HomeΕΛΛΑΔΑΑπό Έβρο στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες παράτυποι μετανάστες

Από Έβρο στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες παράτυποι μετανάστες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 30.000 χιλιάδες παράτυποι μετανάστες, ανάμεσά τους και πολλοί ανήλικοι, εντοπίστηκαν από το 2018 έως τον Νοέμβριο του 2019 στο Νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε και παρουσιάζει το GRTimes.gr. Επιπλέον, πάνω από 193 υποθέσεις που σχετίζονται με παράνομη μεταφορά παράτυπων μεταναστών από την περιοχή του Έβρου, εξιχνίασε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει, από τον Ιανουάριο του 2018 έως και τις αρχές Νοεμβρίου του 2019 συνελήφθησαν περισσότεροι από 387 διακινητές αλλοδαπών που στην πλειονότητά τους ήταν ενήλικες και σε ελάχιστες περιπτώσεις ανήλικοι ηλικίας από 16 έως 18 ετών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, όσοι συλληφθέντες δράστες ήταν Έλληνες ή Ευρωπαίοι πολίτες, κατείχαν στην πλειονότητά τους την απαιτούμενη άδεια ικανότητας οδήγησης εν αντιθέσει με τους συλληφθέντες ασιατικής ή αφρικανικής καταγωγής.

Ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα, οχήματα 4χ4, βαν, αλλά και φορτηγά που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες, είναι αυτά που καλούνται να εντοπίσουν οι αστυνομικοί. Οι δράστες εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες των οχημάτων όσο αφορά την ιπποδύναμη αλλά και την τετρακίνηση, «επιβιβάζουν» τους αλλοδαπούς σε πορτμπαγκάζ, σε ειδικές κρύπτες ή στις καρότσες των φορτηγών και ξεκινούν το ταξίδι τους. Όπως προκύπτει, τις περισσότερες φορές δεν συμμορφώνονται σε σήματα στάσης των αστυνομικών και επιδεικνύουν επικίνδυνη οδική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα, πολλές φορές να προκαλούνται ατυχήματα ή ακόμη και δυστυχήματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRTimes.gr που δημοσιεύθηκε στις 6.11.2019, μέσα σε δύο χρόνια, σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών και προσφύγων χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 278 οχήματα που εντοπίστηκαν μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη των κυκλωμάτων, χρησιμοποιούν σε ποσοστό άνω του 90% ιδιόκτητα αυτοκίνητα για την παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών εντός της ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται κυρίως για ακριβά αυτοκίνητα, μεγάλου κυβισμού και μεγάλης χωρητικότητας, που αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες όταν εντοπίζονται από τα περιπολικά της αστυνομίας, κατά την κυκλοφορία τους στο οδικό δίκτυο της Μακεδονίας και της Θράκης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, τα έτη 2018 και 2019 -μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών και προσφύγων χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 278 οχήματα. Απ’ αυτά τα 253 ήταν ιδιόκτητα, τα 20 νοικιασμένα και τα 5 κλεμμένα. Τα 222 κατασχέθηκαν ενώ τα υπόλοιπα είτε αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες είτε καταστράφηκαν από τις συγκρούσεις και κρίθηκαν μη λειτουργικά. Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.

Ένας στου έξι παράτυπους αλλοδαπούς είναι ανήλικος

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης έχει διαχειριστεί συνολικά 30.779 παράτυπους αλλοδαπούς ανάμεσά τους και 4.250 ανηλίκους. Συγκεκριμένα το 2018 16.159 και το 2019 (έως 1 Νοεμβρίου) 14.620. Από αυτό το σύνολο, κάποιοι εντοπίστηκαν κατά τη μεταφορά τους και σχετίζονται με τις παραπάνω υποθέσεις, ενώ αρκετοί μετανάστες, εντοπίστηκαν να κινούνται πεζοί σε διάφορες περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τις χώρες καταγωγής των συλληφθέντων παράτυπων αλλοδαπών, είναι κυρίως ασιατικής ή αφρικανικής καταγωγής. Ενδεικτικά, από το Ιράκ 23,7% , Πακιστάν 19,3% και οι υπόλοιποι από Συρία, Αφγανιστάν, Μαρόκο, Αλγερία, Ιράν και Μπανγκλαντές.

Καταδιώξεις οχημάτων και τροχαία δυστυχήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, οι καταδιώξεις οχημάτων διακινητών, είναι σχεδόν καθημερινές κατά μήκος όλης της Εγνατίας Οδού, από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι διακινητές εμπλέκονται σε τροχαία δυστυχήματα στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Οι δε αστυνομικές αρχές, έχουν συλλάβει διακινητές και έχουν κατασχέσει επίσης πολλά οχήματα, γεγονός το οποίο δεν φαίνεται να περιορίζει τη δράση των κυκλωμάτων.

Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω περίπτωσης, όπου προέκυψαν τροχαία δυστυχήματα

Στις 29.9.2019 το πρωί, τρία οχήματα, το ένα εκ των οποίων μετέφερε 12 αλλοδαπούς συγκρούστηκαν μεταξύ τους στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας στο ύψος του Αγίου Βασιλείου. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ένας άνθρωπος να χάσει την ζωή του και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ. Μάλιστα, οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν σοκαριστικές (δείτε εδώ). Ο 25χρονος Μολδαβός διακινητής που οδηγούσε το όχημα που μετέφερε τους τους παράτυπους μετανάστες επιχείρησε να διαφύγει αμέσως μετά το τροχαίο δυστύχημα, ωστόσο αστυνομικοί τον εντόπισαν και του πέρασαν χειροπέδες.

Στις 3.11.2019 ένα άτομο σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες στην Εγνατία Οδό, πριν τα διόδια της Ασπροβάλτας, σύμφωνα με την Αστυνομία. Το όχημα στο οποίο επέβαιναν μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε στη διαχωριστική νησίδα.

Ένα αγοράκι τεσσάρων ετών έχασε την ζωή του και άλλοι 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 10.11.2018 στον κόμβο των Νέων Βρασνών, στον δρόμο προς την Εγνατία Οδό λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ. Βαν το οποίο μετέφερε παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες συγκρούστηκε με φορτηγό. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που το βαν έγινε μια άμορφη μάζα από σίδερα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσά τους βρίσκονται οι δύο διακινητές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση