Σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της παραμένει η αλλαντοβιομηχανία Creta Farms, καθώς κατά τη διάρκεια της εκδίκασης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου της κύριας αίτησης των προληπτικών μέτρων του άρθρου 106α του πτωχευτικού κώδικα που υπέβαλε η εταιρεία το δικαστήριο διατήρησε την προσωρινή διαταγή με το ίδιο περιεχόμενο έως την έκδοση της απόφασης. Με βάση τα προβλεπόμενα η απόφαση του Πρωτοδικείου αναμένεται στο πλαίσιο ενός μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, η συμφωνία με τον νέο επενδυτή αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο Πρωτοδικείο νωρίτερα. Σημειώνεται ότι ως προτιμητέος επενδυτής έχει αναδειχθεί -στο πλαίσιο πληροφοριών- το fund Impala Invest BV, επικεφαλής του οποίου είναι ο Δ. Βιντζηλαίος. Με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με τις τράπεζες, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την κατάθεση αίτησης υπαγωγής της Creta Farms στο άρθρα 106β και δ του πτωχευτικού κώδικα. Ενδιαφέρον έχει να φανεί εάν το σχέδιο εξυγίανσης που θα προταθεί θα προβλέπει τη συγχώνευση της Creta Farms με τη Λακωνική Τροφίμων που αποτελεί δραστηριότητα του ίδιου επιχειρηματία.

Αισιοδοξία επανάκτησης μεριδίων

Στον βαθμό που εγκριθεί το πλάνο για τη διάσωση της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα χρειαστεί μία περίοδος τουλάχιστον ενός εξαμήνου μέχρι να επανέλθουν τα προϊόντα της Creta Farms στα ράφια μετά την αλλαγή ιδιοκτήτη, με τις βασικές ανταγωνίστριες εταιρείες Υφαντής και Νίκας να προετοιμάζονται για να διατηρήσουν τα «κεκτημένα».

Ωστόσο, με γνώμονα ότι το δυνατό «χαρτί» της Creta παραμένει το ισχυρό σήμα, οι τράπεζες εκτιμούν ότι πολύ γρήγορα θα επιτευχθεί μερική επανάκτηση των μεριδίων αγοράς που κατείχε η αλλαντοβιομηχανία. Μάλιστα, οι προσδοκίες θέλουν η επανείσοδος της Creta Farms να συνοδευτεί με κατάκτηση μεριδίου της τάξεως του 24%.

Να σημειωθεί ότι πριν ξεσπάσει η κρίση, που οδήγησε και στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας, υπολογίζεται ότι το μερίδιο αγοράς που εμφάνιζε η Creta άγγιζε το 34%. Σε ό,τι αφορά τις δύο ανταγωνίστριες αλλαντοβιομηχανίες, έχουν ήδη απορροφήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του «ορφανού» τζίρου της Creta Farms, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν το κοινό τους μερίδιο στο 50%, σε μια αγορά που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.
naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση