ή Γιωργαντός, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν με σοβαρό πρόβλημα υγείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

 

23 Μαρτίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο επιχειρηματίας Μανώλης Κουλεντάκης

Πλήρης ημερών «έφυγε» από τη ζωή ο Μανώλης Κουλεντάκης σε ηλικία 93 ετών. Ο γνωστός επιχειρηματίας ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας της Κρήτης Μινωικές Γραμμές.

25 Μαρτίου: Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός – Είχε καταγωγή από Κρήτη

Εκοιμήθη τη Δευτέρα σε ηλικία 83 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός.arxiepiskopos-stylianos

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα, και οι δημόσιες εμφανίσεις του είχαν περιοριστεί σημαντικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης στις 29 Δεκεμβρίου 1935.

29 Μαρτίου: «Έφυγε» ο Αντώνης Βγόντζας

bontzasΤην τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας, σε ηλικία 73 ετών. Τον τελευταίο καιρό έδινε μία άνιση μάχη καθώς είχε διαγνωστεί με καρκίνο.

Ο γνωστός νομικός καταγόταν από την Ιεράπετρα της Κρήτης ενώ είχε πλούσια πολιτική δράση καθώς είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας και Υγείας.

30 Μαρτίου: «Έσβησε» στον Γιάννη Κωνσταντουλάκη

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 60 χρόνων ο Γιάννης Κωνσταντουλάκης, πρώην διευθυντής της ΔΕΠΤΑΗ.

2 Απριλίου: «Έφυγε» ο Γιώργος Τσιριγωτάκης

O Γιώργος Τσιριγωτάκης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών. Ήταν συνταξιούχος τραπεζικός ενώ είχε ασχοληθεί με τα κοινά του Ηρακλείου από τη θέση του δημοτικού συμβούλου στο πλευρό του Γιάννη Κουράκη αλλά και παλαιότερα στο πλευρό του Κώστα Ασλάνη.

23 Μαΐου: “Έφυγε” από τη ζωή ο πατέρας Ηλίας Βολονάκηςbolonakhs

Έφυγε από τη ζωή σε προχωρημένη ηλικία, ο πατέρας Ηλίας Βολονάκης, που επί σειρά ετών είχε υπηρετήσει ως εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, στην καρδιά του Ηρακλείου.

 

3 Ιουνίου: «Έφυγε» ο αγωνιστής της κατοχής Γιώργος Καλομοίρης

Θλίψη σκόρπισε στο χωριό η είδηση του θανάτου του Γεωργίου Καλομοίρη ή “Ντουλγκέρη”, ενός από τους τελευταίους των Ανωγειανών ηρώων και αγωνιστών την περίοδο της Κατοχής. Ο “Ντουλγκέρης” απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών.

25 Ιουνίου: «Έφυγε» ο ιδιοκτήτης της Ρομαντικής Γωνιάς Αλφρέντο Πότσι

Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο του Ηρακλείου, σκόρπισε η είδηση του θανάτου του γνωστού επιχειρηματία Αλφρέντο Πότσι.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείτο στο χώρο της εστίασης για πάρα πολλά χρόνια στην περιοχή της Ρομαντικής Γωνιάς, αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα προβλήματα με την υγεία του.

25 Ιουνίου: «Έφυγε» ο Χρ. Λιοντάκης – Ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της Κρήτης

liontakhsΈνας από τους σπουδαιότερους ποιητές της Κρήτης, ο Χριστόφορος Λιοντάκης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 74 χρόνων.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε νοσηλευτικό ίδρυμα στην Αθήνα.

 

30 Ιουνίου: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκηςskoylakhs

Ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Ο ίδιος αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και εξέπνευσε σε ιδιωτική κλινική των Χανίων.

 

2 Αυγούστου: Πέθανε η αρχαιολόγος Μαρία Νικολούδη σε ηλικία 50 ετών

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών η αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Νικολούδη.

kokosalakh-sofia14 Οκτωβρίου: Έφυγε από τη ζωή η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη

Στα 47 της χρόνια «έφυγε» από τη ζωή η Κρητικής καταγωγής σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη, η οποία ζούσε και δραστηριοποιούνταν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Λονδίνο.

 

30 Νοεμβρίου: «Έσβησε» ο Γιάννης Ζωγραφάκης

Σε ηλικία 78 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ ο Γιάννης Ζωγραφάκης. Το όνομά του είχε συνδεθεί με τις παιδικές κατασκηνώσεις στην Ανατολική Κρήτη.

1 Δεκεμβρίου: «Έσβησε» ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Δεικτάκηςdeiktakhs5ρεδ

Έπειτα από 12 ώρες μάχης με την ζωή ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Δεικτάκης άφησε την τελευταία του πνοή στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

O Γιάννης Δεικτάκης είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς στο «Γεντί Κουλέ» λίγο πριν την σέντρα του αγώνα ΟΦΗ – ΑΕΚ.

12 Δεκεμβρίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην διοικητής της Ασφάλειας Ηρακλείου Κώστας Σολδάτος

sodlatos-3«Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην διοικητής της Ασφάλειας Ηρακλείου Κώστας Σολδάτος, σε ηλικία 66 ετών, μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο Κώστας Σολδάτος ήταν διοικητής Ασφαλείας Ηρακλείου και αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου και υποστράτηγος εν αποστρατεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα οδυνηρό περιστατικό που σημάδεψε τη ζωή του ήταν όταν το 1997 σημειώθηκε έκρηξη έξω από το σπίτι του Ηράκλειο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά η γυναίκα του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση