HomeΕΛΛΑΔΑΤσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρόκειται να γίνω Μητσοτάκης

Τσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρόκειται να γίνω Μητσοτάκης

Τι είπε από τη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων, εστίασε και εμβάθυνε στα ελλητουρκικά και στη στάση της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι «εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω».

Όπως συμπλήρωσε «θα ασκήσουμε κριτική, θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες και τις αντιφάσεις. Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε. Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε, Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω. Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα» και πρόσθεσε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα; Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του. Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την Κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε τον διάλογο με την Τουρκία. Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας να δηλώνουν ότι για τους 8 αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογαν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό. Εσείς που με κατηγορήσατε τέλος, χωρίς ντροπή, ότι πούλησα το Μακεδονικό για να πάρω τη μη περικοπή των συντάξεων. Εχετε το θράσος τώρα να μιλάτε για λαϊκισμό; Στα εθνικά θέματα; Εγώ όμως δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας. Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμά προς αποφυγή. Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας. ¨Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο. Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια. Είναι αυτοκαταστροφική».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι είναι υπέρ και στηρίζει την πολιτική των ανοιχτών διαλόγων, λέγοντας: «Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν. Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε. Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες. Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές» και πρόσθεσε: Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς: «Οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να σας έχουν αιφνιδιάσει. Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ. Το τίμημα της επιτυχίας, που προωθήσαμε τον αγωγό East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με την στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3+1».

«Δεν τόλμησε να αποπέμψει τον Διαματάρη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην παραίτηση Διαματάρη ασκώντας σφοδρή κριτική: «δεν θέλατε υφυπουργό για τον απόδημο Ελληνισμό, που να ενώνει. Κομματάρχη Ομογένειας θέλατε. Γιατί αν ο κ. Πατέρας κουβαλούσε χίλιες ψήφους και πήρε θέση διοικητή νοσοκομείου, στο μυαλό σας ο κος Διαματάρης, κουβαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους της Ομογένειας. Για αυτό και παρά τον σάλο με τη ψεύτικη αριστεία στο βιογραφικό του, δεν τολμήσατε να τον αποπέμψετε. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για λήξαν θέμα».

«Τα τέσσερα βασικά προβλήματα του νομοσχεδίου»

Στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κ. Θεοδωρικάκος αποδέχτηκε έστω και μερικώς τις δυο. «Παραμένουν όμως δύο κορυφαία ζητήματα, που θα πρέπει έστω και αυτή την τελευταία στιγμή να γίνουν κατανοητά από την κυβέρνηση. Το πρώτο έχει να κάνει με την επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού. Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα» και κατέληξε λέγοντας ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο σημερινό νομοσχέδιο είναι «ακριβώς η στάση που είχαμε απέναντι στους απόδημους τα τεσσεράμισι χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση