HomeΚΡΗΤΗΝίκος Αγγελάκης: «Στα λόγια των παιδιών κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες»

Νίκος Αγγελάκης: «Στα λόγια των παιδιών κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες»

Το μήνυμα του αντιδημάρχου Παιδείας Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Σαν σήμερα πριν 73 χρόνια ιδρύθηκε η Unicef. Η οργάνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,  που εδώ και 73 χρόνια εξακολουθεί να στηρίζει και να προστατεύει τα παιδιά όλου του κόσμου. Η ημερομηνία ίδρυσής της έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Σήμερα, τα παιδιά ανά την υφήλιο ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιή. Από το 1989 ως τώρα, η θνησιμότητα των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί παγκοσμίως κατά περίπου 60%. Επίσης, περισσότερα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό σχολείο και τα δικαιώματα των παιδιών έχουν ενταχθεί σε νόμους που έχουν θεσπιστεί σε πολλές χώρες.

Την ίδια στιγμή όμως και παρά την εγνωσμένη πρόοδο, εξακολουθούν να συσσωρεύονται οι ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών και πιο ευάλωτων, στους τομείς της υγείας, της μόρφωσης και της σίτισης, σε αρκετές χώρες του πλανήτη.

Αυτά επισημαίνει η ίδια η Unicef στην έκθεσή της, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δύο νέες, πολύ σοβαρές απειλές ενάντια στα παιδιά: την κλιματική αλλαγή και την ηλεκτρονική κακοποίηση ή αλλιώς τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό.

Η Unicef μας προτρέπει: «περισσότερη καινοτομία, νέες τεχνολογίες, πολιτική βούληση και χρήματα» για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές. Εμείς ας προσθέσουμε: Αγάπη, φροντίδα, ανοιχτά ματιά και αυτιά σε όσα βλέπουμε και όσα ακούμε από τα παιδιά μας. Πάντα στα λόγια τους κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες. Επίσης, ας μην τα θυμόμαστε μόνο μια ή δυο φορές το χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι είναι το μέλλον αυτού του Κόσμου…»

Διαφήμιση
Διαφήμιση