HomeΕΛΛΑΔΑΠέτσας: Ανακαλούμε το νόμο για τις επιδοτήσεις στα ΜΜΕ

Πέτσας: Ανακαλούμε το νόμο για τις επιδοτήσεις στα ΜΜΕ

Που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν του αρέσει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ανάκληση της υπουργικής απόφασης για ενίσχυση των επιχειρήσεων που εκδίδουν εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας προχώρησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας, μετά την αντίδραση που εξέφρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώην υφυπουργός, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος είχε περάσει από τη Βουλή τη νομοθετική διάταξη για την ενίσχυση των εντύπων.

Η επίμαχη απόφαση, η οποία γίνεται τώρα αντικείμενο αντιπαράθεσης, εκδόθηκε με βάση τον νόμο 4609/2019 που ψήφισε την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας οριζόντια ενίσχυση ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων του κάθε εντύπου και χωρίς καθορισμό άλλου κριτηρίου, όπως π.χ. η κυκλοφορία, που να διαφοροποιεί τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Τις παραμονές, μάλιστα, των βουλευτικών εκλογών εκδόθηκε και σχετική υπουργική απόφαση με την υπογραφή του κ. Κρέτσου και έδινε το έναυσμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Το ζήτημα παρέμεινε σε εκκρεμότητα και η νέα κυβέρνηση, αντί να αναθεωρήσει πλήρως τη νομοθετική διάταξη, συνέχισε το λάθος των προκατόχων της. Στην τροποποίηση της απόφασης που έκανε ο κ. Πέτσας, περιορίστηκε να καταργήσει τον αποκλεισμό που υπήρχε για όσες επιχειρήσεις δεν διέθεταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ή είχαν χρέη προς εργαζομένους. Όρισε ότι τα δικαιούμενα ποσά θα πηγαίνουν στις οφειλές, αλλά διατήρησε την καταβολή ίσων ποσών είτε μια επιχείρηση είχε έναν εργαζόμενο είτε εκατοντάδες, προκαλώντας πολλές απορίες για τη συντήρηση της ισοπεδωτικής αυτής τακτικής.

Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της απόφασης, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και σε ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του κ. Κρέτσου χαρακτήρισε την τακτική της κυβέρνησης ως δείγμα διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού σε παροχές ταξικά μεροληπτικές, άδικες και ρουσφετολογικές. Κατόπιν τούτου, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την ανάκληση της απόφασης, αναφέροντας τα εξής:

«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α’ και παρ. 7 της υπ’ αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β’ ΚΥΑ)» συμπλήρωσε.

«Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι «ξέχασαν» τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν, ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας» συνέχισε ο κ. Πέτσας και κατέληξε: «Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα τύπου καλούνται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30 π.μ. στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, που είχε ως εξής: «Η χθεσινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Σ. Πέτσας, προβλέπει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα ενισχύσουν οικονομικά όχι μόνο το Μακελειό, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όπως απαιτούν οι κείμενες διατάξεις του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προϋπόθεση που εξασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Αφού τροποποίησαν την αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας και αύξησαν το ποσό της ενίσχυσης για να χωράνε όλοι, τώρα παρακάμπτουν και βασικές διατάξεις της νομοθεσίας, όπως το άρθρο 4 της απόφασης, το οποίο αναφέρει ρητά ότι η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ανεξαρτήτως του περιεχομένου της εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης, αναρωτιέται ο κάθε πολίτης, με ποια δημοκρατική αντίληψη και με ποια ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αποφάσισε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη να χαρίσει χρήματα των φορολογουμένων σε μια εφημερίδα, όπως το Μακελειό;

Με ποια επίσης λογική και ποιο αίσθημα δικαιοσύνης, μια εφημερίδα που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα εισπράξει το ίδιο ανώτατο ποσό των 200.000 με μια εφημερίδα που απασχολεί 300 εργαζόμενους, ενώ μια εφημερίδα με 4 εργαζόμενους θα λάβει 36.000; Δεν διάβασαν τί υπέγραψαν; Οφείλουν εξηγήσεις.

Προφανώς έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα δείγμα διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού σε παροχές ταξικά μεροληπτικές, άδικες και ρουσφετολογικές. Αφού την ώρα που η κυβέρνηση της Δεξιάς ακρωτηριάζει το κοινωνικό μέρισμα, καταργεί τη 13η σύνταξη, και αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές, χαρίζει «δώρα» στη διαπλοκή, ασυλία στους τραπεζίτες, και τώρα χρηματοδοτεί «εκδότες μπαταχτσήδες», όπως και τον γνωστό Χίο, για την «προσφορά» του στην ελευθεροτυπία και στη δημοκρατία.

Αν αυτό δεν είναι ντροπή, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση