HomeHL-World«Λευκός καπνός» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για το φυσικό αέριο

«Λευκός καπνός» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για το φυσικό αέριο

Σημαντική εξέλιξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας σημειώθηκε, με την καταρχήν συμφωνία στο θέμα της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Το φυσικό αέριο προορίζεται για την Ευρώπη, με την Ρωσία να καταφέρνει να έρθει σε μία πρώτη συμφωνία με την Ουκρανία, μετά από μήνες συζητήσεων. Το υπάρχον συμβόλαιο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στο ζήτημα αυτό.

«Υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία, τώρα πρέπει να συζητηθεί στη Μόσχα και το Κίεβο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάρος Σέφκοβιτς, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχε σήμερα στο Βερολίνο στην τριμερή διαπραγμάτευση μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένα διευκρινιστικό στοιχείο δεν έχει γίνει γνωστό για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα χθες το πρωί, ότι πίστευε πως θα επιτυγχανόταν μια συμφωνία. «Θα καταβάλουμε προσπάθειες ώστε η ουκρανική πλευρά να ικανοποιηθεί και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μας να καθησυχάσουν», είπε.

Παρότι η Ευρώπη συνεχίζει να εξαρτάται πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο (35% της κατανάλωσης) εξαρτάται πολύ λιγότερο από τη διέλευσή του μέσω Ουκρανίας, η οποία μειώθηκε κατά 40% τα τελευταία 15 χρόνια, έπειτα από δύο ρωσο-ουκρανικές διενέξεις γι’ αυτό. Η Ρωσία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γερμανία επικεφαλής, κατασκεύασαν αγωγούς φυσικού αερίου παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο αγωγός Nord Stream άρχισε να λειτουργεί, κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, συνδέοντας τα ρωσικά κοιτάσματα φυσικού αερίου με τη γερμανική ακτή. Ο δίδυμος του αγωγός αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του 2020.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση