HomeHL-9Γεγονός η ηλεκτροκίνηση για το Ηράκλειο

Γεγονός η ηλεκτροκίνηση για το Ηράκλειο

Το πρώτο όχημα με αυτόματη ράμπα για τα αναπηρικά αμαξίδια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η βιώσιμη κινητικότητα αναπτύσσεται περαιτέρω στο Ηράκλειο, προσφέροντας εναλλακτικούς, ασφαλείς και περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους μετακίνησης στους δημότες του, με την προμήθεια ηλεκτροκίνητων μεσαίων λεωφορείων που έρχονται να αναβαθμίσουν την ήδη εξαιρετική λειτουργία των mini bus.

Το πρώτο από τα δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία που απέκτησε πρόσφατα ο Δήμος Ηρακλείου μάλιστα βρίσκεται ήδη στο αμαξοστάσιο. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Γιάννη Αναστασάκη, Κώστα Βαρδαβά και Γιώργο Σισαμάκη, είχε την ευκαιρία να το δει από κοντά και να ενημερωθεί για τις δυνατότητές του.

ilektrokinito-leoforio-f2

Τα λεωφορεία θα τεθούν σε κυκλοφορία τους πρώτους μήνες του 2020, αρχικά σε συνεργασία  με το Αστικό ΚΤΕΛ, προκειμένου να διαπιστωθεί στην πράξη πώς ακριβώς ανταποκρίνονται στις  κυκλοφοριακές συνθήκες του Ηρακλείου και ποια είναι η καλύτερη δυνατή χρήση τους.

levf

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο cretapost o Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης:

« Στο πλαίσιο του έργου «Κοινές δράσεις για τη δημιουργία πράσινων, περιβαλλοντικά φιλικών διαδρομών, μέσα σε τουριστικές περιοχές, με το ακρωνυμιο, ECORouTs», πραγματοποιείται η προμήθεια δύο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων τα οποία θα διατεθούν στο κοινό για δωρεάν μετακίνηση προς το κέντρο του Ηρακλείου».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Αναστασάκης: « Σήμερα παραλήφθηκε το πρώτο. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και ο στόχος είναι να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούνται ως τρίτη γραμμή mini bus μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, κατ’ εκτίμηση, τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου.

 Η μετακίνηση των πολιτών πλέον θα γίνεται με ένα μέσο πολύ φιλικό προς το περιβάλλον, με μηδέν κατανάλωση, μηδέν ρύπους και μηδενικό θόρυβο, με τα δύο αυτά ηλεκτροκίνητα λεωφορεία να επιφέρουν μια σημαντική αναβάθμιση στον ήδη επιτυχημένο θεσμό των mini bus«.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασάκης στο cretapost: «Το επικρατέστερο σενάριο είναι να φτιάξουμε μια τρίτη γραμμή προς το νότο, προς τον ανισόπεδο κόμβο της Κνωσού, από τον οποίο θα γίνεται η αφετηρία των λεωφορείων προς το κέντρο της πόλης, την Πλατεία Κορναρου».

leof2

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέσω των ηλεκροκίνητων λεωφορείων εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι άνθρωποι με αναπηρικό αμαξίδιο, καθώς υπάρχει ενσωματωμένη πτυσσόμενη ράμπα που βοηθάει να γίνεται πολύ πιο εύκολα η επιβίβαση και αποβίβαση στο λεωφορείο!

Όπως τόνισε με έμφαση ο κ Αναστασάκης: «Ότι κι αν κάνουμε πλέον στο Δήμο, σκεφτόμαστε τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Έτσι, αυτό είναι το πρώτο όχημα που έχει αυτόματη ράμπα για τα αναπηρικά αμαξίδια και μάλιστα χαμηλώνει το ίδιο το όχημα ώστε να μπορεί εύκολα να ανέβει και να κατέβει κάποιος με αναπηρικό αμαξίδιο«.

ilektrokinito-leoforio-f3

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο, ο Δήμαρχος δήλωσε: «Μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε από κοντά το πρώτο από τα δυο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία που αποκτήσαμε πρόσφατα. Εφόσον όλα πάνε καλά, τους πρώτους μήνες του 2020 θα έρθει και το δεύτερο και σύντομα θα τεθούν αμφότερα στην διάθεση των δημοτών, προσφέροντας τους έναν εναλλακτικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο μετακίνησης. Ο Δήμος Ηρακλείου  κάνει το πρώτο του μεγάλο βήμα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, προς την οποία οφείλουμε έτσι κι αλλιώς να προχωρήσουμε, συντονισμένα, γρήγορα και αποτελεσματικά».

Η προμήθεια των συγκεκριμένων οχημάτων είναι ενταγμένη στην πράξη «Κοινές Δράσεις για τη Δημιουργία Πράσινων – Περιβαλλοντικά Φιλικών Διαδρομών μέσα σε Τουριστικές Περιοχές»,μεακρωνύμιο «ECOROUTs», του Προγράμματος Συνεργασίας «INTERREG V-Α Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Η πράξη «ECOROUTs» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην προκειμένη περίπτωση, η απόκτηση των δύο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων συνολικού κόστους 748.960,00 ευρώ χρηματοδοτείται και από πόρους του Δήμου Ηρακλείου (248.960,00 €).

Διαφήμιση
Διαφήμιση