HomeΚΟΣΜΟΣΒραβεία Νόμπελ: Μποϋκοτάζ από το Κόσοβο λόγω Αυστρίας

Βραβεία Νόμπελ: Μποϋκοτάζ από το Κόσοβο λόγω Αυστρίας

Η απόφαση πάρθηκε εξαιτίας της βράβευσης του Αυστριακού συγγραφέα Π. Χάντκε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πρόθεση της χώρας του να μην εκπροσωπηθεί στην εφετινή τελετή απονομής των Βραβείων Νόμπελ ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Μπεχτζέτ Πατσόλι. Όπως εξήγησε η εν λόγω απόφαση πάρθηκε εξαιτίας της βράβευσης του Αυστριακού συγγραφέα Πέτερ Χάντκε.

Ο Πατσόλι σε ανάρτησή του στο facebook όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι έδωσε εντολή στην πρέσβειρα του Κοσόβου στη Σουηδία να μην παραστεί στην τελετή.

«Το Κόσοβο δεν θα παραστεί στην εφετινή τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη. Θα μποϋκοτάρουμε την εκδήλωση λόγω του αμφιλεγόμενου βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας Πέτερ Χάντκε, φίλου και υποστηρικτή της πολιτικής του Μιλόσεβιτς», έγραψε χαρακτηριστικά ο Πατσόλι.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τον ίδιο τρόπο θα συμπεριφερθεί και η Αλβανία. Η βράβευση του Πέτερ Χάντκε προκάλεσε πολλές αντιδράσεις σε λογοτεχνικούς και πολιτικούς κύκλους του Κοσόβου, της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης και της Κροατίας.

Ο Αυστριακός λογοτέχνης κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του ’90 είχε ανοιχτά υποστηρίξει το καθεστώς Μιλόσεβιτς και δεν καταδίκασε ποτέ τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από την πλευρά των σερβικών δυνάμεων. Αντίθετα πολλές φορές προσπάθησε να τα δικαιολογήσει ή να τα υποβαθμίσει όπως έγινε με τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.
newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση