HomeHL-HealthΑϋπνία : Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της

Αϋπνία : Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της

Τι δείχνει νέα έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν επειδή έφαγαν πολύ και «βαριά» το βράδυ.

Όταν τρώμε πολύ το βράδυ, ο οργανισμός μας είναι αδύνατον να ηρεμήσει πριν ολοκληρωθεί η πέψη και για αυτό χρειάζονται ώρες αφού, ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα δίνει στο κυκλοφορικό σύστημα το μήνυμα να στείλει περισσότερο αίμα στο γαστρεντερικό σύστημα ώστε να γίνει η πέψη, και κάνει το στομάχι να εκκρίνει περισσότερο γαστρικό οξύ.

Επιπλέον, οι λειτουργίες του παγκρέατος αλλά και η παραγωγή πεπτικών ενζύμων εντείνονται.

Έρευνα από το Κολέγιο Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Columbia αναφέρει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες -ιδιαίτερα προστιθέμενα σάκχαρα- είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αϋπνία, σε αντίθεση με γυναίκες των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε λαχανικά, φυτικές ίνες και ολόκληρα φρούτα.

Στη μελέτη, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 50.000 συμμετέχουσες στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών που είχαν καταγράψει το πρόγραμμα διατροφής τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο οι γυναίκες με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν αϋπνία.

Διαφορετικά είδη και ποσότητες υδατανθράκων επηρεάζουν διαφορετικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι εξαιρετικά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως τα προστιθέμενα σάκχαρα, το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και προκαλούν ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές συνέδεσαν τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη με μεγαλύτερες πιθανότητες αϋπνίας. Διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερος είναι ο διαιτητικός γλυκαιμικός δείκτης -ιδίως όταν προκύπτει από την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων-, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης αϋπνίας.
Επιπλέον, διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά και φρούτα ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αϋπνία. Συγκεκριμένα, τα φρούτα, παρά τα σάκχαρα που περιέχουν, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που επιβραδύνουν το ρυθμό απορρόφησης αποτρέποντας την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Η αλήθεια είναι ότι αν θέλουμε να έχουμε έναν καλής ποιότητας ύπνο θα πρέπει να προσαρμόζουμε τη διατροφή όλης της ημέρας αφού όσο περιορισμένα είναι τα γεύματα που φάγαμε από το πρωί έως το απόγευμα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το βραδινό να γίνει το κύριο φαγητό της ημέρας.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση