HomeHL-CultureΟι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

Με απολαβές 185 εκ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από την επεισοδιακή εμφάνιση του Kanye West κατά τη βράβευση της Taylor Swift στα μουσικά βραβεία του MTV πριν από μια δεκαετία, η σχέση των δύο σταρ (σ.μ. και η κόντρα τους) θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μοιραία. Η μακροχρόνια διαμάχη τους επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο με αφορμή τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου καλλιτέχνη της μουσικής βιομηχανίας. Φέτος, νικήτρια είναι η Taylor Swift.

Η διάσημη τραγουδίστρια με συνολικές απολαβές ύψους 185 εκατ. δολαρίων, χάρη σε μια νέα συμφωνία ρεκόρ, μια σειρά χορηγικές συνεργασίες και την ολοκλήρωση της τελευταίας περιοδείας της, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Forbes με τους «Πιο Ακριβοπληρωμένους Μουσικούς” για δεύτερη χρονιά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο West ακολουθεί, όχι με μεγάλη διαφορά, με απολαβές 150 εκατ. δολαρίων, χάρη στην άνοδο που καταγράφουν οι πωλήσεις των αθλητικών παπουτσιών Yeezy (σ.μ. αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αμερικανού ράπερ με την Adidas).

«Είμαι άνθρωπος των προϊόντων, κατά βάση», εξήγησε ο West, νούμερο δύο της φετινής κατάταξης, σε συνέντευξή του στο Forbes για το cover story του τεύχους που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο. «Το να φτιάχνω προϊόντα που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται τεράστια χαρά και που λύνουν θέματα και προβλήματα στη ζωή του· μου αρέσει να λύνω τέτοιου είδους προβλήματα”, είχε δηλώσει.

Το κλαμπ των καλλιτεχνών με εννεαψήφιες απολαβές περιλαμβάνει, όμως, φέτος και δύο νέες παρουσίες. Πρόκειται για τον Βρετανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Ed Sheeran (που καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με 110 εκατ. δολάρια) και το καλιφορνέζικο συγκρότημα της ροκ The Eagles (στην τέταρτη θέση, με 100 εκατ. δολάρια), που αμφότεροι έσπασαν το «φράγμα” των 100 εκατ. χάρη στον αυξημένο αριθμό των συναυλιών τους. Στην πέμπτη θέση της κατάταξης βρίσκεται ένας ακόμη διάσημος ροκάς, ο Elton John, ο οποίος βρίσκεται στο μέσο της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του, με απολαβές 84 εκατ. δολαρίων το 2019. Την έκτη θέση της λίστας μοιράζονται ο Jay-Z και η Beyoncé, με 81 εκατ. δολάρια έκαστος.

Συνολικά, οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί στον κόσμο είχαν κέρδη προ φόρων κάτι περισσότερο από 1 δισ. δολάρια από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Ιούνιο 2019, έναντι 886 εκατ. δολαρίων πέρυσι.

Για την κατάρτιση της σχετικής λίστας, το Forbes βασίζεται σε στοιχεία από την Pollstar και τη Nielsen Music, καθώς και σε συνεντεύξεις με παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας αλλά και με αρκετούς από τους σταρς που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, τα οποία αφορούν τις απολαβές των καλλιτεχνών από τις περιοδείες τους, τις μουσικές τους δραστηριότητες και τις επιχειρηματικές συνεργασίες τους που δεν σχετίζονται με τη μουσική. Η τελική κατάταξη γίνεται με βάση τα προ φόρων έσοδα των καλλιτεχνών, πριν την αφαίρεση των εξόδων για μάνατζερς ή δικηγόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή κατάταξη αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την πικρή πραγματικότητα που διέπει τη μουσική (σ.μ. και όχι μόνο) βιομηχανία: από τα συνολικά 40 μέλη της λίστας μόνο 10 είναι γυναίκες, ποσοστό οριακά βελτιωμένο σε σχέση με πέρυσι που η αναλογία ήταν 1 προς 5, ενώ μόλις 15 έγχρωμοι καλλιτέχνες κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση σε αυτήν, αν και πέντε εξ αυτών βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.

Η λίστα του 2019 περιλαμβάνει όμως και εννέα νεοεισερχόμενους, κάποιοι εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και στη λίστα του Forbes με τους «30 κάτω των 30”, όπως το νοτιοκορεατικό ποπ συγκρότημα BTS (στη 15η θέση, με 57 εκατ. δολάρια), η τραγουδίστρια Ariana Grande (στην 22η, με 48 εκατ. δολάρια) και το hip-hop συγκρότημα Migos (στην 40ή θέση, με 36 εκατ. δολάρια). Οι Migos ενίσχυσαν, μάλιστα, τις on stage απολαβές τους χάρη στη συμφωνία που υπέγραψαν για την απόκτηση ποσοστού στο γνωστό κονιάκ Martell, σε μια κίνηση συνηθισμένη μεταξύ των καλλιτεχνών, που επιβεβαιώνει επίσης την άποψη ότι το «κλειδί” για να «χτίσεις” μια περιουσία είναι η «ιδιοκτησία”.

«Αν ραπάρω σχετικά με το ότι πίνουμε στα κλαμπ, ο κόσμος αγοράζει ποτά”, λέει ο συνιδρυτής των Migos, Quavo. «Πρέπει λοιπόν να έχω ποσοστό σε κάποιου είδους ποτό», προσθέτει.

Η λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους μουσικούς του πλανήτη

No. 1. Taylor Swift

Απολαβές: 185 εκατ. δολάρια

No. 2. Kanye West

Απολαβές: 150 εκατ. δολάρια

No. 3. Ed Sheeran

Απολαβές: 110 εκατ. δολάρια

No. 4. The Eagles

Απολαβές: 100 εκατ. δολάρια

No. 5. Elton John

Απολαβές: 84 εκατ. δολάρια

No. 6. Jay-Z

Απολαβές: 81 εκατ. δολάρια

No. 6. Beyoncé

Απολαβές: 81 εκατ. δολάρια

No. 8. Drake

Απολαβές: 75 εκατ. δολάρια

No. 9. Diddy

Απολαβές: 70 εκατ. δολάρια

No. 10. Metallica

Απολαβές: 68,5 εκατ. δολάρια

No. 11. Rihanna

Απολαβές: 62 εκατ. δολάρια

No. 12. Travis Scott

Απολαβές: 58 εκατ. δολάρια

No. 13. Justin Timberlake

Απολαβές: 57,5 εκατ. δολάρια

No. 13. Katy Perry

Απολαβές: 57,5 εκατ. δολάρια

No. 15. Pink

Απολαβές: 57 εκατ. δολάρια

No. 15. BTS

Απολαβές: 57 εκατ. δολάρια

No. 17. Billy Joel

Απολαβές: 52 εκατ. δολάρια

No. 18. Bruno Mars

Απολαβές: 51 εκατ. δολάρια

No. 19. Eminem

Απολαβές: 50 εκατ. δολάρια

No. 19. Jimmy Buffett

Απολαβές: 50 εκατ. δολάρια

No. 21. Fleetwood Mac

Απολαβές: 49 εκατ. δολάρια

No. 22. Paul McCartney

Απολαβές: 48 εκατ. δολάρια

No. 22. Ariana Grande

Απολαβές: 48 εκατ. δολάρια

No. 24. The Chainsmokers

Απολαβές: 46 εκατ. δολάρια

No. 25. Guns N’ Roses

Απολαβές: 44 εκατ. δολάρια

No. 26. Jennifer Lopez

Απολαβές: 43 εκατ. δολάρια

No. 27. Luke Bryan

Απολαβές: 42,5 εκατ. δολάρια

No. 28. Rolling Stones

Απολαβές: 41 εκατ. δολάρια

No. 29. The Weeknd

Απολαβές: 40 εκατ. δολάρια

No. 29. Marshmello

Απολαβές: 40 εκατ. δολάρια

No. 29. DJ Khaled

Απολαβές: 40 εκατ. δολάρια

No. 32. Lady Gaga

Απολαβές: 39,5 εκατ. δολάρια

No. 33. Dave Matthews

Απολαβές: 39 εκατ. δολάρια

No. 34. Calvin Harris

Απολαβές: 38,5 εκατ. δολάρια

No. 34. Kendrick Lamar

Απολαβές: 38,5 εκατ. δολάρια

No. 34. Zac Brown Band

Απολαβές: 38,5 εκατ. δολάρια

No. 37. Shawn Mendes

Απολαβές: 38 εκατ. δολάρια

No. 38. Celine Dion

Απολαβές: 37,5 εκατ. δολάρια

No. 39. U2

Απολαβές: 37 εκατ. δολάρια

No. 40. Migos

Απολαβές: 36 εκατ. δολάρια

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση