HomeHL-WorldΤουρκία σε ΗΠΑ για τις κυρώσεις

Τουρκία σε ΗΠΑ για τις κυρώσεις

«Ελλειψη σεβασμού στις αποφάσεις για την εθνική μας ασφάλεια»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσαν οι κυρώσεις που επέβαλε στην Τουρκία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας για την εισβολή στη Συρία και την αγορά των ρωσικών S-400.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάνει λόγο για «έλλειψη σεβασμού προς τις κυρίαρχες αποφάσεις μας για την εθνική μας ασφάλεια» και κίνηση από μέρους του Κογκρέσου που «βλάπτει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις».

«Οι πρόσφατες προσπάθειες που έγιναν στο πλαίσιο εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών στα δύο σώματα του Κογκρέσου και τις οποίες υποστήριξαν κύκλοι κατά της Τουρκίας συνιστούν ένα νέο περιστατικό έλλειψης σεβασμού στις κυρίαρχες αποφάσεις μας για την εθνική μας ασφάλεια… Γνωρίζουμε τους λόγους που Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στη χώρα μας με την πρόφαση της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης και το σύστημα S-400. Είναι η βαθιά απογοήτευση ορισμένων κύκλων μετά το βαρύ πλήγμα που καταφέραμε στο έργο το οποίο σχεδιάστηκε σχολαστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί το αμερικανικό κογκρέσο να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση που θα προστατεύει τους κοινούς στόχους μας για την ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε χθες ότι η Τουρκία θα απαντήσει με αντίποινα σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις, απειλώντας ακόμη και με το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ για τους Αμερικανούς. Και είπε ότι η Τουρκία εξετάζει και άλλες εναλλακτικές για τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά F-35, μεταξύ άλλων και από τη Ρωσία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση